خودارضایی در کودکان: علت خود لمسی در کودکان و نحوه برخورد + درمان!

خودارضایی در کودکان بخشی طبیعی از روند رشد آنها است. خود لمسی کودکان اغلب باعث نگرانی والدین می‌شود اما به عنوان والدینی آگاه باید بدانید این مرحله اکتشاف اندام جنسی در کودکان است و معمولا علت آن شناخت بدن است با این حال ممکن است دلایل دیگری مانند اضطراب، وسواس، تروما یا ناراحتی و غیره نیز داشته باشد. برای ترک و درمان خود ارضایی کودکان بهتر است درباره‌ی رفتارهای جنسی به کودکان آموزش بدهید، رفتار تند یا تهدیدکننده نداشته باشید و غیره. در ادامه این مطلب بلاگ مامانینو تصمیم داریم از منظر علمی و دیدگاه روانشناسی کودک به بررسی علت و نشانه‌ها و نحوه صحیح برخورد و درمان آن بپردازیم.

تعریف خود لمسی یا خودارضایی در کودکان

خود لمسی کودکان با خودتحریکی یا خودارضایی متفاوت است و معمولا بین 2 تا 6 سالگی اتفاق می‌افتد. این رفتار شامل لمس یا مالش بخش خصوصی بدن به نواحی مختلف می‌شود که با احساس خوبی برای آنها همراه است. این خودلمسی معمولا ممکن است با سرخ شدن صورت، نفس نفس زدن و عرق کردن همراه باشد. اگر کودک خود را در این شرایط دیدید، بهتر است واکنش هیجانی نداشته باشید. واکنش نادرست والدین باعث تکرار و تقویت این رفتار در کودکان می‌شود.

لازم است بدانید کودکان درکی از فعالیت‌های جنسی ندارند و تحریک و خودارضایی در کودکان صرفا به خاطر کاوش و کشف بدن است. گاهی اوقات نیز این رفتار کودکان به منظور کاهش استرس است. بهرحال، درک درست از علت خود لمسی کودکان به شما کمک می‌کند تا رفتار بهتری با آنها داشته باشید و از رفتارهای ناسالم آنها در بزرگسالی جلوگیری کنید.

خود ارضایی در کودکان

آیا خودارضایی در کودکان طبیعی است؟

کودکان خردسال به صورت طبیعی به دنبال کشف اندام‌های بدن خود هستند و این مساله با لمس بدن و خودارضایی نیز می‌تواند همراه باشد. نمی‌توان گفت چه زمانی خودارضایی در کودکان طبیعی است اما به طور کلی فاکتورهایی وجود دارند که در صورت مشاهده آنها باید به دنبال درمان کودک خود باشید. این فاکتورها شامل موارد زیر می‌شود:

  • تکرار زیاد این کار در کودک
  • انجام خودارضایی در حضور جمع یا یاد دادن آن به سایر همسالان و کودکان
  • رفتار پرخاشگرانه از سوی کودک در صورت مقابله کردن با رفتار خود ارضایی کودک
  • خود ارضایی کودکان در سنین دبستان برای جلب توجه والدین

سن طبیعی خودارضایی در کودکان: در چه سنی کودکان بیشتر خودارضایی می‌کنند!

کودکان خردسال معمولا همانطور که انگشتان پا یا گوش خود را می‌کشند، اندام تناسلی خود را نیز می‌کشند. پسران اغلب به طور تصادفی بین 6 تا 7 ماهگی آلت تناسلی خود را پیدا می‌کنند و نسبت به آن کنجکاو می‌شوند. اما دخترها اغلب تا 10 یا 11 ماهگی دستگاه تناسلی خود را کشف نمی‌کنند.

با این حال اکتشاف اندام جنسی در کودکان یک مساله‌ی طبیعی و غریزی است و اکثر بچه‌ها در مرحله‌ای از رشد، اندام جنسی خود را کشف می‌کنند. با این حال والدین این خود لمسی کودکان را به عنوان خود ارضایی در کودکان در نظر می‌گیرند. اما این مساله جای نگرانی ندارد و بخشی طبیعی از رشد کودک است.

علت خودارضایی در کودکان: بررسی علت خود لمسی کودکان

رفتار خود لمسی کودکان اغلب یک مکانیسم مقابله‌ای در برابر احساس تنهایی، استرس و اضطراب و یا کشف بدن است. اکتشاف اندام جنسی در کودکان یک مرحله‌ی طبیعی در روند رشد آنها است. دلایل مختلفی برای خودارضایی در کودکان وجود دارد که آگاهی از آنها می‌تواند به والدین کمک کند راحت‌تر با آن مقابله کنند.

1. تلاش برای کشف اعضای بدن و شناخت آنها

کودکان با کشف و شهود به یادگیری محیط اطراف خود می‌پردازند. لمس اندام جنسی نیز در این اکتشاف اندام جنسی در کودکان اتفاق می‌افتد و ممکن است کودک متوجه شود که مالش این اندام به او احساس خوب و لذت می‌دهد. به این ترتیب می‌توان گفت خود لمسی کودکان مرحله‌ای از کشف بدن است و به تنهایی باعث مشکلات در رفتارهای جنسی فرد در آینده نخواهد شد.

علت خود ارضایی در کودکان

2. خود ارضایی (خودلمسی) در کودکان بخشی طبیعی از رشد

با بزرگ‌تر شدن کودک، خود ارضایی کودکان می‌تواند به خاطر جنسیت، روابط و سایر دلایل باشد. از نظر رشد جنسی، خود لمسی کودکان مرحله‌ای برای نشان دادن ماهیت جنسی در حالت تکامل اوست. بعلاوه کودک از طریق لمس یا تحریک بدن خود به درک بیشتری از بدن و جنسیت می‌رسد.

3. تلاش کودک برای مقابله با شرایط

خود ارضایی در کودکان ممکن است با سایر تجربیات عاطفی آنها همزمان باشد. این لذت می‌تواند برای مدتی هرچند کوتاه خلق و خو را تغییر دهد و به این ترتیب حس عصبانیت، ناراحتی یا ناامنی با احساسی دیگر همراه با لذت جایگزین شود. به این صورت خودارضایی باعث تنظیم بهتر احساسات و کاهش استرس در کودک می‌شود.

4. انجام وسواس‌گونه خودارضایی در کودکان

گاهی اوقات نیز این وسواس فکری در کودک است که باعث ایجاد رفتارهایی خاص مانند لمس یا تحریک بدن می‌شود. یک فکر آزاردهنده در ذهن کودک باعث می‌شود برای فرار از آن یک رفتار اجباری یا وسواس‌گونه انجام دهد. این نوع خود لمسی و خود تحریکی در کودکان ممکن است باعث تداخل با سایر فعالیت‌های روزانه شده و به یک رفتار پرخطر تبدیل شود.

5. تروما و اتفاقات ناگوار در زندگی کودک

یکی دیگر از دلایل خودارضایی در کودکان می‌تواند تروماها یا اتفاقات ناگوار در زندگی باشد. در واقع تجربیات ناگوار کودک مانند زمانی که مورد سوء استفاده جنسی قرار می‌گیرد، فرد ممکن است رفتاری مشابه را تکرار کند. البته تروما صرفا به خاطر آسیب‌های جنسی نیست و مواردی مانند مشاهده دعوای والدین نیز می‌تواند باعث ایجاد این رفتار مقابله‌ای شود.

6. تربیت نادرست کودک

تربیت نادرست و عدم توجه به رفتارها و کنجکاوی‌های جنسی کودک نیز می‌تواند باعث تشدید خود لمسی کودکان شود. وقتی کودک توجه و محبت کافی از سمت والدین خود دریافت نمی‌کند، لمس و تماس فیزیکی و آغوش گرفتن وجود نداشته باشد، به سوالات جنسی کودک و کنجکاوی‌های او پاسخ داده نشود، کودک به دنبال راهی برای پاسخ به این نیاز می‌گردد. همچنین یکی دیگر از دلایل خود ارضایی در کودکان، قدرت طلبی والدین و تحقیر و تهدید فرزندان است که باعث خراب شدن رابطه آنها می‌شود.

7. اضطراب و استرس

استرس و اضطراب به دلیل تغییر شرایط مانند به دنیا آمدن فرزند جدید، تغییر محل زندگی یا مدرسه، دعوا یا طلاق والدین و غیره می‌تواند باعث رفتارهایی مانند خودارضایی در کودکان شود. بنابراین اگر قرار است تغییری بزرگ در زندگی کودک ایجاد شود، حتما در مورد آن با او صحبت کنید تا آمادگی روحی تغییر شرایط را داشته باشد.

دلیل خود لمسی در کودکان

علت خود ارضایی در دختر بچه‌ها

دلایل خودارضایی در کودکان می‌تواند بسیار پیچیده باشد و نیاز به درک عمیق از جنبه‌های فیزیکی و روانی کودک دارد. دلیل خود ارضایی یا خودلمسی در دختران می‌تواند شامل این موارد باشد:

  • تلاش برای آشنایی با بدن خود: کودکان دائما در حال افزایش اطلاعات در مورد بدن خود هستند. این اطلاعات باعث حساسیت بیشتر آنها به بدن و به تدریج خودارضایی شود.
  • تجربه تحریکات جدید: کودک با لمس بدن خود احساساتی جدید را تجربه می‌کند و تمایل او به انجام این کار بیشتر می‌شود.
  • مقابله با احساس ناراحتی: کودک برای کاهش استرس یا ناراحتی خود این رفتار را انجام می‌دهد.
  • آسیب روحی یا جنسی در گذشته: فاکتورهایی مانند سوءاستفاده جنسی یا روحی از کودک در گذشته باعث خود ارضایی در کودکان دختر می‌شود.

عوامل مؤثر در خودلمسی کودکان

خود لمسی در کودکان می‌تواند دلایلی مانند پوشیدن لباس‌های تنگ، شست‌وشوی افراطی اندام جنسی توسط والدین یا کودک، لمس اندام جنسی کودک توسط اطرافیان، مشاهده صحنه رابطه جنسی والدین یا صحنه‌های جنسی در فیلم، کنجکاوی جنسی کودک یا احتمال سوء استفاده جنسی از کودک باشد. شما به عنوان والد باید شرایط مختلف را بررسی کرده و تا جای ممکن نسبت به رفع این فاکتورها اقدام کنید.

علائم و نشانه های خودارضایی در کودکان

خود لمسی کودکان یک اتفاق طبیعی در فرایند رشد آنها است و نباید نگران این مساله باشید. در واقع می‌توان گفت چنین رفتاری در سنین 2 تا 6 سالگی رایج است و حتی کودکان پیش‌دبستانی نیز ممکن است به دلیل کنجکاوی‌های جنسی به این کار ادامه دهند. بنابراین می‌توان گفت رفتارهای طبیعی کودک شامل این موارد می‌شود:

  • نگاه کردن به بدن خود یا فردی دیگر که برهنه است
  • لمس اندام جنسی کودکان دیگر
  • لمس بدن خود در تنهایی یا جمع
  • نشان دادن اندام جنسی خود به همسالان

اگرچه این رفتارها ممکن است بسیار کم باشد اما چه زمانی می‌توانیم آن را خودارضایی در کودکان در نظر بگیریم؟

  • رفتارهای جنسی تکرارشونده
  • قرار دادن اشیا در تماس با اندام جنسی خود
  • انجام رفتارهایی مشابه با رابطه جنسی بزرگسالان
  • مالیدن بدن خود به دیگران
  • لمس اندام جنسی بزرگسالان

علائم خودارضایی در کودکان

علائم خودارضایی در کودکان تا ۵ سالگی

  • لمس اندام جنسی دیگران
  • تظاهر به انجام رابطه جنسی مشابه با بزرگسالان
  • وادار کردن سایر کودکان به انجام فعالیت جنسی
  • خودارضایی که باعث آسیب به بدن شود.

نشانه‌های خودارضایی در کودکان ۵ تا ۹ سال

  • رفتار و تماس جنسی با کودکان کوچکتر از خود
  • رابطه جنسی با حیوانات
  • برقراری تماس فیزیکی جنسی با کودک دیگر

علائم خودارضایی در کودکان ۱۰ تا ۱۳ سال

  • رفتار خود ارضایی اجباری و تکرارشونده
  • اجبار دیگران به فعالیت جنسی
  • ارسال یا نشر تصاویر جنسی

نشانه‌های خودارضایی در نوجوانان ۱۴ تا ۱۸ سال

  • مشاهده‌ی محتوای جنسی یا پورنوگرافی
  • فعالیت جنسی با کودکان کوچکتر از خود
  • اجبار کردن دیگران برای انجام فعالیت جنسی

انواع خودارضایی در کودکان

خودارضایی در کودکان ممکن است به صورت دست زدن و لمس اندام جنسی، درازکشیدن در وان حمام، انجام فعالیت‌های جنسی با دوستان یا همسالان، انجام بازی‌های جنسی با همسالان و همینطور مشاهده صحنه‌های پورن در فیلم‌ها باشد.

علت خود ارضایی در سنین بالاتر

خود ارضایی در کودکان با نزدیک شدن به بلوغ می‌تواند بیشتر شود. اگرچه در مرحله‌ی اولیه این رفتار به خاطر کنجکاوی جنسی رخ می‌دهد اما با رسیدن به بلوغ، کودک احساس لذت را بیشتر تجربه می‌کند و بنابراین به این رفتار ادامه می‌دهد.

بنابراین رسیدن به سن بلوغ را می‌توان یکی از مهم‌ترین دلایل خودارضایی کودکان و نوجوانان در نظر گرفت. بعلاوه احساس قدرت نیز می‌تواند یکی از دلایل این فعالیت جنسی در نوجوانان باشد. آنها فعالیت‌های جنسی را نشانه‌ای از بزرگسالی می‌بینند و بنابراین اقدام به خودارضایی می‌کنند.

انواع خودارضایی در کودکان

در برابر خود لمسی کودکان چه واکنشی نشان دهیم؟

معمولا فعالیت‌های جنسی حتی خود لمسی کودکان یک رفتار نامناسب از نظر فرهنگی در نظر گرفته می‌شود. با این حال وقتی کودک یا نوجوان خود را در حین لمس اندام جنسی، خودارضایی یا توجه به اندام جنسی دیگران دیدید، باید رفتار مناسبی داشته باشید. معمولا این رفتار کودکان به خاطر کنجکاوی جنسی است. با این حال اگر شاهد خودارضایی در کودکان بودید، برای واکنش نشان دادن این نکات را در نظر داشته باشید:

  • هرگز کودک یا نوجوان خود را سرزنش نکنید چرا که ممکن است هیچ درکی از این رفتار نداشته باشد.
  • اگر کودک نسبت به بدن دیگران کنجکاو است در مورد نام و عملکرد اندام‌های جنسی و تفاوت‌های زن و مرد با آنها صحبت کنید.
  • به جای تاکید و تمرکز بر رفتار خود ارضایی در مورد احساسات فرزند خود سوال بپرسید که آیا احساس تنهایی، اضطراب یا ترس دارد.
  • محتوایی که کودک در معرض آن است را بررسی کنید که متناسب با سن او باشد.
  • رابطه‌ی خوب و اعتماد بین خود و فرزندتان ایجاد کنید تا بتواند در مورد هر چیزی با شما گفتگو کند.
  • در صورت لزوم با مشاور یا روانشناس در مورد رفتار تکرار شونده خودارضایی در کودکان صحبت کنید.

برخورد والدین نسبت به خود ارضایی کودک

خودارضایی در کودکان معمولا به خاطر کنجکاوی‌های جنسی آنها است و برخورد والدین نسبت به این رفتار می‌تواند تاثیر زیادی بر درک کودک از بدن و جنسیت داشته باشد. اگر کودک متوجه شود که این کنجکاوی باعث ناراحتی یا خشم والد می‌شود، ممکن است این کنجکاوی را اشتباه و ناراحت‌کننده در نظر بگیرد و همین مساله می‌تواند باعث مشکلات روانی و عاطفی در فرد شود.

بنابراین نسبت به اکتشاف اندام جنسی در کودکان و رفتارهای خودلمسی یا خودارضایی آنها کاملا آرام رفتار کنید. برای آنها توضیح دهید که نباید اندام خصوصی خود را در مکان‌های عمومی نشان داده یا لمس کنند. برخورد مناسب و تربیت درست به رشد سالم کودک کودک می‌کند.

اشتباهات والدین در مواجهه با خودارضایی در کودکان

همانطور که گفتیم رفتار و واکنش درست در هنگام مشاهده خودلمسی یا خود ارضایی در کودکان، بر شخصیت و هویت جنسی فرد در آینده تاثیر می‌گذارد. بنابراین به عنوان یک والد مراقب باشید این رفتارها را نداشته باشید:

  • سرزنش کودک و ایجاد حس گناه در او
  • تنبیه کودک
  • خرید هدیه یا باج دادن برای جلوگیری از تکرار این رفتار در کودک
  • دعوا و پرخاش به کودک
  • بستن دستان کودک

نحوه برخورد با خودلمسی در کودکان

روش های پیشگیری و درمان خودارضایی در کودکان

کودکان ممکن است در شرایط جدید رفتارهای جنسی بیشتری از خود نشان دهند. برای مثال وقتی فرزندی تازه متولد شده به خانواده اضافه می‌شود و کودک اندام جنسی او را هنگام تعویض پوشک می‌بیند. این مساله باعث کنجکاوی بیشتر کودک در مورد اندام خصوصی خود یا دیگران می‌شود. برای پیشگیری و درمان خود ارضایی در کودکان راه‌های متنوعی وجود دارد که در ادامه به آنها می‌پردازیم.

1. در برخورد با خود لمسی یا خودارضایی کودکان آرامش و خونسردی خود را حفظ کنید

وقتی کودک را در حال خود لمسی می‌بینید رفتار تندی نداشته باشید. بهتر است آرامش و خونسردی خود را حفظ کنید و هرگز او را بابت رفتارش سرزنش و دعوا نکنید. کودک هیچ درکی از این مساله ندارد. بنابراین می‌توانید برای او توضیح دهید یا حواس او را پرت کنید.

2. برای کودک داستان‌های ترسناک در مورد این رفتار نسازید

خیلی از والدین تصور می‌کنند با ترساندن کودک خود در مورد عوارض آن می‌توانند از تکرار رفتار خود لمسی یا خود ارضایی او جلوگیری کنند. اما این کار تنها باعث حساس شدن و ترس کودک می‌شود. میل جنسی یک میل طبیعی و غریزی در انسان‌ها است و نمی‌توانید با ترس و تهدید کودک را از تجربه‌ی آن دور کنید. در عوض لازم است داستان‌ها یا کتاب‌های علمی در این خصوص را با هم مطالعه کنید.

3. ذهن کودک را درگیر موضوعات متفرقه کنید

خیلی اوقات خود لمسی یا خودارضایی در کودکان گذراست و بخشی از روند رشد طبیعی آنها محسوب می‌شود. بنابراین در برابر این رفتار کودکان خود هیجانی برخورد نکنید و بی‌توجهی آگاهانه داشته باشید چرا که پرخاشگری یا واکنش تند نشان دادن باعث تشدید این رفتار در کودک می‌شود. در این مواقع بهتر است ذهن کودک را درگیر موضوعات دیگر کرده و با آنها بازی کنید.

4. ردیابی رفتار خودلمسی در کودک

رفتار خود لمسی و خود ارضایی کودک را ردیابی کنید و ببینید چه زمان‌هایی بیشتر این کار را انجام می‌دهد. بررسی کنید علت این رفتار چه چیزی می‌تواند باشد؛ برای مثال استرس، دعوای والدین، زمانی که حوصله او سر رفته و غیره. به این صورت می‌توانید علت را دریافته و نسبت به رفع آن اقدام کنید.

5. آموزش رفتارهای جنسی به کودک

بهترین راه برای درمان یا پیشگیری از خودارضایی در کودکان، آموزش دادن به آنها است. کودکان از 5 یا 6 سالگی تفاوت‌های جنسی را درک می‌کنند و می‌توانید در مورد این مساله با آنها صحبت کنید. شما می‌توانید از کتاب‌های آموزشی و قصه‌گویی برای آموزش این موضوع استفاده کنید.

روش درمان خود ارضایی در کودکان

6. انرژی کودک را تخلیه کنید

رفتار خودارضایی در کودکان می‌تواند به خاطر انرژی زیاد آنها باشد. به این صورت کودک این کار را برای سرگرمی انجام می‌دهد و درکی از آن ندارد. بنابراین بهتر است با انجام بازی‌های مختلف، کلاس‌های ورزشی یا آموزشی، انرژی کودک را در طول روز تخلیه کنید.

7. درمان اضطراب و افسردگی کودک

اگر خودلمسی یا خودارضایی در کودکان به خاطر اضطراب جدایی، ترس یا فوبیا از تاریکی یا تنهایی و غیره باشد، باید مشکل اصلی را پیدا کرده و نسبت به درمان آن اقدام کنید. همچنین خود ارضایی کودکان ممکن است با حس افسردگی و گناه همراه باشد که دوباره او را به سمت انجام این کار سوق می‌دهد. بنابراین با کودک خود همدردی کنید و احساس گناه و افسردگی را از او بگیرید.

8. درمان مشکلات والدین

خیلی اوقات ناآگاهی والدین و رفتار نادرست آنها می‌تواند منجر به رفتارهای خودارضایی در کودکان شود. همیشه به دنبال مشکل یا ایرادی از سمت کودک خود نباشید. رفتارهای خود را نیز بررسی کنید و برای بهبود آنها اقدام نمایید.

چه زمانی به روانشناس مراجعه کنیم؟

بلوغ زودرس و رفتارهای جنسی مکرر در کودکان می‌تواند باعث آسیب به آنها شود. برای مثال خودارضایی در کودکان دختر ممکن است با عفونت ادراری همراه باشد. بنابراین اگر این رفتار به روش‌های معمول درمان نشود، بهتر است به یک روانشناس مراجعه کنید. به طور کلی می‌توان گفت وقتی متوجه رفتارهای جنسی غیرمتعارف در فرزند خود می‌شوید یا کودک رفتار اضطرابی دارد که فقط با خود لمسی یا خود تحریکی برطرف می‌شود، لازم است حتما از یک متخصص مشورت بگیرید.

آیا خود ارضایی کودک باعث مشکلات در آینده او می شود؟

به طور معمول خودارضایی در کودکان باعث آسیب جسمی به بدن آنها نمی‌شود و اگر این رفتار تکرارشونده و مداوم نیست مشکلی وجود ندارد. با این حال اگر رفتارهای خود لمسی کودکان با افزایش سن کاهش پیدا نکند و کودک این کار را در حضور دیگران نیز انجام دهد، لازم است نسبت به رفع آن اقدام شود. بعلاوه اینکه رفتار و واکنش والدین نسبت به این کار در بچه‌ها ممکن است باعث حس گناه، شرمندگی، عذاب وجدان و غیره شده و در آینده فرد در روابط عاطفی و جنسی خود دچار مشکل شود.

روش درمان خودلمسی در کودکان

عوارض خودارضایی در کودکان

تفکرات اشتباه در مورد خود ارضایی از جمله امکان عقیم شدن فرد یا ضعیف شدن چشم‌ها باعث شده خیلی از والدین با مشاهده رفتار خود ارضایی در کودکان نسبت به این مساله واکنش نشان داده و نگران شوند. با این حال خود ارضایی اگر به حد کم باشد، هرگز نمی‌تواند به تنهایی باعث مشکلی در فرد شود. با این حال مشکل خودارضایی کودکان ممکن است با عوارضی همراه باشد که در ادامه به آنها اشاره می‌کنیم.

عوارض خودارضایی در کودکان: 1. عفونت ادراری

خود لمسی یا خودارضایی به ویژه در شرایط غیربهداشتی یا با استفاده از وسایلی که تمیز نیستند، ممکن است با مشکل عفونت ادراری (به ویژه در دختران) همراه باشد.

عوارض خودلمسی در کودکان: 2. آسیب به دستگاه تناسلی

ممکن است کودک به دلیل ناآگاهی از وسایلی برای تحریک اندام جنسی خود استفاده کند که این مساله نیز می‌تواند باعث آسیب به بدن کودک به ویژه دختران شود.

عوارض خودارضایی در کودکان: 3. انزواطلبی کودک

یکی دیگر از عوارض خودارضایی در کودکان منزوی شدن است چرا که کودک به تنهایی و در خفا به این لذت می‌رسد و به همین خاطر از ارتباط با سایر افراد اجتناب می‌کند.

عوارض خودارضایی در کودکان: 4. خجالتی شدن

کودک ممکن است به خاطر حس گناهی که در خود احساس می‌کند، کم کم خجالتی و گوشه‌گیر شود.

عوارض خودلمسی در کودکان: 5. کاهش اعتماد به نفس

کاهش اعتماد بنفس از دیگر مشکلاتی است که کودک ممکن است پس از تجربه‌ی مکرر خود ارضایی تجربه کند.

عوارض خودارضایی در کودکان: 6. افت تحصیلی

افکار متفاوت کودک در خصوص رفتار جنسی و خود ارضایی باعث کاهش تمرکز او شده و در نتیجه این کودکان ممکن است به مرور افت تحصیلی را نیز تجربه کنند.

عوارض خودلمسی در کودکان

عوارض خودارضایی در کودکان: 7. وسواس فکری

رفتار خودارضایی در کودکان ممکن است به صورت یک وسواس فکری درآمده و کودک این کار را به صورت غیرارادی دائما تکرار کند.

عوارض خودارضایی در کودکان: 8. اضطراب و استرس

معمولا کودکانی که خود ارضایی انجام می‌دهند می‌خواهند این کار را از دیگران و به ویژه والدین خود مخفی کنند. به همین خاطر اغلب احساس گناه، اضطراب و استرس را تجربه می‌کنند که نکند مادر یا پدر متوجه این کار آنها شود.

عوارض خودارضایی در کودکان: 9. احساس گناه

از آنجایی که رفتار خود ارضایی مغایر با آموزه‌های دینی هستند، کودک دچار حس گناه شده و همیشه خود را به خاطر این رفتار سرزنش می‌کند.

سوالات مهم در خصوص خود لمسی کودکان

در ادامه به تعدادی از سوالاتی که ممکن است با خواندن این متن به ذهنتان برسد پاسخ داده ایم:

چرا کودکان اقدام به خود ارضایی می کنند؟

رفتار خود ارضایی در کودکان کاملا طبیعی و بخشی از روند رشد طبیعی آنها است. کودک به دلیل کنجکاوی و تلاش برای شناخت بدن خود آن را لمس می‌کند. بعلاوه لذت این کار باعث کاهش استرس کودک نیز می‌شود.

آیا خود لمسی در کودکان طبیعی لست؟

بله. همانطور که گفتیم این بخشی طبیعی از روند رشد کودک است و او برای کنجکاوی و کشف بدن اندام جنسی خود را لمس می‌کند. با این حال این رفتار به مرور کاهش می‌یابد.

نکات مهم و کلیدی در خصوص خود لمسی در کودکان

در مورد خود لمسی در کودکان باید بدانید که این رفتار در روند شناخت هویت جنسی کودک رخ می‌دهد و کاملا طبیعی است. وقتی کودک خود را در حین انجام این کار دیدید، دچار نگرانی یا اضطراب نشوید. با این حال اگر کودک مکررا آن را تکرار می‌کند بهتر است با یک مشاور و متخصص صحبت کنید. بهتر است در خصوص هویت جنسی، تفاوت‌های بدن و غیره برای کودک توضیح بدهید و به کنجکاوی‌های جنسی آنان نیز پاسخ مناسب بدهید. به این صورت کودک با آموزش درست، رفتار درست را یاد خواهد گرفت.

عوارض خودارضایی در کودکان

منبع: mottchildren, webmd

مقالات مرتبط

نظرات