تربیت جنسی کودکان از خردسالی تا بلوغ: آموزش صحیح + ویدیو آموزشی

تربیت جنسی کودکان موضوعی است که خیلی از والدین شاید در مورد آن معذب باشند. اما در دنیای امروزی که بچه‌ها به همه چیز در فضای آنلاین دسترسی دارند، بهتر است که شما خودتان این مسئله را با آنها در میان بگذارید. به این صورت، آنها اطلاعات بیشتری در این مورد داشته و مورد سوء استفاده قرار نمی‌گیرند. همچنین، با داشتن اطلاعات بیشتر آنها حتی داشتن رابطه جنسی را هم به سنین بالاتر عقب می‌اندازند، چون از خطرات آن باخبر هستند. برای دادن آموزش های جنسی به کودکان مهم چند نکته مهم وجود دارد. برای مثال، شما بهتر است از نام‌های درست استفاده کنید یا هم سطح دانش کودکانتان با آنها در این مورد صحبت کنید. بنابراین، با ما همراه باشید تا در مورد این نکات و سوالات دیگر آموزش مسائل جنسی به کودک در این مقاله از وبلاگ مامانیتو از منظر روانشناسی کودک توضیح دهیم.

تربیت جنسی کودکان

تربیت جنسی کودکان: تربیت جنسی چیست؟

آموزش تربیت جنسی کودکان به این معناست که شما اطلاعات جامع و دقیق در مورد جنسیت، سلامت جنسی و باروری را به آنها بدهید. البته برنامه‌های آموزش های جنسی به کودکان بسته به سن و موقعیت جغرافیایی آنها متفاوت است.

سازمان ملل یک راهنمای فنی در خصوص تربیت جنسی کودک تهیه کرده است. بنا بر این راهنما این برنامه‌ها باید با توجه به یک برنامه درسی مشخص معین شده باشند. همچنین، آنها باید از لحاظ علمی دقیق بوده و بر اساس گروه‌های سنی مختلف تنظیم شده باشند. برای مثال، این آموزش‌های جنسی باید با توجه به سنین کودکی و نوجوانی متفاوت باشند.

همچنین، در کشورهای مختلف چنین آموزش‌های جنسی در قالب برنامه‌های درسی مثل مهارت‌های زندگی یا آموزش زندگی خانوادگی شناخته می‌شوند. معمولاً چنین آموزش‌هایی شامل این موارد می‌شوند: استقلال بدنی، بلوغ جنسی، قاعدگی، بارداری، پیشگیری از بارداری و غیره.

تربیت جنسی کودکان

اهمیت تربیت جنسی کودکان و صحبت در خصوص سلامت جنسی 

مکالمه برای تربیت جنسی کودکان برای بیشتر پدر مادرها موضوعی حساس است. با این حال، در نظر بگیرید که کودک شما هیچ چیز نمی‌داند و ممکن است با این مسائل در برهه‌ای از زندگیش روبرو شود. اگر کودکتان نداند مسائل جنسی چه خطراتی دارند، پس چطور می‌تواند از خودش در مقابل آنها محافظت کند؟

با ارائه درست آموزش های جنسی به کودکان، آنها می‌توانند بیشتر از بدن خود محافظت کرده و از روابط جنسی ناخواسته امتناع کنند. وقتی که آنها خطر بروز عفونت‌ها و بیماری‌های جنسی مثل ایدز را بفهمند، دیگر به راحتی تن به روابط جنسی نمی‌دهند.

همچنین، آنها از حقوق جنسی خود بهتر آگاه خواهند بود و رفتارهای ایمن‌تری را در روابط جنسی آینده خود در پیش خواهند گرفت. اما این آموزش چه اصولی دارد؟

اصول و مراحل تربیت جنسی کودکان

اگر آموزش تربیت جنسی کودکان با اصول انجام شود، می‌تواند تاثیر خیلی خوبی روی کودکتان داشته باشد و به او یاد دهد که چطور بهتر از خودش محافظت کند. پیش از هر چیزی، شما باید با او روراست باشید و به طور ساده بتوانید مراحل تربیت جنسی و آموزش‌های آن را به او بگویید.

اولین مرحله و اصول روراست بودن با کودک است. اگر شما روراست و صادق باشید، او هم با شما احساس راحتی بیشتری می‌کند و می‌تواند این مسائل را بیشتر با شما در میان بگذارد. برای همین، اصول و مراحل آموزش مسائل جنسی به کودک شامل این موارد می‌شود:

1. میزان آگاهی جنسی کودکتان را بسنجید

کودک شما ممکن است از قبل کمی اطلاعات در مورد مسائل جنسی داشته باشد. در اولین مرحله شما باید میزان دانش او از تربیت جنسی را بسنجید.

اگر هم فکر می‌کنید که او هیچ ایده‌ای در مورد تربیت جنسی کودکان ندارد، می‌توانید از او این سوال را بپرسید که فکر می‌کند که نوزادان و بچه‌ها از کجا می‌آیند.

2. باورهای اشتباه کودکتان را تصحیح کنید

برخی از کودکان می‌توانند در مورد تربیت جنسی اطلاعات اشتباه یا باورهای غلط داشته باشند. برای مثال، کودک شما شاید فکر کند که این لک‌لک‌ها هستند که آنها را به عنوان هدیه برای شما که پدر مادرش هستید می‌آورند!

اما یک قدم مهم در آموزش تربیت جنسی کودکان این است که این باورهای غلط را برای آنها تصحیح کنید. برای همین، برای مثال، اگر او این باور را داشت، به او بگویید که چنین باوری اشتباه است و کودکان در فضای رحم یا شکم مادر رشد می‌کنند.

3. احساسات و عقاید خود را به کودکتان انتقال دهید

شما می‌توانید از مسئله تربیت جنسی کودکان به عنوان بهانه‌ای برای بروز احساسات و عقاید خود به کودکتان استفاده کنید. برای مثال، شما می‌توانید به او بگویید که برخی‌ها در صورت آماده بودن دلشان می‌خواهد بچه‌دار شوند. اما برخی‌ها هم آمادگی انجام این کار را ندارند.

آموزش مسائل جنسی به کودک

نکات مهم در تربیت جنسی کودکان: چگونه در مورد جنسیت، تمایلات جنسی و بدن صحبت کنیم؟

در ادامه به مهمترین نکات برای پاسخ گویی و تربیت صحیح جنسی کودکان می پردازیم:

1. هم سطح دانش فرزند خود صحبت کنید

تربیت جنسی کودکان شما باید با توجه به سن آنها انجام شود. برای مثال، اگر شما کودک زیر ۷ سال دارید، حتماً لازم نیست که مراحل شکل‌گیری نوزاد از تخمک گذاری را به او توضیح دهید. فقط می‌توانید به زبان ساده به او بگویید که تخمک‌های بسیار کوچک در شکل گرفتن نوز نقش دارند و این مسئله کنجکاوی او را تحریک می‌کند.

همچنین، لحن بیان ساده شما باعث می‌شود که برای دانستن موضوعات و سوال پرسیدن‌های بیشتر هم به شما مراجعه کند.

2. از نام‌های درست استفاده کنید

در بحث تربیت جنسی کودکان شاید کودک شما در مورد اندام‌های جنسی دختر و پسر کنجکاو باشد. شما برای جواب دادن به این سوال‌ها می‌توانید از نام‌های صحیح هر کدام از اندام‌های جنسی دختران و پسران استفاده کنید.

به این صورت، او آموزش درست را می‌بیند و اگر سوال دیگری هم داشت می‌تواند با استفاده از این نام‌های صحیح در مورد بدن خود با شما یا پزشکان متخصص صحبت کند.

3. در صورتی که آگاهی کافی ندارید آموزش ببینید

هیچ مشکلی وجود ندارد که شما پاسخ سوال خاصی را ندانید. در تربیت جنسی کودکان هم همینطور است. اگر فرزندتان سوالی پرسید که پاسخ آن را نمی‌دانید، صادقانه به او پاسخ دهید که «نه نمی‌دانم.»

سپس، به او بگویید که حتماً اطلاعات لازم در این مورد را کسب خواهید کرد و به او جواب صحیح را خواهید داد. در صورت تمایل هم شما و هم فرزندتان با همکاری یکدیگر می‌توانید به سوالات او پاسخ دهید.

4. حتما هر دو والدین در این گفت و گو سهیم باشند

در صورت امکان و تمایل، اگر هر دو والدین برای تربیت جنسی کودکان حاضر باشند بهتر است. به این صورت، کودک شما یاد می‌گیرد که صحبت در مورد مسائل جنسی و دانستن در مورد آنها یک مسئله عادی است و در مورد آن خجالت نمی‌کشد.

به این صورت، خود او هم راحت‌تر در مورد احساساتش صحبت می‌کند و آنها را با شما در میان می‌گذرد.

5. هیچگاه کودک را برای پرسش درباره مسائل جنسی سرزنش نکنید

در تربیت جنسی کودکان اگر کودک شما در مورد مسائل جنسی از شما بپرسد، اصلاً او را سرزنش و با لحن بدی با او برخورد نکنید! برخورد تند و سرزنش شما باعث می‌شود که کودک از شما بترسد و دیگر برای پرسش چنین سوال‌هایی به سراغ شما نیاید.

آموزش های جنسی به کودکان

6. در صورت مشاهده خودارضایی کودکان یا اقدام آن‌ها به لمس اندام جنسی‌شان به هیچ عنوان خشونت به خرج ندهید

اگر دیدید که کودک شما در حال لمس اندام جنسی خودش است، در آن لحظه اصلاً واکنش تند یا خشونت از خودتان نشان ندهید. به جای این کار سعی کنید با ترفندهای مختلف حواس او را پرت کنید.

در تربیت جنسی کودکان این را هم به خاطر داشته باشید که گاهی لمس کردن اندام جنسی آنها به معنای خود ارضایی نیست، بلکه ممکن است آنها مشکلاتی مثل عفونت ادراری، سوزش، خارش و انگل داشته باشند. در نتیجه، اگر شما با آنها به خوبی برخورد کنید، به شما اعتماد می‌کنند و در مورد مشکل خود به شما می‌گویند.

صبوری والدین در تربیت جنسی کودکان

فرزندان ممکن است یک سوال را چندین بار بپرسند تا جوابش را بتوانند درست درک کنند. بنابراین، در تربیت جنسی کودکان اگر کودک شما چندین بار سوالاتی در مورد موضوعات جنسی از شما می‌پرسد، شما باید آمادگی داشته باشید و با صبر و حوصله پاسخ درست را به او بدهید.

حالا شاید شما فکر کنید که اینکه کودکتان چندین بار سوال از شما می‌پرسد، به این معنی است که فعالیت جنسی‌اش زیاد شده است یا مشکلات جنسی دارد. اما اجازه ندهید که این مسئله در آموزش‌های جنسی شما به کودکتان اختلال به وجود بیاورد و سوالات او را با روراستی جواب دهید.

در بیشتر اوقات، کودکان با این سوال‌ها به سمت شما می‌آیند چون فکر می‌کنند شما منبع قابل اعتماد و امنی برای پاسخ دادن به سوالاتشان هستید. بنابراین، اگر به آنها پاسخ غیر صادقانه بدهید، ممکن است اعتماد آنها را از بین ببرید.

زمان تربیت جنسی کودکان: بهترین سن آموزش مسائل جنسی به کودک چه موقعی است؟

راهنمای جامع سازمان ملل در مورد تربیت جنسی کودکان می‌گوید که آنها باید از سن ۵ سالگی این آموزش‌ها را ببینند. اما صرفاً این آموزش از چنین سنی به این معنی نیست که آنها حتماً باید جزئیات روابط جنسی را بدانند. این آموزش‌ها بسته به سن کودکان بسیار متفاوت است.

برای مثال، در سنین کم آموزش‌های جنسی به آنها یاد می‌دهند که بدن خود را بیشتر بشناسند و احساسات و عواطف خود را درک کنند. همچنین، به تدریج آنها می‌توانند در مورد زندگی خانوادگی و روابط مختلف‌شان صحبت کنند و تصمیم‌گیری را یاد بگیرند.

به مرور زمان، آموزش‌های جنسی کودکان می‌تواند به آنها یاد بدهد که احترام و اجازه در روابط جنسی چیست. علاوه بر این، آنها یاد می‌گیرند که در صورت وقوع خشونت و سوء استفاده چه واکنشی باید از خود نشان دهند. بنابراین، این آموزش بر اساس سن آنها متفاوت است.

تربیت جنسی کودکان در سنین مختلف

در ادامه در خصوص آموزش صحیح تربیت جنسی کودک در سنین مختلف صحبت می کنیم:

تربیت جنسی از نوزادی تا 2 سالگی کودک

برای تربیت جنسی کودکان و نوزادان تازه به دنیا آمده تا سن ۲ ساله شما می‌توانید از برخی اوقات روز مثل حمام کردن یا عوض کردن لباس برای تربیت جنسی او استفاده کنید. در این زمان، شما می‌توانید نام قسمت‌های مختلف بدنش را به او بگویید.

همچنین، در این اوقات شما می‌توانید برخی از آداب و رفتار در مکان‌های خصوصی و طبیعی را به او انتقال دهید. برای مثال، در زمان تعویض پوشک اگر دستش به اندام جنسیش خورد اشکالی ندارد. اما به مرور زمان می‌توانید به او بفهمانید که در همه محیطی این کار درست نیست.

تربیت جنسی کودکان از سن 2 تا 3 سالگی

در تربیت جنسی کودکان، وقتی کودکان به سن ۲ تا ۳ سالگی می‌رسند نسبت به بدن خود و بدن کودکان دیگر کنجکاو می‌شوند. برای مثال، آنها ممکن است سوالاتی در مورد قسمت‌های مختلف بدن خود مثل چرا بپرسند یا از شما بپرسند که این قسمت از بدن چه است.

در این مواقع، شما می‌توانید نام آن قسمت از بدن را به او بگویید و به او بفهمانید که قسمت خاصی از بدن چه وظیفه‌ای را انجام می‌دهد. همچنین، برای بهتر فهماندن این مسئله می‌توانید از چند کتاب کمک بگیرید که در مورد قسمت‌های مختلف بدن با شکل توضیح داده است.

 زمان تربیت جنسی کودک

تربیت جنسی کودکان 4 تا 5 سال

کودکان ۴ تا ۵ ساله ممکن است از شما این سوال را بپرسند که نوزاد یا بچه‌ها از کجا می‌آیند. در این سن و مرحله از تربیت جنسی کودکان آنها این درک را پیدا می‌کنند که فرایند کلی ایجاد نوزاد و رشد آن در رحم را درک کنند. بنابراین، شما می‌توانید با زبان ساده و واضح فرایند کلی را به آنها توضیح دهید.

حتی موقعی که او از شما بپرسد من از کجا آمده‌ام، شما می‌توانید از او این سوال را بپرسید که «خودت چه فکری می‌کنی؟» به این صورت، شما می‌توانید از جوابی که می‌دهد اطلاعات او در مورد آگاهی جنسیش را متوجه شوید.

تربیت جنسی کودکان 6 تا 8 سالگی

از سن 6 سالگی کودکان بیشتر علاقه نشان می‌دهند که بدانند چطور نوزادها به وجود می‌آیند. برای مثال، آنها ممکن است از شما بپرسند که نوزاد چطور وارد رحم می‌شود. در این صورت، شما تا حدی که راحت هستید می‌توانید در مورد این مسئله با او صحبت بکنید.

همچنین، شما می‌توانید از او سوال بپرسید که خودش در این باره چه فکری می‌کند تا ببینید اطلاعاتش در این مورد تا چه حد است. همچنین، اگر خیلی در مورد موضوع تربیت جنسی کودکان راحت نیستید، می‌توانید بگویید که فرزندآوری جزو فعالیت‌های مخصوص به بزرگسالان است و این موضوع مربوط به کودکان نیست.

تربیت جنسی کودکان 9 تا 11 سال

در سنین ۹ تا ۱۱ سالگی درک کودکان از تربیت جنسی کودکان بیشتر می‌شود و آنها شاید سوال‌های عمیق‌تری از شما بپرسند. برای مثال، آنها شاید از شما بپرسند که خود ارضایی چیست یا آیا آن شخص رابطه جنسی دارد.

طبیعی است که شما شاید از پرسیدن این سوالات احساس ناراحتی یا حتی نگرانی برای فرزندتان کنید. در این صورت، با هر کدام از این سوالات شما می‌توانید به این نحوه برخورد کنید:

سوال نحوه شکل‌گیری نوزادان

شما بسته به سن کودکتان و اینکه چقدر مایل هستید به او اطلاعات دهید می‌توانید در مورد نحوه به دنیا آمدن نوزاد با او صحبت کنید. برای مثال، اگر در تربیت جنسی کودکان فرزند شما ازتان پرسید که نوزادان چطور به وجود می‌آیند، می‌توانید اول از او بپرسید که خودش در این مورد چه ایده‌ای دارد.

به این صورت، شما می‌فهمید که او چقدر در این مورد این موضوع اطلاعات دارد. بنابراین، شما هم می‌توانید پاسخ خود را متناسب با اطلاعات او دهید. اگر اطلاعاتش زیاد است می‌توانید فرآیند رابطه جنسی و نحوه شکل‌گیری نوزاد در رحم را کمی با جزئیات بیشتر به او بگویید.

اما در کل، اگر راحت نیستید، خیلی وارد جزئیات نشوید. همچنین، می‌توانید بگویید راه‌های دیگری برای به دنیا آمدن نوزادان مثل فرزند خواندگی هم وجود دارد.

خود ارضایی چیست؟

گاهی اوقات پیش می‌آید که کودکان خود ارضایی می‌کنند. اگر کودک شما هم دست به چنین کاری زد، در صورتی که فعالیت او سالم است که به طور خصوصی انجام شود و تاثیر منفی بر روی فعالیت‌های روزمره زندگیش نداشته باشد. همچنین، برای اینکه شما به او حس راحتی دهید و او را نترسانید، می‌توانید با او در رابطه با این موضوع صحبت کنید.

برای مثال، شما می‌توانید از کودکتان در مورد خود ارضایی بپرسید و به او بگویید که یک فعالیت خصوصی است. در هر صورت، درتربیت جنسی کودکان بهتر است که به او حسی دهید که به شما اعتماد کند و از در میان گذشتن این مسئله با شما نترسد.

بهترین سن تربیت جنسی کودک

چرا مردم رابطه جنسی دارند؟

در آموزش تربیت جنسی کودکان فرزند شما ممکن است کنجکاو شود تا دلیل داشتن رابطه جنسی بین افراد را بداند. شما می‌توانید به صورت کلی جواب او را بدهید و بگویید که رابطه جنسی دلیل به وجود آمدن نوزادان است. همچنین، اگر خیلی راحت نیستید که با نوزادتان جزئیات رابطه جنسی را در میان بگذارید، می‌توانید به او بگویید که این موضوع خصوصی است.

ولی شما می‌توانید به صورت کلی با او در این مورد حرف بزنید. گاهی اوقات هم فرزندتان ممکن است در مورد سن رابطه جنسی بپرسد و بخواهد بداند چه سنی برای شروع انجام این کار مناسب است. در این صورت، شما می‌توانید به او پاسخ بدهید که فقط افرادی که به اندازه کافی بزرگ شدند و برای این کار آماده هستند می‌توانند رابطه جنسی را داشته باشند.

تربیت جنسی کودکان و تمایلات جنسی در مدرسه

به غیر از خانه یک محیط مهم دیگر در تربیت جنسی کودکان مدرسه است. کودک شما در مدرسه چه به صورت رسمی و چه به صورت غیر رسمی ممکن است در حال یادگیری مسائل جنسی باشد.

بنابراین، برای اطلاع از آموزش های جنسی به کودکان در مدرسه بد نیست که با دست اندرکاران مدرسه فرزندتان صحبت کنید و ببینید که او در مدرسه چه چیزهایی را یاد می‌گیرد. سپس، می‌توانید در خانه اطلاعات، ارزش‌ها و دیدگاه‌های خود را به این آموزش‌ها برای کودکتان اضافه کنید.

چه کسانی باید در ارائه آموزش های جنسی به کودکان مشارکت داشته باشند؟

مسلماً اولین منبع تربیت جنسی کودکان والدین او در خانه هستند. در مدرسه هم منبع آموزشی مسائل جنسی به کودک می‌تواند معلمان و مربیان باشند که با آموزش‌های صحیح و کامل اطلاعات جامعی در این باره در اختیار او قرار می‌دهند. به غیر از آن، مددکاران اجتماعی و مشاوران هم در این مورد می‌توانند به کودکان مشاوره بدهند.

آیا آموزش مسائل جنسی به کودک فعالیت جنسی زودرس یا خطرناک را تشویق می‌کند؟

اگر برنامه تربیت جنسی کودکان به خوبی طراحی و اعمال شده باشد، منجر به آگاهی بهتر کودکان و جوانان و تصمیمگیری‌های مثبت آنها در زمینه روابط جنسی خواهند شد. بنابر شواهد، اگر کودکان اطلاعات بهتری در مورد مسائل جنسی داشته باشند، در مورد حقوق خود و روابط جنسی بهتر و بیشتر می‌دانند.

در نتیجه، آنها معمولا فعالیت‌های جنسی را هم در سن بالاتری آغاز می‌کنند. علاوه بر این، موقعی که آنها وارد روابط جنسی می‌شوند، به نحوی ایمن‌تر با این مسئله برخورد خواهند کرد.

نقش والدین در آموزش مسائل جنسی به کودک

تربیت جنسی کودکان: آیا آموزش های جنسی به کودکان خودارضایی را تشویق می‌کند؟

خیر. تربیت جنسی کودکان خود ارضایی را تشویق نمی‌کند. سازمان بهداشت جهانی که بخشی از سازمان ملل است اسنادی در مورد آموزش جنسی منتشر کرده است. در این اسناد اشاره شده که کودکان با نگاه کردن یا لمس کردن اعضای مختلف بدن خود را کشف می‌کنند. اما این دلیل خود ارضایی نیست و این فقط مشاهده‌ای است که از کودکان صورت گرفته است.

همچنین، سازمان بهداشت جهانی با آموزش های جنسی به کودکان به خانواده‌ها و متخصصان کمک کند تا باورهای غلط در مورد روابط جنسی و خود ارضایی را از بین ببرند. این آموزش‌ها شامل برطرف کردن احساس شرم کودکان در مورد پرسیدن این مسائل، بدنشان، مرز و حریم خصوصی در روابط جنسی و غیره می‌شود.

آموزش مسائل جنسی به کودک چگونه بر روابط جنسیتی تأثیر می‌گذارد؟

شواهد بسیاری وجود دارند که نشان می‌دهند ناهنجاری‌های مربوط به نابرابری‌های جنسی در سنین کم در دختران و پسران شکل می‌گیرند. این ناهنجاری‌ها تاثیرات مخربی بر زندگی آنها مخصوصاً دختران دارند که منجر به سوء استفاده‌های جنسی هم می‌شود.

اما تحقیقات نشان داده که تربیت جنسی کودکان در گروه‌های کوچک و بزرگ این هنجارها را به چالش می‌کشد و می‌تواند به تغییر نابرابری‌های آنها کمک کند. بنابراین، سازمان ملل حتماً این توصیه را می‌کند که والدین به کودکانشان در مورد مسائل جنسی، نابرابری جنسیتی و خشونت جنسی آموزش دهند تا آنها را بیشتر در مورد این مسائل آگاه کنند.

تربیت جنسی کودکان: اگر کودکی درباره موضوعات جنسی سوال نپرسد، نشانه چیست؟

اگر کودکتان در مورد تربیت جنسی کودکان و مسائل جنسی نمی‌پرسد، شاید به این دلیل باشد که خیلی حس راحتی در مورد پرسیدن این مسائل ندارد. حتماً او فکر می‌کند که شما برای صحبت کردن در مورد این مسئله احساس راحتی نمی‌کنید و نمی‌خواهد شما را در این وضعیت قرار دهد.

در این صورت، شما باید به دنبال فرصت‌های مناسبی باشید که با کودکان به طور طبیعی و راحت در این مورد صحبت کنید. هرچه شما صادق‌تر و راحت‌تر با کودکان در مورد این مسائل صحبت کنید، او هم به اعتمادش به شما بیشتر می‌شود و بیشتر با سوال‌هایش در این مورد به پیش شما می‌آید.

آموزش مسائل جنسی به کودک چگونه می‌تواند از سوء استفاده جنسی جلوگیری کند؟

بله تربیت جنسی کودکان به نحوه صحیح می‌تواند آنها را از حقوق جنسی خودشان آگاه کند. برای مثال، راهنمای سازمان ملل در مورد آموزش مسائل جنسی کودک می‌گوید که کودکان ۵ تا ۸ ساله باید بتوانند قلدری و خشونت جنسی را تشخیص دهند و از نادرست بودن آنها مطلع باشند.

همچنین، کودکان بین ۱۲ تا ۱۵ ساله باید آگاه باشند که سوء استفاده و تعرض جنسی، خشونت و قلدری شریک عاطفی نقض حقوق بشر است و قابل قبول نیست. همچنین، نوجوانان بین ۱۵ تا ۱۸ سال هم باید این را بدانند که برای داشتن یک رابطه جنسی سالم و مثبت، رضایت دو طرف یک اصل اساسی است.

علاوه بر این، آنها باید بدانند که در روبرو شدن با مشکلاتی مثل خشونت و سوء استفاده باید چه کنند. به این صورت، آنها می‌توانند از خود در برابر سوء استفاده جنسی محافظت کنند.

اصول تربیت جنسی کودکان

چگونه کشورها می‌توانند از راهنمایی‌های سازمان ملل در مورد تربیت جنسی کودکان استفاده کنند؟

در رابطه با تربیت جنسی کودکان، سازمان ملل و بهداشت جهانی راهنمایی برای سیاستگذاری‌ها و برنامه‌ها ارائه می‌دهند. این برنامه‌ها بر اساس شواهد، تجربه‌ها و پژوهش‌های گسترده در این مورد برنامه‌ریزی شده‌اند.

این راهنمای جهانی آموزش های جنسی به کودکان اهداف آموزشی را از سن 5 سالگی برای آنها تعیین می‌کند. این اهداف برای تطبیق با بافت بومی هر منطقه و کشور در قالب برنامه درسی طراحی شدند.

همچنین، سند سازمان بهداشت جهانی توضیح می‌دهد که فرایند تطبیق پذیری آموزش‌های جنسی مطابق با هر منطقه چطور باید انجام شوند. برای مثال، کارشناسان، والدین و مربیان می‌توانند به کودکان مشاوره‌های لازم را داده یا تحقیقات بیشتر در مورد نیازهای آنها را انجام دهند.

سوالات مهم در خصوص تربیت جنسی کودکان

در ادامه به مهم ترین سوالاتی که ممکن است با خواندن این مطلب برایتان ایجاد شود پاسخ داده ایم:

چرا تربیت جنسی کودکان مهم است؟

تربیت جنسی کودکان مهم است، زیرا آموزش مناسب آن می‌تواند این مزایا را داشته باشد:

  • محافظت از سلامت جسمی و بدنی خود
  • داشتن روابط سالم و محرمانه
  • آگاهی از حقوق جنسی خود و دیگران
  • گرفتن تصمیمات مسئولانه در روابط جنسی
  • نشان دادن رفتارهای ایمن‌تر در روابط جنسی
  • شروع کردن دیرتر روابط جنسی
  • کنار آمدن بهتر با تغییرات جسمی و احساسی در دوران نوجوانی
  • آگاهی از مسائل مهمی مثل احترام، رضایت و درخواست کمک
  • کاهش خطر سوء استفاده و خشونت جنسی

والدین برای تربیت جنسی کودکان چه کاری می‌توانند انجام دهند؟

در تربیت جنسی کودکان، به عنوان والدین شما می‌توانید آگاهی خودتان در مورد مسائل جنسی را به روز کنید. همچنین، برخی اوقات با مربیان کودکان در مدرسه در مورد آموزش مسائل جنسی به کودک صحبت کنید. شما می‌توانید در این مکالمه‌ها تعهد خود به آموزش‌های او و نگرانی خود را با معلم به اشتراک بگذارید.

در خانه هم شما می‌توانید یک فضای ایمن برای پرسیدن سوال‌های مربوط به مسائل جنسی را برای کودکتان فراهم کنید. علاوه بر این، شما می‌توانید به فرزند خودتان در مورد اجتناب از خطرات جنسی آموزش دهید.

سن پرسش درباره آموزش مسائل جنسی به کودک چه زمانی است؟

سن دقیقی در مورد پرسش مسائل جنسی برای کودکان وجود ندارد. اما معمولاً کودکان در بین سنین ۳ تا ۵ سالگی سوالات و کنجکاوی‌های خود در این مورد را مطرح می‌کنند.

در این زمان، نقش شما به عنوان والدین در تربیت جنسی کودکان این است که فضای خانه را برای این پرسش‌ها امن کنید و به کودکتان نشان دهید که منبع قابل اعتمادی برای پرسیدن سوالات جنسی هستید.

آیا خود ارضایی در کودکان طبیعی است؟

برای پاسخ به این سوال باید اول بدانید که خود ارضایی برای کودکان با خود ارضایی برای بزرگسالان دو مفهوم متفاوت است. اصولاً کودکان تا سن ۶ سالگی درک زیادی از روابط جنسی و هدف آنها ندارند. بنابراین، اگر در این سن دیدید که آنها به اندام جنسی خود دست می‌زنند، این مسئله بیشتر از روی کنجکاوی است، چون آنها می‌خواهند بدن خود را کشف کنند.

در نتیجه، خود ارضایی برای آنها به معنای کسب لذت جنسی نیست. در نهایت هم کنجکاوی آنها در مورد اندام‌های جنسی تا اواخر ۶ سالگی کمتر می‌شود. با این حال، طبیعی است که در این برهه از تربیت جنسی کودکان شما در مورد این مسئله نگران باشید. اما بهتر است که با آرامش با آن برخورد کنید و به طور خصوصی در مورد نحوه مراقبت کودک از خود و بدنش به او توضیح دهید.


 نحوه مراقبت کودک از خود و بدنش
منبع: raisingchildren

مقالات مرتبط

نظرات