دعوای والدین جلوی کودک: تاثیر مخرب بگو مگوی والدین جلوی کودکان + راه حل
دعوای والدین جلوی کودک چیزی اجتناب ناپذیر و حتی عادی است! با این حال، نحوه دعوای والدین در حضور کودک و از همه مهمتر، چگونگی کنترل خشم والدین و حل و فصل کردن آن هم مهم است. اگر شما به عنوان والدین به این مسئله توجه زیادی نکنید، میتواند عواقب منفی زیادی برای کودکان داشته باشد. برای مثال، کودک ممکن است دچار مشکلات جسمی، اختلالات روانشناختی، خواب ناآرام شده و از شما الگوبرداری غلط کند. بنابراین، تاثیر دعوای والدین در حضور کودکان را نباید دست کم بگیرید! پس اگر میخواهید بیشتر در مورد این معضل بدانید، با ما در این مقاله از مامانی نو همراه باشید تا در مورد اثرات جدی دعوای والدین روی کودکان و نکاتی در مورد کاهش آن اثرات بیشتر توضیح دهیم.
تاثیر دعوای والدین در حضور کودک
دعوای والدین جلوی کودک میتواند تاثیرات منفی زیادی بر روی او داشته باشد. در ادامه مطلب به تعدادی از پیامدهای دعوای پدر مادر جلوی کودک میپردازیم: (اگر به دنبال راهی برای صبوری بیشتر در برابر کودکان هستید حتما مطلب چگونه والدین صبوری باشیم؟ را مطالعه نمایید.)
1. مشکلات جسمی از مهمترین تاثیرات دعوای والدین جلوی کودک
شاید فکر کنید که دعوای والدین جلوی کودک هیچ اثر فیزیکی برای او نداشته باشد. اما این اشتباه است! این جر و بحثها روی روان کودک تاثیر میگذارند و به تدریج اثرات فیزیکی هم دارند.
برای مثال، استرس حاصل از دعوای والدین در حضور کودکان، سیستم ایمنی بدن کودکان را ضعیف میکند یا آنها را دچار اختلالات غذا خوردن میکند که در بعضی کودکان خود را به شکل کمبود تغذیه و در بعضی دیگر به شکل پرخوری نشان میدهند.
2. اثر دعوای والدین بر روی کودکان: عامل ابتلا به اختلالات روانشناختی
دعوای والدین جلوی کودک باعث بروز احساسات منفی در فرزندتان مثل ترس و ناامیدی میشود. بنابراین، اگر این عارضه شدید یا ادامه داشته باشد، امکان بروز مشکلات و اختلالات روانشناختی در فرزندتان هم بیشتر خواهد شد.
3. خواب ناآرام: از اثرات دعوای والدین جلوی کودک
استرس و اضطراب نیز یکی از چندین تاثیر منفی دعوای پدر و مادر بر فرزندان است. بنابراین، اگر فرزند شما در طول روز استرس و اضطراب داشته باشد، شب هم خواب راحتی نخواهد داشت.
4. ناتوانی در تمرکز بر درس و افت تحصیلی
مشاهده جر و بحث پدر و مادر حواس فرزندان را خیلی پرت میکند که میتواند در طول روز ادامه داشته باشد. این مسئله میتواند روی نمرات و کارکرد تحصیلی او اثر منفی بگذارد.
5. عصبانیت از تاثیرات مهم دعوای والدین جلوی کودک
دعوای والدین جلوی کودک به آنها پرخاشگری را یاد میدهد. هرچه باشد، کودک از شما الگوبرداری میکند. بنابراین، در بزرگسالی هم سعی میکند با عصبانیت و پرخاشگری اختلافاتش را حل کند و یکی از اثرات جدی دعوای والدین روی کودکان است.
6. فحاشی و بددهنی کودک از اصلیترین تاثیر دعوای پدر و مادر بر فرزندان
یکی دیگر از چندین و چند تاثیر مشاجره والدین روی کودکان، یادگرفتن بددهنی و فحاشی است. به یاد داشته باشید که خیلی از کلمات را فرزندتان در خانه و از شما یاد میگیرد. بنابراین اگر هنگام مشاجره فحاشی کنید، کودکتان هم این کار را یاد میگیرد و آن را در زندگی روزانهاش به کار خواهد گرفت.
7. الگوبرداری از رفتارهای والدین از تاثیرات دعوای والدین بر روی کودکان
همانطور که گفتیم، خانه و پدر و مادر اولین الگو برای کودکان هستند. بنابراین، دعوای والدین جلوی کودک هم به او سیگنالهای بدی در این مورد میدهند و او شاید از همین رفتار پرخاشگرانه و منفی در آینده و برای روابط خودش هم استفاده کند.
8. آشفتگی روابط خانوادگی یک اثر دعوای والدین بر کودک
دعوای والدین جلوی کودک در خیلی از اوقات طبیعی است. اما اگر شدت و دفعات دعوای پدر مادر جلوی کودک زیاد شود، میتواند کودک را هم تحت تاثیر قرار داده و باعث آشفته شدن روابط او والدین شود.
علاوه بر این، شاید کودک شما با خودش فکر کند که باید اختلاف بین پدر و مادرش را حل کند که خود این مسئله هم از نظر روانی به او فشار خواهد آورد.
9. مصرف مواد مخدر از تاثیرات مهم دعوای والدین جلوی کودک
گرایش به اعتیاد یکی از اثرات جدی دعوای والدین روی کودکان است. طبق تحقیقات انجام شده، خانوادههایی که در آنها دعوا و مشاجره خیلی بیشتر درمیگیرد، فرزندان آنها بیشتر به سمت مصرف مواد مخدر کشیده میشوند. در نتیجه، مصرف مواد مخدر یکی از چندین تاثیر جر و بحث و دعوای والدین مقابل کودکان است.
10. اثر دعوای والدین بر کودک: عملکرد بد تحصیلی
در بخشهای قبلی دعوای والدین جلوی کودک گفتیم که مشاجره والدین میتواند باعث کاهش تمرکز کودک در زندگی روزنهاش شود. در نتیجه، وقتی که کودک نتواند روی درسهای خودش خوب تمرکز کند، چطور میتواند نمرههای خوبی بیاورد؟ بنابراین افت تحصیلی یک تاثیر مشاجره والدین روی کودکان است.
تاثیر دعوای والدین بر شخصیت کودک
به غیر از اثر کلی دعوای والدین جلوی کودک بر روی زندگی او، دیدن مشاجره آنها میتواند این اثرات را بر شخصیت کودک هم داشته باشد:
1. شکلگیری دلبستگی ناایمن در کودک، تاثیر دعوای پدر و مادر بر فرزندان
محیط امن خانه و حضور دلپذیر پدر و مادر باعث ایجاد احساس ایمنی در کودک میشود. اما مشاجره و دعوای والدین جلوی کودک این احساس را به طور کامل از بین میبرد. بنابراین، احساس ناامنی یکی دیگر از عواقب دعوای والدین در حضور کودکان است.
2. بی اعتمادی به دیگران از تاثیرات مهم دعوای والدین جلوی کودک
دعوای والدین جلوی کودک میتواند روی حس اعتماد آنها به دیگران اثر منفی بگذارد. برای مثال، وقتی کودک میبیند پدر مادرش با همدیگر جر و بحث میکنند، با خودش میگوید: «پدر و مادرم همدیگر را قبول ندارند و اعتمادی بینشان نیست. در این صورت، من چطور میتوانم به دیگران اعتماد کنم؟»
3. کاهش عزتنفس و اعتمادبهنفس کودک از دیگر تاثیر دعوای پدر و مادر بر فرزند
یکی از عوارض دعوای والدین جلوی کودک این است که در او تناقضی از درکش از زندگی خانواده به وجود میآورد. برای مثال، او میبیند که پدر مادرش با هم دعوا کرده، اما هنوز زیر یک سقف با هم زندگی میکنند. در ظاهر با هم هستند، اما سر هیچ چیز با همدیگر توافق ندارند.
به این صورت، یک تناقض درونش به وجود میآید و این درونریزی احساسات باعث میشود که او به این نتیجه برسد که خودش مقصر این شرایط است. در نتیجه، کاهش عزت نفس و اعتماد به نفس هم یک تاثیر منفی دعوای پدر و مادر بر فرزندان است.
4. افزایش احتمال به اختلالات رفتاری از اصلیترین تاثیر دعوای پدر و مادر بر فرزندان
کودکان مثل بزرگسالان نیستند که بتوانند با چالشهای روانی مثل دعوا و مشاجره به خوبی کنار بیایند. در نتیجه، در مقابله با دعوای والدین جلوی کودک آنها اگر مدام این مسئله را ببینند، احتمال بروز اختلالات رفتاری آنها زیاد میشود.
برای مثال، آنها ممکن است روحیه پرخاشگرانهای پیدا کنند و رفتارهای نامناسبی در محیطهای اجتماعی مثل مدرسه نشان دهند. از طرف دیگر هم ممکن است کاملاً منزوی شده و از هر اجتماعی دوری کنند.
5. مشکلات زناشویی در آینده از تاثیرات مهم دعوای والدین جلوی کودک
دعوای والدین جلوی کودک و روابط ناسالم بین آنها روی روابط آینده کودکتان هم تاثیر منفی میگذارد. برای مثال، وقتی که کودک بین پدر و مادرش دعوا و خشونت را میبیند، به طور ناخودآگاه روی او تاثیر میگذارد. در نتیجه، در آینده هم ممکن است همین رفتارهای خصمانه و پرتنش را در زندگی زناشویی اش داشته باشد. بنابراین دعوای والدین در حضور کودکان اثرات بسیار مخربی در زندگی زناشویی آنها در آینده خواهد داشت.
6. تاثیر دعوای والدین بر کودک: افزایش رفتارهای پرخطر
دعوای والدین جلوی کودک یک محیط پرتنش و ناخوشایند را برای کودکان به وجود میآورد. اگر راهی برای آرام کردن این محیط پیدا نکنید، ممکن است کودکتان به رفتارهای پرخطر روی بیاورد. از تاثیر مشاجره والدین روی کودکان ممکن است خود را بهصورت دوستی با افراد ناباب، گرایش به مواد مخدر یا مشروبات الکلی یا بزهکاری نشان دهد.
7. تاثیر دعوای والدین بر کودک: مشکلات ارتباطی با همکاران
بروز رفتارهای خصمانه و پرتنش یکی از عوارض دعوای والدین جلوی کودک است. اما این رفتارها هم میتوانند روابط کودک با همسن و سالان خودش را به طور منفی تحت تاثیر قرار دهند.
آسیب روانی دعوا والدین بر روان فرزندان
تبعات آسیبهای روانی دعوای والدین جلوی کودک هم چشمگیر است. پیامدهای روانی دعوای پدر مادر جلوی کودک عبارتند از:
1. احساس گناه در کودکان از اصلیترین تاثیر دعوای والدین بر کودک
احساسات منفی فرزندتان به خاطر دعوای والدین جلوی کودک میتوانند منجر به احساس گناه در فرزندان شود. در این مورد، کودکتان شاید فکر کند که او سبب بروز دعوا است. در صورتی که اینطور نیست.
2. تاثیر دعوای والدین بر کودک: افزایش احتمال ابتلا به اختلالات اضطرابی و خلقی
یکی دیگر از اثرات جدی دعوای والدین در حضور کودکان بروز اضطراب است. اگر دعوای والدین جلوی کودک مداوم باشد، او مدام در این مورد ترس و اضطراب خواهد داشت، به طوری که حتی فکر دعوا کردن آنها زندگی او را مختل میکند. همچنین، بروز احساساتی مثل ناامنی و کاهش عزت نفس هم ممکن است باعث بروز اختلالات اضطراب و دمدمی مزاجی شدن او شوند.
3. کابوس شبانه کودک از اصلیترین تاثیر والدین جلوی کودک
در صورتی که دعوای والدین جلوی کودک باعث بروز استرس و اضطراب او در روز شود و او نتواند این ترس و اضطراب را برطرف کند، اثر منفی آن در شب به صورت کابوس خودش را نشان خواهد داد.
4. ابتلا به بیماریهای روان-تنی
خیلی از مشکلات روان تنی در انسانها مثل سردرد معده درد و اختلالات خواب نتیجه استرس استرس و اضطراب زیاد هستند. بنابراین، اگر دعوای والدین در حضور کودکان باعث بروز احساسات منفی شدید و ترس و اضطراب در او شود، احتمال مبتلا شدنش به بیماریهای روان تنی هم بیشتر خواهد بود.
واکنش کودکان به دعوا والدین
هنگام دعوای والدین جلوی کودک، فرزندان شما بسته به سنشان ممکن است واکنشهای متفاوتی داشته باشند. برای مثال:
واکنش کودک نوپا به دعوای پدر مادر
اگر کودکتان نوپا و سن بسیار کمی داشته باشد، در مقابله با دعوای والدین جلوی کودک مکانیزمهای دفاعی کمتری دارد. بنابراین، در این سن او ممکن است گریه کند، به شما بچسبد یا بیاشتها باشد.
واکنش کودک پیش دبستانی به دعوا والدین
با این که سن کودکان پیش دبستانی کمی بیشتر است، اما آنها هنوز استدلال خوبی برای درک دعوای والدین جلوی کودک ندارند. بنابراین، واکنشهای آنها نسبت به این مسئله میتواند پرخاشگرانه و تند باشد. بدخوابی و کابوسهای شبانه فرزندان نیز تاثیر جر و بحث و دعوای والدین مقابل کودکان در این سن است.
واکنش کودک دبستانی و دبیرستانی به دعوا پدر و مادر
تاثیرات دعوای والدین جلوی کودک دبستانی میتواند خیلی گستردهتر باشد. آنها اول از همه ممکن است افت عملکرد تحصیلی داشته باشند. همچنین آنها دیگر ممکن است تمایلی به تعاملات اجتماعی نداشته و از دیگران کنارهگیری کنند.
علاوه بر این، در موارد شدیدتر هم ممکن است کودکان دبستانی رو به مصرف مواد مخدر بیاورند.
نشانههای ترس کودک از مشاجره والدین
ترس کودک از مشاجرۀ والدین میتواند به شیوههای مختلفی خودش را نشان دهد. هنگام دعوای پدر و مادر، کودک ممکن است ترس خود را به یکی از روشها بروز دهد:
- گریه کردن کودک یا بروز رفتاری که جلب توجه میکند
- سکوت کردن کودک
- حرف زدن یا رفتار کردن به گونهای که او در مورد چیزی که میگوید مطمئن نیست
- ترسیدن در زمان دعوای والدین
- مشکل داشتن با بچههای همسن و سالش و دعوا کردن با آنها
- منزوی و گوشه گیر بودن کودک و ارتباط زیاد نداشتن با همسالانش
- بروز رفتارهای غیر عادی
تاثیرات طولانی مدت دعوای والدین جلو بچه
اگر دعوای والدین جلوی کودک همیشگی باشد، تاثیرات طولانی مدت مخربی هم خواهد داشت. اکثر والدین میدانند که نباید جلوی فرزندشان این کار را انجام دهند. بنابراین، سعی میکنند به طور خصوصی و دور از چشم او این اختلافات را حل کنند.
اما خانوادههایی هم وجود دارند که مدام در حال مشاجره و بحث هستند. اثرات طولانی مدت این مشاجرات میتواند باعث تقلید کودکان از پدر و مادرشان از این رفتارهای مخرب شده و روابط اجتماعیشان با دیگران را هم تحت تاثیر منفی قرار دهند.
همچنین، کاهش اعتماد به نفس و عزت نفس یا حتی روی آوردن به مصرف مواد مخدر هم جزو تاثیرات طولانی دعوا کردن پدر مادر بر روی کودکان است.
نحوهی مدیریت دعوای والدین جلو بچه
کنترل و مدیریت تاثیر منفی دعوای پدر و مادر بر فرزندان برای سلامت روانی کودکان بسیار مهم است. اگر شما یا همسرتان در شرایط پرفشار و از روی خستگی و بیحوصلگی دعوا را شروع کرده باشید عادی است. اما اگر دعوای والدین جلوی کودک مداوم باشد، اصلاً عادی نیست و میتواند محیط خانه را سمی کرده و تاثیر بدی روی فرزندتان داشته باشد.
بنابراین، شما باید به صورت عمقی به مسئله نگاه کنید. ببینید که چه چیزی در رابطه بین شما به عنوان زن و شوهر کار نمیکند و آن را برطرف کنید. برای همین، ما برای این مسئله چند توصیه کاربردی برای شما داریم:
توصیههای کاربردی برای والدین
برای کاهش تاثیر مشاجره والدین روی کودکان شما میتوانید این نکات را رعایت کنید:
- جلوی فرزندتان با همسرتان به احترام برخورد کرده و به او توهین نکنید
- شرایط یا موقعیتهایی را به وجود نیاورید که فرزندتان از آنها سوء استفاده کند
- در زمان صحبت با همسر و فرزندتان به لحنتان توجه کنید
- فرزندتان را وارد مشاجره و درگیری خود نکرده و به او اطمینان دهید که نقشی در اختلافات زناشویی شما ندارد
- در صورتی که خودتان نمیتوانید اختلافات بین خود و همسرتان را برطرف کنید، به مشاوره مراجعه کنید
- اگر در حضور فرزندتان مشاجره کردید، سعی کنید در همان جا بحث را فیصله بدهید یا اختلافتان را زود حل کنید
- اگر با حرف زدن نمیتوانید اختلاف بین خود را حل کنید، آن را برای همسرتان بنویسید از همسرتان هم بخواهید پاسخش را روی کاغذ بنویسد
- گاهی اوقات بهتر است که به جای ادامه بحث عصبانیت خود را کنترل کرده و آن را به زمان دیگری موکول کنید
- در خانه به همسرتان و در حضور کودک عشق و علاقه خود را ابراز کنید تا او بداند که به غیر از دعوا و مشاجره بین شما محبت و علاقه هم وجود دارد
مواردی که باید هنگام دعوا در حضور کودک به یاد داشته باشیم؟
اگر در مواقعی دعوای والدین جلوی کودک برای شما اجتناب ناپذیر بود، حتماً این موارد را در آن زمان به خاطر داشته باشید:
- در زمان دعوا فحش ندهید و همدیگر را تهدید نکنید، زیرا میتواند تاثیر بسیار بدی روی کودکان داشته باشد
- سعی کنید تا حد امکان میزان صدای خود را کنترل کرده و سر یکدیگر داد نزنید
- فرزندتان را وادار نکنید که طرف شما یا همسرتان را در دعوا بگیرد
- از فرزندتان برای بهانه و ابزار برای بردن دعوا با همسرتان استفاده نکنید
- هرگز فرزندان را سرزنش نکنید، حتی اگر موضوع دعوا مربوط به او باشد
- از فرزندتان نخواهید که در اختلاف شما و همسرتان نقش داور را بازی کند
- در زمان دعوا کردن با همسرتان او را تهدید نکنید که از خانه میروید بیرون میروید، چون حس امنیت کودکتان را از بین میبرد
نکاتی برای کاهش اثر دعوای والدین جلو بچه
اگر میخواهید اثرات جدی دعوای والدین روی کودکان را کمتر کنید، به این نکات توجه کنید:
- جلوی کودکان در مورد اختلافات خود و همسرتان برای تربیت او دعوا و بحث نکنید.
- سعی کنید که در زمان دعوا کردن اختلافات خود را مثل بزرگسالها و با حالت بالغانه جلوی کودکان حل کنید. به این صورت، او یاد میگیرد که این دعواها قابل حل شدن هستند.
- پس از بروز مشاجره به کودکان خودتان اطمینان خاطر بدهید که این اختلافات عادی است و شما همسرتان را دوست دارید.
- در صورتی که جلوی فرزندتان عصبانی شدید، بعداٌ از او عذرخواهی کنید. به این صورت، او یاد میگیرد که خشم راه حل مناسبی برای حل کردن اختلافات و مشکلات نیست.
- اگر اختلافات بین خود و همسرتان را به صورت دوستانه حل کنید، کودک شما هم یاد میگیرد که چنین رویکردی را در حل اختلافات خودش اعمال کند.
سوالات مهم در خصوص دعوای والدین جلوی کودک
در رابطه با دعوای والدین جلوی کودک، شما ممکن است این سوالات مهم را داشته باشید:
دعوای والدین در حضور کودک چه آسیبهایی به همراه دارد؟
دعوای والدین در حضور کودکان میتواند تاثیرات منفی زیادی در زندگی او داشته باشند از جمله:
- عدم تمرکز و افت تحصیلی
- تقلید از رفتارهای نادرست والدین مثل خشم و عصبانیت
- اختلالات روانشناختی و افسردگی و اضطراب
- فحاشی و بد دهنی
- مصرف مواد مخدر
چرا کودکان از دعوای والدین میترسند؟
دعوای والدین جلوی کودک به او این احساس ترس را میدهد که قرار است یکی یا هر دو از والدینش را از دست بدهد. بنابراین، کودک از دعوا کردن والدینش احساس ترس و اضطراب را دارد.
هنگام دعوا در حضور کودکان رعایت چه نکاتی ضروری است؟
دعوای والدین جلوی کودک اثرات مخربی دارد. پس هنگام مشاجره، از فحش دادن و تهدید کردن همسرتان پرهیز کنید. همچنین، بعد از دعوا به کودکتان اطمینان دهید که اوضاع به حالت عادی برگشته و هیچ اتفاق خاصی نیفتاده است.
علاوه بر این، شما میتوانید در مورد دلیل دعوا کردنتان با کودک صحبت کنید و از او بخواهید که با شما احساساتش را هم در میان بگذارد.
آیا دعوای والدین در حضور کودک میتواند بر سلامت روان او تأثیر بگذارد؟
بله. دعوای پدر مادر جلوی کودک میتواند روی سلامت روان او این تاثیرات را بگذارد:
- ایجاد احساس گناه در کودکان
- احتمال ابتلا به اختلالات اضطرابی و رفتاری
- افزایش ریسک ابتلا به بیماریهای روان تنی
- احتمال دیدن کابوس در شب
آیا مبارزه والدین برای رشد کودکان اثرات طولانی مدتی دارد؟
بله دعوای والدین جلوی کودک تاثیرات مخرب طولانی مدت هم دارد. برای مثال، به غیر از پایین آوردن عزت نفس و اعتماد به نفسشان، کودکان هم یاد میگیرند همین عادتهای بد را از والدین تقلید کنند.
بنابراین، در آینده در روابط خودشان هم خصمانه و پر تنش برخورد کرده و دچار شکست میشوند.
مشاهده تعارضات والدین چه تاثیری بر عملکرد تحصیلی دارد؟
دعوای والدین جلوی کودک تمرکز کودکان را بر هم زده و ذهن آنها را درگیر میکند. در نتیجه، آنها در مدرسه و در خانه در زمان انجام تکالیف خود نمیتوانند روی درسهای خودشان تمرکز کنند. بنابراین، افت عملکرد تحصیلی کودکان هم تاثیر جر و بحث و دعوای والدین روی کودکان است.
منبع: psychcentral، parents، parenting.firstcry
- تنبلی کودکان: نشانهها و علل + 15 راهکار طلایی رفع...
- دروغگویی کودکان: 10 علت دروغ گفتن کودک + علائم و...
- تاثیر اعتیاد والدین بر فرزندان: پیامدهای مخرب + راه مقابله!
- تفسیر نقاشی کودکان: تحلیل رنگ و نماد نقاشی کودک از...
- مفهوم مرگ برای کودکان: آموزش گام به گام مفهوم مرگ...
- عزت نفس در کودکان: اهمیت + 14 روش طلایی تقویت...