تقویت ایده پردازی در کودکان: روش ها + تکنیک های ایده پردازی در کودکان
تقویت ایده پردازی در کودکان چه فایدهای برای فرزند ما دارد؟ به عنوان والدین ما دوست داریم که استعداد نهان در فرزندمان را پرورش دهیم و به موفقیت او در آینده کمک کنیم. ایده پردازی برای فرزندمان خوب است، چون از یک طرف به خلاقیت ذهنش کمک میکند. از طرف دیگر هم راههایی را به او نشان میدهد تا مسائل و مشکلاتش را بهتر و کارآمدتر حل کند. راههای مختلفی هم برای این کار وجود دارد. برای مثال، شما میتوانید با روشهای غیر مستقیم مثل خواندن کتابهای ایده پردازی یا روشهای مستقیم مثل طرح مسائل جدی برای کودک این مهارت را در او پرورش دهید. بنابراین، اگر به روشهای تقویت ایده پردازی در کودکان علاقمند هستید، با ما همراه باشید تا در این مقاله از مامانیتو در مورد تکنیکهای تقویت ایده پردازی در کودکان صحبت کنیم.
تقویت ایده پردازی در کودکان چه اهمیتی دارد؟
ایدهپردازی یکی از ویژگیهای مهم انسان و دنیای امروز است. بسیاری از برنامههای شخصی، خانوادگی و اجتماعی بر اساس ایدههای افراد نخبه و مراکز فکری شکل میگیرند. در جوامع پیشرفته هم حتی برای آیندههای نزدیک و دور نیز ایدهپردازی در مراکزی به نام «آیندهشناسی» صورت میگیرد.
بنابراین، ایده پردازی کلاً در جوامع جایگاه مهمی دارد و شما با تقویتِ ایده پردازی در کودکان میتوانید کاری کنید که او نه تنها برای زندگی خودش، بلکه برای جامعه هم شخص مفیدی باشد. با این حال، روشهای تقویت ایده پردازی در کودکان چه هستند؟
روشهای تقویت ایده پردازی در کودکان
تکنیکهای تقویت ایده پردازی در کودکان به چند روش وجود دارد که عبارتند از:
1. روشهای غیر مستقیم تلقین و تقویت ایده پردازی در کودکان
یکی از تکنیکهای تقویت ایده پردازی در کودکان روش غیر مستقیم است که شما میتوانید به شیوههای زیر آن را انجام دهید:
روش انتقال غیر مستقیم
در این روش تقویت ایده پردازی در کودکان، شما میتوانید در حضور کودکان درباره ایدههایتان صحبت کنید. برای مثال، در زمان فراغت و در حضور کودکان شما میتوانید به جوانب مختلف زندگی فکر کنید.
همچنین، شما میتوانید ایدههایتان که برای زندگی مفید است را با همدیگر در حضور کودک مطرح کرده و در مورد آن بحث کنید.
خواندن کتابهایی در خصوص ایدهپردازی و ایدههای نو
شما میتوانید کتابهایی در مورد تکنیکهای تقویت ایده پردازی در کودکان یا کلاً روشهای ایده پردازی را در خانه بخوانید. سپس، شما میتوانید بخشهایی از کتاب که میتوانید به کودکتان انتقال دهید را با آنها به اشتراک بگذارید.
علاوه بر این، شما میتوانید کتابها را در جایی بگذارید که کودک شما به راحتی بتواند آنها را ببیند و به آنها دسترسی داشته باشد. به این صورت، او زودتر با این مفاهیم آشنا شده و اجازه میدهد که در ذهنش شکل بگیرند.
2. روشهای مستقیم برای تقویت ایده پردازی در کودکان
به غیر از تکنیکهای تقویت ایده پردازی در کودکان که آنها را به طور غیر مستقیم میتوانید انجام بدهید، روشهای مستقیمی هم برای این کار وجود دارند:
طرح مسائل جدی برای کودک
یکی از روشهای تقویت ایده پردازی در کودکان مطرح کردن مسائل جدی با آنها است. برای مثال، شما میتوانید به عنوان والدین با کودکتان مثل مسائلی مانند خانواده، مدرسه، دوستان یا آینده کودک صحبت کنید. همچنین، شما میتوانید از او بخواهید که در مورد این مسائل نظر بدهد یا در مورد راه حلی فکر کند.
برای تشویق کودکتان به ایده پردازی، شما میتوانید به او بگویید که موضوعی که با او مطرح کردهاید نیاز به فکر کردن دارد. در نتیجه، او باید قبل از ارائه دادن هر نظری در مورد آن موضوع فکر کند. با تمرین مکرر این کار، شما میتوانید ایده پردازی در کودکتان را تقویت کنید.
دید و بازدیدهای خانوادگی
رفت و آمدهای خانوادگی نه تنها فرصتی برای دیدار خویشاوندان کودک است، بلکه میتواند به او در دیدن ایدههای جدید و بررسی آنها کمک کند. در این ملاقاتها کودک میتواند با کودکان همسن و سالش ارتباط داشته باشد و با آنها ایدههای مختلف را مطرح و بررسی کند.
بنابراین، دید و بازدیدهای خانوادگی یکی از روشهای تقویت ایده پردازی در کودکان است.
3. طوفان فکری: روشی موثر در تقویت ایده پردازی کودکان
یکی از روشهای تقویت ایده پردازی در کودکان طوفان فکری است. در این روش شما برای مشکل خاص ایدههای زیادی را پیشنهاد میکنید. سپس کودکتان میتواند این ایدهها را بررسی کند و بدون ترس از انتقاد نظرات خودش را در مورد آنها بیان کند.
در روش طوفان فکری خیلی از ایدهها عجیب و بزرگ بهتر هستند، چون شما میتوانید سادهتر آنها را اصلاح کنید تا به یک راه حل مفید برسید. گاهی اوقات هم شما میتوانید چند ایده کوچک را با همدیگر ترکیب بکنید تا یک ایده خوب به دستتان بیاید.
بنابراین، طوفان فکری یکی از تکنیکهای تقویتِ ایده پردازی در کودکان است که شما میتوانید این را به او یاد بدهید. به خاطر داشته باشه که طوفان فکری را میتوان به تنهایی انجام داد، اما به صورت گروهی و چند نفره موثرتر است.
ایده چیست و چگونه آن را طراحی کنیم؟
برای تقویت ایده پردازی در کودکان، اول باید بفهمیم که ایده چیست. در بحث ایده پردازی ایدهها معمولاً نتیجهگیریهایی هستند که بر اساس دانش، آگاهی عمومی، فلسفه و عرف طراحی میشوند.
همچنین، ویژگی اصلی ایدهها در ایده پردازی این است که باید آنها خلاقانه و نوآورانه بوده و بر حل مسئله تمرکز داشته باشند. همچنین، در ایده پردازی شما باید توجه داشته باشید که:
- ایدهپردازی با تفکر انتقادی ارتباط نزدیکی دارد.
- بر خلاقیت و تفکر خلاق استوار است.
- نیازمند مهارتهایی مانند طوفان فکری است که در خلق ایدهها نقش کلیدی دارند.
با این وجود، کودکان از چه روشهایی میتوانند برای ایده پردازی استفاده کنند؟
تکنیکهای ایده پردازی در کودکان
برای اینکه کودکتان بتواند ایدهها را طراحی کند، شما میتوانید با این روشها تقویت ایده پردازی در کودکان را به او یاد دهید:
تکنیکهای ایده پردازی در کودکان: 1. تصویر سازی و محرکهای بصری
یکی از تکنیکهای تقویت ایده پردازی در کودکان تصویرسازی و محرکهای بصری است. در این روش، کودک میتواند به جای تمرکز مستقیم بر روی حل یک مسئله از تصاویر و محرکهای بصری استفاده کند. برای مثال، او با نگاه کردن به تصویر میتواند به طور ناخودآگاه به مشکل اصلی فکر و ایدههای جدیدی را در ذهن خود طراحی کند.
سپس، شما میتوانید کودکتان را آموزش دهید که این ایدهها را یادداشت کرده و آنها را با دیگران به اشتراک بگذارد. در روش ایده پردازی با تصویرسازی تصاویری که کودک میتواند ببیند هم میتوانند به طور مستقیم با موضوع مرتبط باشند. اما تصاویر تصادفی و غیر مرتبط هم میتوانند باعث تحریک ایده پردازی در او شوند.
تکنیکهای ایده پردازی در کودکان: 2. رویا پردازی
یکی از غیر معمولترین روشهای تقویت ایده پردازی در کودکان رویا پردازی است. با اینکه این روش ایرادات خودش را دارد، میتواند روش خلاقانه و نامعمولی برای رسیدن به ایدههای جدید باشد. رویا پردازی یعنی اینکه کودک خیال پردازی هدفمند داشته باشد.
در این روش او با ذهنی آزاد و بازیگوشانه میتواند فکر کند و با مسائل ارتباط عاطفی ایجاد کند. در نتیجه، او میتواند با ذهنی بازتر به ایدههای عالی برسد.
تکنیکهای ایده پردازی در کودکان: 3. تفکر معکوس
در تکنیکهای تقویت ایده پردازی در کودکان، تفکر معکوس هم جزو روشهای غیر معمول است. در این تکنیک، تفکر معکوس یعنی که به جای فکر کردن به راه حلهای عادی، شما به فکر ایدههای مخالف و غیرمنتظره باشید.
برای مثال، اگر چند کودک با همدیگر رقابت میکنند، شما میتوانید کودکتان را تشویق کنید که به جای تمرکز بر روی رقابت، بر روابط همدلی و دوستانه تمرکز کند. در نتیجه، او به جای گرفتن اسباب بازی از کودک دیگر در زمان بازی میتواند اسباب بازی را با او به اشتراک بگذارد.
تکنیکهای ایده پردازی در کودکان: 4. معاشرت اجتماعی و تشریک مساعی
برای تقویت ایده پردازی در کودکان مهم است که آنها آدمها و همسالان جدید را ببینند و با آنها دوست شوند. برای همین، شما باید کودکتان را در گروههای اجتماعی به غیر از خانواده خود مثل مهد کودک و مدرسه بگذارید.
به این صورت، آنها دوستانی جدید پیدا میکنند. در نتیجه، کودک هم دیدگاههای جدیدی را در مورد مسائل در خود پیدا میکند که این مسئله به تقویت ایده پردازی در او کمک میکند.
- جدا کردن اتاق خواب کودک از والدین: بهترین سن +...
- مسخره شدن کودک در مدرسه: عواقب خطرناک + 12 مهارت...
- کودک آزاری جنسی چیست: علائم سو استفاده جنسی از کودکان...
- اختلاف در تربیت فرزند: دلایل + راهکار طلایی برای حل...
- نه گفتن به کودکان: چرا و چگونه باید به کودکان...
- پرورش خلاقیت کودکان: اهمیت + 30 راهکار عالی برای افزایش...