اختلاف در تربیت فرزند: دلایل + راهکار طلایی برای حل اختلاف نظر در تربیت کودکان!

اختلاف در تربیت فرزند برای تمام والدین مسئله عادی است. هرچه باشد ما با توجه به غرایز و سابقه تربیتی خودمان بچه‌هایمان را تربیت می‌کنیم. بنابراین، از آنجایی که ما در خانواده‌ها با شرایط متفاوتی بزرگ شده‌ایم، دیدگاه‌ها و غرایزمان هم در این مورد متفاوت است. در نتیجه، طبیعی است که با شریک زندگیمان سر این مسئله اختلاف پیدا می‌کنیم. با این حال، شما باید بتوانید با این مسئله کنار بیایید، زیرا عواقب ادامه داشتن اختلاف بر سر تربیت فرزند ممکن است منجر به از بین رفتن اقتدار شما به عنوان والدین، چالش هویت، مشکلات رفتاری و مربوط به عزت نفس شود. بنابراین، با ما در این مقاله از مامانیتو همراه شوید تا در مورد اختلافات در مورد تربیت فرزند و راهکارهای حل آن صحبت کنیم.

عواقب و اثرات منفی اختلاف در تربیت فرزند چیست؟

در صورت بروز اختلاف در تربیت فرزند شما حتماً باید به آن رسیدگی کنید، زیرا ممکن است عواقب و اثرات منفی در خانواده‌تان داشته باشد. چند تا از این عواقب عبارتند از:

اختلاف در تربیت فرزند چه تاثیری بر او میگذارد؟

اقتدار والدین در چشم کودک از بین می‌رود

در چشم کودک، والدین او نمادی از اقتدار و حفاظت در دنیای خود هستند. بنابراین، وقتی که او نشانه‌های اختلاف در تربیت فرزند و دعوا کردن را در آنها می‌بیند، به این اقتدار شک می‌کند.

در دیدگاه او وقتی که پدر و مادر نتوانند اختلاف بین خودشان را حل بکنند، پس چطور می‌توانند مشکلات خود کودک را از بین ببرند.

وارد شدن فشارهای روانی به فرزند

در طول دوره رشد و مخصوصاً دوره نوجوانی، فرزند شما دچار بحران هویتی می‌شود. بنابراین، این دوره برای رشد فرزندتان بسیار حساس است. اما اگر فرزند شما مدام نشانه‌های اختلاف در تربیت فرزند را در والدینش مشاهده کند و دعوای شما را ببیند،

این مسئله به او فشار روانی زیادی را وارد می‌کند. در نتیجه، بحران هویتی‌ او هم می‌تواند در این برهه از زندگی بیشتر شود.

بروز مشکلات رفتاری در فرزندان

معمولا اگر والدین به خاطر جر و بحث و مسائلی مثل اختلاف در تربیت فرزند خیلی با همدیگر دعوا کنند، این مسئله باعث بروز مشکلات رفتاری در فرزندشان می‌شود. بنابراین، مهم است که شما اختلافات با شریک زندگی خود را به طور مسالمت‌آمیز در حضور فرزندتان حل کنید.

خرد شدن عزت و اعتماد به نفس کودک

یکی از عواقب اختلاف در تربیت فرزند این است که کودک ممکن است نداند که کدام والدین را باید راضی کند. فکرش را بکنید. اگر شما بر سر تربیت کودکتان با یکدیگر اختلاف نظر دارید، هر کدام فکر می‌کنید که روش خودتان برای تربیت او بهتر است.

در نتیجه، او نمی‌داند که باید کدامتان را راضی کند! بنابراین یا باید از راضی کردن هر دوی شما بگذرد یا فقط یکی از شما را راضی نگه دارد. این مسئله برای شخصیت کودک مخرب است و می‌تواند اعتماد به نفس و عزت نفس او را خرد کند.

پیامدهای اختلاف پدر مادر در تربیت کودک

اختلاف نظر والدین در تربیت فرزند: به یاد داشته باشید اختلاف نظر طبیعی است!

همانطور که قبلاً اشاره کردیم، اختلاف در تربیت فرزند عادی است این به خاطر آن است که ما آدم‌ها در خانواده‌ها با شرایط متفاوت بزرگ شده‌ایم. بنابراین، عقاید مختلفی هم در مورد موضوعات متفاوت داریم. بنابراین، وقتی که شما اختلاف نظر در تربیت کودک دارید، به آن به چشم غیر عادی نگاه نکنید.

زمینه‌های مشترک اختلاف پدر و مادر در تربیت فرزند

به عنوان والدین، شما در اختلاف در تربیت فرزند ممکن است بر سر این مسائل با همدیگر جر و بحث کنید:

  • نظم و انضباط: برای مثال، شما می‌توانید با همسرتان در میزان سخت‌گیری در روش‌های انضباطی اختلاف داشته باشید.
  • سلامت و سبک زندگی: ممکن است شما در مورد رژیم غذایی، نحوه و زمان استفاده از وسایل دیجیتال و فعالیت‌های بیرون از خانه با همسرتان اختلاف داشته باشید.
  • ارزش‌های فرهنگی: اگر شما و همسرتان پیشینه فرهنگی متفاوتی داشته باشید، این مسئله بر روی بزرگ کردن کودکتان هم تاثیر زیادی دارد و می‌تواند منجر به اختلاف شما در این زمینه شود.
  • نوع آموزش‌های آکادمیک: در زمان مدرسه رفتن یا انتخاب روش‌های آموزشی، ممکن است شما در این مسئله هم با همدیگر اختلاف داشته باشید.

راهکارهای حل اختلاف در تربیت فرزند چیست؟

برای حل اختلاف در تربیت فرزند چند راهکار وجود دارد که آنها عبارتند از:

1. انتظارات خود را تعدیل کنید و با همسرتان به روشی برد-برد برسید

در بحث اختلاف در تربیت فرزند وقتی که شما و همسرتان دیدگاه‌های متضادی در مورد پرورش فرزندتان دارید، کودک شما می‌تواند سیگنال‌های متناقضی از هر دوی شما دریافت کند. در نتیجه، این مسئله تاثیر منفی روی روند رشد او می‌گذارد و می‌تواند او را دچار بحران روحی کند.

بنابراین، اگر می‌خواهید از بروز بحران و فشارهای روحی و روانی بر روی فرزندتان جلوگیری کنید، باید راهی برای سازش با همسر خودتان داشته باشید. او هم باید بتواند با شما کنار بیاید و همکاری کند. بنابراین، اگر شما روش‌های همدیگر را امتحان کنید، می‌توانید به تعادلی در تربیت فرزندتان برسید.

رسیدن به تعادل در تربیت فرزند میان پدر و مادر

2. قوانین را مشخص کنید: روشی عالی برای اختلاف در تربیت فرزند

برای پیشگیری از اختلاف در تربیت فرزند لازم است که با همسر خودتان روراست باشید. بنابراین، اگر قوانین یا دیدگاه‌های خاصی برای فرزند پروری دارید، آن را با همسر خودتان در میان بگذارید. به این صورت، در پروسه تربیت فرزند دیگر غافلگیر نمی‌شوید و می‌دانید از همسرتان چه انتظاری داشته باشید.

3. راهکارهای اختلاف نظر والدین در تربیت فرزند: با فرزندتان همدلی کنید، اما همسرتان را تخریب نکنید

گاهی اوقات در اختلاف در تربیت فرزند شاید فرزندتان به سراغ شما بیاید و در مورد تصمیمات فرزندپروری همسرتان شکایت کند. در این سناریو مهم است که شما با فرزندتان حس همدلی نشان دهید. اما همسرتان را تخریب نکنید و تصمیم او را زیر سوال نبرید.

شما می‌توانید به فرزندتان بگویید که می‌فهمید چه حسی دارد. با این حال، باید در این مورد، این تصمیم سخت را همراه با همسرتان می‌گرفتید، چون به عقیده شما این بهترین راه برای فرزندتان است.

4. راهکارهای اختلاف پدر و مادر در تربیت فرزند: هرگز در مقابل فرزندتان با همسرتان مخالفت یا بحث نکنید

اگر شما در مورد روش فرزند پروری با همسرتان اختلاف دارید، مثلاً در مورد روش‌های انضباطی سعی کنید که در مقابل فرزندتان با او جر و بحث نکنید. در حوزه اختلاف نظر درباره تربیت فرزند، مهم است که فرزند شما در مورد قوانین تربیتی سردرگم نشود.

بنابراین، این اختلاف و جر و بحث در مقابل فرزند او را آشفته می‌کند و نمی‌داند قوانین کدام یک از والدین را باید رعایت کند. بنابراین، سعی کنید که با همسرتان در خلوت و به طور خصوصی اختلاف نظر خود را مطرح کرده و راهی برای حل این اختلاف را پیدا کنید.

5. تنبیه را به تعویق بیاندازید: راهکاری مناسب برای اختلاف در تربیت فرزند

در اختلاف در تربیت فرزند، اگر کودکتان کار بدی کرده است و سر مجازات او اختلاف نظر دارید، مقابل او بحث نکنید. به جای این کار، تنبیه فرزندتان را عقب بیندازید و وقتی با همسرتان در این مورد مشورت کردید عواقب کار او را تعیین کنید.

تنبیه کودک بعد از مشورت با همسر

6. راهکارهای اختلاف نظر در تربیت کودک: وقتی آرام شدید در مورد اختلاف در تربیت فرزند حرف بزنید

در زمان اختلاف در تربیت فرزند، طبیعی است که شما با همسرتان جر و بحث کنید. اما اگر در طول این جر و بحث خیلی عصبانی شدید، بهتر است اول خودتان را آرام و بعد با همسرتان صحبت کنید. این به خاطر آن است که شما در زمان آرامش می‌توانید تصمیمات خیلی بهتری برای تربیت فرزندتان بگیرید.

بنابراین، هر وقت آرام شدید، با همسرتان در مورد تربیت فرزند به طور منطقی صحبت کنید و سعی کنید از دیدگاه او هم مسائل را درک کنید.

7. راهکارهای اختلاف نظر پدر و مادر در تربیت کودک: از تلاش‌های همسرتان تقدیر کنید

تقدیر کردن از همسرتان در حل اختلاف در تربیت فرزند می‌تواند نه تنها می‌تواند به محکم کردن رابطه‌تان کمک کند، بلکه تصویر متحدی از شما را در ذهن فرزندتان می‌سازد. بنابراین، هر از گاهی با کلمات گرم و محبت‌آمیز از تلاش‌های همسرتان در تربیت فرزند تقدیر کنید.

همچنین، وقتی می‌خواهید در مورد تصمیمی به فرزندتان اطلاع دهید، می‌توانید بگویید که «من و پدر یا مادرت این تصمیم را گرفته‌ایم.»

8. پیشینه تربیتی خانوادگی خود و همسرتان را در نظر بگیرید

به خاطر پیشینه متفاوت در تربیت خانواده، والدین آنها در بسیاری از موارد اختلاف در تربیت فرزند دارند. بنابراین، برای حل این اختلافات شما می‌توانید دیدگاه‌ها و پیشینه تربیتی خانوادگی خودتان را با همسرتان به اشتراک بگذارید.

وقتی این کار را کردید، می‌توانید به نقاط مشترک خود در مورد این مسئله و اختلاف خودتان نگاه کرده اختلافات خود را حل کنید.

9. راهکارهای اختلاف نظر پدر و مادر در تربیت کودک: به یک درمانگر مراجعه نمایید

اگر موارد اختلاف در تربیت فرزند برای شما و همسرتان زیاد است و خودتان نمی‌توانید این اختلافات را حل کنید، زمان آن رسیده که به یک متخصص روانشناس مراجعه کنید. روانشناسان با آموزش حرفه‌ای که دیدند می‌توانند یک نگاه عینی و غیر شخصی به مشکلات شما داشته و برای حل آنها تلاش کنند.

مراجعه به روانپزشک برای رفع اختلافات بین پدر و مادر

نمی توانم در مورد تربیت فرزندم با همسرم به توافق برسم

گاهی اوقات، اگر در حل اختلاف در تربیت فرزند هیچ کدام از والدین از نقطه نظر خودش کوتاه نیاید می‌تواند عواقب منفی بر روی تربیت فرزند داشته باشد. برای مثال، کودک شما شاید یاد بگیرد که از این اختلاف به نفع خودش سوء استفاده کند.

بنابراین، در این زمان بهتر است که شما یا همسرتان کوتاه بیایید و به فکر آینده بلند مدت و پرورش فرزندتان باشید که نباید تحت تاثیر مشکلات تربیتی و اختلاف نظر شما در این مورد قرار گیرد.

آیا باید برای تفاوت‌های والدین خود به دنبال کمک باشید

گرفتن کمک از منابع بیرون خانواده برای حل اختلاف بر سر تربیت فرزند هیچ مسئله غیر عادی نیست. بنابراین، اگر در حل اختلاف در تربیت فرزند این مشکلات را دارید و نمی‌توانید بر آنها غلبه کنید، بهتر است که به روانشناس مراجعه کنید:

  • در رابطه با تربیت فرزند بین شما و همسرتان بی‌اعتمادی وجود دارد و مدام سعی در پیدا کردن نیت منفی در حرف‌هایتان می‌کنید
  • دوست ندارید در مورد مسائل مهم صحبت کنید، چون حرف زدن در مورد آنها برایتان سخت است
  • احساس می‌کنید که همسرتان احترامی برای دیدگاهتان قائل نیست
  • بحث در مورد تربیت فرزندتان زود خصمانه می‌شود بدون اینکه شما نیت آن را داشته باشید یا بدانید چطور این بحث شدید می‌شود
  • روانشناسان و متخصصان با آموزش حرفه‌ای که دارند می‌توانند به شما کمک بکنند تا کاربردی برای مشکل‌تان پیدا کنید

اختلاف در تربیت فرزند: بدانید که هرگز دیر نیست!

در پرورش فرزند، برخی از زوج‌ها از همان اول می‌دانند که چه می‌خواهند و چارچوب تربیتی‌شان را تعیین می‌کنند. اما برای برخی هم بعد از به دنیا آمدن فرزند و در زمان رشد او این چهارچوب شکل می‌گیرد.

در نتیجه، اگر در زمان پرورش فرزند شما با اختلاف در تربیت فرزند مواجه شده‌اید، بدانید که برای تغییر دیدگاه‌های خودتان هرگز دیر نیست و با کمی کمک و پافشاری می‌توانید از این مشکل هم عبور کنید.

گرفتن کمک از منابع بیرون خانواده برای حل اختلاف بر سر تربیت فرزند

چند نمونه از اختلاف نظرهای تربیتی پدرومادرها

برای روشن‌تر شدن مسئله، چند نمونه از اختلاف در تربیت فرزند برای والدین شامل این موارد می‌شوند:

  • “من و همسرم باید در مورد تربیت بچه‌ها به یک روش مشترک برسیم. من فکر می‌کنم او زیادی سخت‌گیر است و او فکر می‌کند من زیادی آسان می‌گیرم. نمی‌دانم چطور می‌توانیم درباره مسائل مربوط به فرزندانمان به توافق برسیم.”
  • “هر بار که می‌خواهم پسرم را به پذیرفتن مسئولیت کارهایش وادار کنم، شوهرم دخالت می‌کند و با حمایت بیش از حد به او دلگرمی می‌دهد. این باعث شده من در نظر پسرم سخت‌گیر باشم و پدرش مهربان و دلسوز.”
  • “بی‌توجهی شوهرم به قوانین تربیتی باعث شده تمام مسئولیت تربیت فرزندانمان بر دوش من باشد. اما وقتی تنها قوانین تربیتی را برای بچه‌ها توضیح می‌دهم، نتیجه‌ای نمی‌گیرم، چون آن‌ها به خاطر رفتار آسان‌گیر پدرشان، فکر می‌کنند من زیادی سخت‌گیر هستم!”
  • “من و همسرم در مورد تربیت فرزندان اختلاف زیادی داریم. بارها سعی کرده‌ایم با هم در این مورد صحبت کنیم و به توافق برسیم، اما موفق نشده‌ایم. نمی‌دانم چطور باید به یک روش تربیتی مشترک برسیم.”

سوالات متداول درباره اختلاف در تربیت فرزند

در رابطه با اختلاف در تربیت فرزند چند سوال مهم وجود دارد:

چند نکته برای رسیدگی به اختلافات والدین چیست؟

مهمترین نکته برای اختلاف در تربیت فرزند این است که کودکتان شما و همسرتان را به عنوان یک نیروی واحد و متحد ببیند. بنابراین، اگر در مورد مسائلی مثل درمان، آموزش یا انضباط او با هم اختلاف دارید، سعی کنید با آرامش و به صورت خصوصی این اختلاف را با همدیگر حل کنید.

همچنین، جلوی فرزندتان این کار را انجام ندهید، چون این مسئله می‌تواند باعث سردرگمی او در پیروی از دستورات شما شود.

اگر والدین در مورد نحوه تربیت فرزند خود به توافق نرسند چه باید بکنند؟

در صورتی که هم شما و هم همسرتان در اختلاف در تربیت فرزند نتوانید به توافق برسید، یکی از شما باید کوتاه بیاید. برای مثال، یکی از شما موافقت کنید که روش دیگری را انتخاب کند. اگر آن روش کارساز بود که همان روش را برای تربیت فرزند ادامه می‌دهید. اگر هم کاربردی نبود که روش دیگری را انتخاب خواهید کرد.

آیا بد است که والدین سبک‌های فرزندپروری متفاوتی داشته باشند؟

خیر. تفاوت و اختلاف در تربیت فرزند یک پدیده طبیعی بین پدر و مادر است و شما نباید به چشم بدی به آن نگاه کنید. اما موضوع اصلی حل این اختلافات به طور مسالمت‌آمیز است که فرزندتان باید یاد بگیرد. او به این صورت متوجه می‌شود که مردم دیدگاه‌های متفاوتی در مورد موضوعات مختلف دارند. اما می‌توانند با کمک همدیگر این اختلافات را حل کنند.

طبیعی بودن تفاوت و اختلاف در تربیت فرزند بین پدر و مادر

 

 

مقالات مرتبط

نظرات