اضطراب در کودکان: مهم ترین علائم + بهترین روش درمان اضطراب در کودکان
اضطراب در کودکان میتواند برای سلامت آنها خیلی مضر باشد. علاوه بر ایجاد ترس و نگرانی مزمن، میتواند باعث تغییر در رفتار، حالت روانی، عادت خواب و حتی عادت غذایشان هم شود. حالا این ترس و اضطراب ممکن است دلایل مختلفی داشته باشد، مثل جدا شدن از پدر مادر در سنین کم، ترس رفتن به مدرسه و امتحان دادن، ترس از ارتفاع، تاریکی و غیره. در بیشتر موارد، این ترس و اضطرابها به مرور زمان از بین میروند. اما شما میتوانید اول از همه به کودکتان خوب گوش دهید و با آنها در این مورد صحبت کنید. همچنین، کمک به تشخیص نشانههای اضطراب کودکان هم به آنها کمک میکنند تا بهتر بر آنها غلبه کنند. بنابراین، اگر شما به روشهای درمان اضطراب در کودکان علاقه دارید، با ما در این مقاله از وبلاگ مامانیتو همراه باشید تا روشهای آن را برایتان توضیح دهیم.
اضطراب در کودکان
اضطراب چیست؟
همه انسانها اضطراب را در زندگیشان احساس میکنند. بارزترین مثال اضطراب موقعیتهای خطرناک یا استرسآور است. در این موقع، اگر خطری جان ما را تهدید کند، بدن ما حالت دفاعی به خودش میگیرد و آدرنالینش زیاد میشود.
به این صورت، بدن ما برای فرار یا دفاع از خود آماده میشود. بنابراین، تا حدی ترس و اضطراب عادی و حتی برای حفظ جانمان خوب است. اما دقیقاً اضطراب در کودکان چیست؟
اضطراب در کودکان
اضطراب در کودکان همانند بزرگسالان است اما اگر ادامه پیدا کند و یا به موقع درمان نشود می تواند سبب مشکلات فراوانی از جمله بی خوابی، کابوس، شب ادراری و … شود. از این رو تشخیص انواع اضطراب و درمان آن در کودکان بسیار حائز اهمیت است.
همانطور که گفتیم اضطراب یک حس عادی است. اما اضطراب در کودکان میتواند خیلی شدیدتر باشد و مدت طولانیتری طول بکشد. برای مثال، کودک شما میتواند در سنین کم وقتی از شما جدا میشود حس اضطراب کند. همچنین، بودن در جمع به او حس خجالت و اضطراب را میدهد.
خیلی از کودکان هم در مدرسه قبل از یک امتحان یا پرسش یک سوال هم حس اضطراب شدید میکنند. بنابراین، برای کودکان شاید اضطراب مثل بزرگتران عادی باشد. اما وقتی شدید بوده و مدت زیادی طول میکشد، اصلا عادی نیست و تاثیرات منفی بر روی زندگی آنها خواهد داشت. با این حال چه زمانی این اضطراب برای کودکان ما مشکل ساز میشود؟
چه زمانی اضطراب برای کودکان مشکل ساز است؟
زمانی که اضطراب از حالت عادی خارج شده و منجر به بر هم زدن روال عادی زندگی کودک شود می تواند برای او مشکل ساز شود.
تا حد کمی اضطراب داشتن برای کودکان عادی است. برای مثال، شاید در زمان امتحانات میان ترم اضطراب کودک شما بالا رود که طبیعی است. اما زمانی اضطراب در کودکان مشکل ساز میشود که باعث اختلال در روند روزمره آنها شود.
مثلاً یک روز آنها از شدت اضطراب اصلاً نمیتوانند به مدرسه بروند. از طرف دیگر هم اضطراب باعث میشود که آنها تمرکز خود را از دست داده و نتوانند از فعالیتهایی که باعث شادی آنها میشوند لذت ببرند. در این صورت، اضطراب بر روی زندگی آنها تاثیر منفی میگذارد و حتی میتواند باعث کاهش اعتماد و عزت نفسشان هم شود. در این زمان باید از یک روانشناس کودک کمک بگیرید. با این وجود، ما چطور بفهمیم کودکمان اضطراب دارد؟
علائم و نشانههای اضطراب در کودکان چیست؟
اگر میخواهید اضطراب در کودکان را تشخیص دهید، کافی است که به چند علامت و نشانههایی که آنها از خودشان در این مورد نشان میدهد توجه کنید. برای مثال، چند تا از این نشانهها عبارتند از:
- تحریک پذیری بالا و وابسته شدن بیش از حد
- مشکل خوابیدن و بیدار شدن در نیمه شب
- شب ادراری کردن
- کابوس دیدن
- داشتن دل درد و سردردهای مکرر
- نگران بودن در مورد از دست دادن یا بیمار شدن اطرافیانشان
- ترس داشتن از وقوع حادثهای که هنوز رخ نداده برای خود یا نزدیکانشان
- ترس و خودداری کردن از خروج از خانه و رفتن به مدرسه
- اکراه داشتن از خوابیدن بدون مادر یا شخص دلبندشان
- شکایت کردن مکرر در زمان جدایی از عزیزشان
- عدم توانایی در مواجه شدن با چالشهای روزمره و انجام امتحانات مدرسه
- کاهش تمرکز
- مشکل غذا خوردن
- خشم یا ناراحتی ناگهانی
دلایل بروز اضطراب در کودکان
حالا که شما کمی نشانه های اضطراب در کودکان را میدانید، بیاید در مورد دلایل بروز آنها صحبت کنیم. چند تا از این دلایل عبارتند از:
- برخی از کودکان نسبت به باقی همسنهای خود مستعدتر به بروز اضطراب و استرس هستند
- برخی از حوادث ناگوار مثل تصادف رانندگی یا حوادث آتش سوزی میتواند میزان اضطِراب در کودکان را افزایش دهند
- مسائل داخل مدرسه مثل معلمان، امتحانها، تکالیف درسی و حتی سر و صدای دانشآموزان
- جر و بحثها و درگیریهای خانوادگی
- کمبود اعتماد و عزت نفس که باعث اجتناب ورود نوجوانان و کودکان به جوامع بزرگتر میشود
علت اصلی اضطراب در کودکان چیست؟
تعیین علت اصلی اضطراب در کودکان گاهی اوقات دشوار است. به هر حال، ترس یک واکنش طبیعی و بخشی از فرایند بزرگ شدن آنها استv.
اما در بیشتر موارد، این مسئله به ژنتیک کودکان و سوابق خانوادگی آنها در این مورد برمیگردد. با این وجود، انواع اضطراب در فرزندان ما چطور خودش را نشان میدهد و انواع آن چیست؟
انواع اضطراب در کودکان
در ادامه به توضیح انواع اضطراب در کودکان و تفاوت آن ها با یکدیگر می پرداریم:
1. اضطراب فراگیر
اضطراب فراگیر یک نوع اضطراب در کودکان است که باعث میشود آنها در مورد مسائل مختلف در طول روز اضطراب و استرس داشته باشند. برای مثال، این مسائل روزمره میتوانند تکلیف درس مدرسه یا امتحان باشند.
اما تفاوت اضطراب فراگیر این است که این مسائل روزمره خیلی بیشتر و با شدت بیشتری ذهن کودک را درگیر میکنند. همچنین، به غیر از مسائل مدرسه کودکان ممکن است به مسائلی فکر کنند که اصلاً والدین انتظارش را ندارند که آنها در موردش استرس داشته باشند؛ مثل رفتن به جشن تولد، زنگ تفریح و غیره.
به غیر از این، کودکان در اضطراب فراگیر هم میتوانند در مورد مسائلی فراتر از حیظطه خودشان مثل جنگ، وضعیت هوا، آینده یا امنیت عزیزانشان نگران باشند. این اضطراب میتواند در زندگی روزمره آنها اختلال به وجود بیاورد، تمرکز آنها را به هم بزند و در کل، باعث شود که از فعالیتهای خود لذت نبرند.
2. اضطراب جدایی
ترس نوزادان یا کودکان نوپا برای جدایی از پدر مادر طبیعی است. اما این ترس به تدریج از بین میرود. با این حال، برخی از کودکان حتی با بالا رفتن سن ممکن است این ترس را همراه خود داشته باشند. آنها در زمان دور شدن از والدین یا خانه اضطراب شدیدی احساس میکنند.
بنابراین، حتی ممکن است در رفتن به مدرسه، مهمانی دوستان، آشنایان یا مهد کودک مشکل داشته باشند. در خانه هم اگر آنها در اتاقی باشند که پدر مادر نزدیکشان نباشند، شاید حس ترس شدید بکنند. در نتیجه، به این اضطراب در کودکان اضطراب جدایی میگویند.
3. اضطراب اجتماعی
وقتی که کودک شما ترس قضاوت یا طرد شدن داشته باشد، دوست ندارد در جمعهای بزرگتر حضور داشته باشد یا فعالیتهایی را در آنجا انجام دهد. به این نوع اضطراب در کودکان اضطراب اجتماعی میگویند. اضطراب اجتماعی فعالیتهای اجتماعی کودکتان را تحت تاثیر قرار میدهد.
برای مثال، او آنقدر اضطراب دارد که از تعامل با دیگران در محیطهای اجتماعی مثل مدرسه و محیطهای دیگر دوری میکند. همچنین، کودک شما میتواند در صحبت کردن با افراد جدید هم دچار مشکل شود.
4. سکوت انتخابی یا میوتیسم
در سکوت انتخابی، کودکان هم یک نوع اضطراب اجتماعی دارند. این اضطراب در کودکان باعث میشود که آنها با غریبهها در مدرسه یا جای دیگر صحبت نکنند.
این در حالی است که آنها با آشنایان و افراد خود در خانواده میتوانند صحبت کنند. با این حال، آنها در مدرسه یا در مکانهایی که ترس شدید اجتماعی دارند از صحبت کردن امتناع میکنند.
5. فوبیای خاص
به طور کلی، ترس یکی از غرایز انسان است که برای بقا و حفاظت جان او لازم است. اما این ترس وقتی از حد خاص عبور میکند، تبدیل به اضطراب در کودکان میشود.
برای مثال، آنها میتوانند از چیزهایی مثل طوفان، دلقک یا هر چیز خاصی که باعث ایجاد ترس و اضطراب در آنها میشوند ترس شدید داشته باشند که این ترسها فوبیای خاص و بسته به هر کودک متفاوت هستند.
6. اختلال هراس ناگهانی
هراس ناگهانی یک نوع اضطراب در کودکان است که به یکباره و ناگهانی اتفاق میافتد. معمولاً حملات هراس ناگهانی میتوانند علائم جسمی شدید در کودکان و نوجوانان مثل لرزش، بیقراری، تنگی نفس و ضربان قلب تند را به وجود بیاورند. با این وجود، رخ دادن این نوع حملات بیشتر در نوجوانان رایج است تا کودکان.
نحوه تشخیص اضطراب در کودکان
برای تشخیص اضطراب در کودکان شما باید با یک مشاوره یا روانشناس کودک صحبت کنید. روانشناس کودک با شما در مورد علائم اضطراب کودکتان صحبت خواهد کرد. او میخواهد بداند که این علائم چه هستند و در چه زمانی از روز خودشان را نشان میدهند.
همچنین، او شاید نیاز داشته باشد تا به غیر از شما با مربیان و معلمان مهد کودک و مدرسه هم صحبت کند. در نتیجه، به کمک این اطلاعات، روانشناس یا مشاوره میتواند نوع اضطراب در کودک شما را تشخیص دهد.
عوارض اضطراب در کودکان: اضطراب در کودکان چه آسیبهایی را به دنبال دارد؟
اضطِراب در کودکان اگر تشخیص داده نشده و زود برطرف نشود، ممکن است عوارض جدی برای آنها در آینده داشته باشد. برای مثال، کودکانی که مشکل اضطراب دارند در آینده بیشتر احتمال ابتلا به افسردگی و اختلال مصرف مواد مخدر را دارند.
علاوه بر این، با افزایش مشکل اضطراب، خطر خودکشی کردن در آنها هم بیشتر خواهد شد. بنابراین، حتماً مهم است که شما نشانه های اضطراب در کودکان را بشناسید و در صورت دیدن آنها هرچه زودتر برای برطرف کردنشان اقدام کنید.
روشهای کمک به کودک در کاهش اضطراب
حالا که شما نشانه های اضطراب در کودکان را میدانید، بیاید ببینیم که چطور میتوانید به کودکان در رفع کردن آنها کمک کنید. برای مثال، شما میتوانید این کارها را انجام دهید:
- کودکتان را تشویق به یوگا کرده و با او حرکات یوگا را انجام دهید
- یک مکان آرام و امن در خانه یا در هر جایی را انتخاب کنید که کودکتان میتواند در آن فضا به خوبی نفس بکشد و بازی کند
- به او یاد بدهید که چطور نفس عمیق بکشد
- برای کودکتان لوازم نقاشی و کاردستی را بگیرید که خود را با آنها مشغول کند
- به کودکتان در تشخیص افکار منفی و مبارزه با آنها کمک کنید
- به آنها دفتر یادداشتی بدهید تا افکار و احساسات خود را در آن بنویسند
- برای کودکتان کتاب بخوانید تا او شخصیتهایی را بشناسد که با اضطراب روبرو هستند
- با کودکتان برای انجام فعالیت بدنی از خانه خارج شوید
راههای درمان اضطراب در کودکان
بعد از تشخیص اضطِراب در کودکان، شما میتوانید به سراغ روشهای درمان آن بروید. روشهای درمان اضطراب در کودکان متنوع هستند که چند تای آنها عبارتند از:
درمان اضطراب در کودکان: 1. درمان شناختی رفتاری (CBT)
برای بسیاری از موارد اضطِراب در کودکان شما میتوانید این اختلال را با درمان شناختی رفتاری (CBT) در آنها برطرف کنید. در درمان شناختی رفتاری درمانگر با روش گفتگو درمانی با کودکان صحبت میکند و به آنها یاد میدهد که چطور اعمال آنها بر احساساتشان تاثیر میگذارد. بنابراین، کودکان یاد میگیرند که به جای اجتناب از ترسشان با آن روبرو شوند تا ترسشان کمتر شود.
همچنین، به غیر از کودکان، والدین هم یاد میگیرند که چطور نشانه های اضطراب در کودکان را تشخیص دهند و به او کمک کنند تا با ترسهایش مواجه شود. علاوه بر این، درمانگر هم به کودکان کمک میکند تا با روشهای مقابله با اضطراب با ترسهای خود مواجه شوند و آنها را هم در این مسیر حمایت و تشویق میکند.
درمان اضطراب در کودکان: 2. تجویز دارو
بسته به درمان اضطراب در کودکان، پزشکان ممکن است داروهایی تجویز کنند. برخی از این داروها میتوانند شامل فلوکستین، پاروکستین یا سرترالین باشند. با این وجود، کودک شما ممکن است به مصرف این برخی از این داروها واکنش آلرژیک نشان دهد یا این داروها ممکن است عوارض دیگری هم برایش داشته باشند.
درمان خانگی اضطراب کودکان
در ادامه برخی از راهکارهای مقابله با اضطراب کودکان را بیان می نماییم که شما می توانید در خانه به سادگی آن را انجام دهید:
1. هدف شما باید کاهش اضطراب باشد
ترس و اضطراب بخشی از زندگی روزمره هر انسانی است. برای کودکتان هم همینطور است. درست است که ما نمیخواهیم به هیچ وجه او را ناراحت ببینیم.
اما بهترین راه برای درمان انواع اضطراب در کودکان این است که شما به آنها کمک کنید تا بتوانند آن را مدیریت کنند. به این صورت، میزان اضطراب آنها هم به مرور زمان کمتر میشود و میتوانند آن را کاهش دهند.
2. فقط به خاطر اضطراب در کودکان از عامل ترس او اجتناب نکنید
اگر شما زود عامل ترس و اضطراب در کودکان را از جلوی چشم او بردارید، به او در بلند مدت کمک نمیکند. درست است که در کوتاه مدت خیال او را راحت میکند، اما زود یاد میگیرد که برای از بین بردن اضطرابش همین روش اجتناب را به کار ببرد.
بنابراین، او اضطراب خود را از بین نبرده است، فقط یاد گرفته که چطور از آن اجتناب کند. در نتیجه، به جای این کار به او یاد بدهید که چطور با ترسش مقابله کند، نه اینکه از آن دوری کند.
3. به آنها انتظارات غیر واقعی برای درمان اضطراب در کودکان ندهید
خیلی از ترسها و اضطِراب در کودکان واقعی هستند. برای مثال، ترس از شکست خوردن در امتحان یا لیز خوردن روی زمین با اسکیت همه ترسهایی هستند که ممکن است به واقعیت تبدیل شوند.
بنابراین، در درمان اضطراب در کودکان سعی نکنید که به آنها انتظارات غیر واقعی مثل این بدهید که حتماً در کارشان موفق میشوند. به جای این، به آنها بگویید که در صورت شکست هم اتفاق خاصی نمیافتد و آنها هم از این مرحله عبور خواهند کرد و میتوانند آن را مدیریت کنند.
4. احساسات کودکتان را درک اما آنها را تقویت نکنید
درک اضطِراب در کودکان و احساسات آنها باعث میشود که شما با آنها حس همدلی بیشتری داشته باشید. اما نکته که مهم این است که در درمان انواع اضطراب در کودکان نباید احساسات آنها را تقویت کرده و بزرگتر جلوه دهید، چون این مسئله به درمان آنها کمکی نمیکند.
بنابراین، بهترین کار این است که شما به او نشان دهید که درکش میکنید. ولی در عین حال میتوانید به او نشان دهید که ترسش قابلیت غلبه کردن را دارد و او میتواند از پس اضطرابش بر بیاید.
5. از پرسیدن سوالات دقیق در مورد اضطراب کودکان خودداری کنید
در مواجهه شدن اضطراب در کودکان، سعی کنید سوالاتی نپرسید که مستقیماً آنها را با منبع اضطرابشان روبرو میکند، چون ممکن است دفعه اول مواجه شدن با آن برایشان بسیار سخت باشد.
برای همین، سوالات بازتری بپرسید. برای مثال، شما میتوانید به جای اینکه «در مورد ارائه فردا نگران هستی؟» را بپرسید، بگویید «در مورد فردا چه حسی داری؟»
6. ترسهای کودکتان را تقویت نکنید
اگر کودکتان چیز خاصی میترسد، با زبان یا لحن بدنتان اضطراب در کودکان را تشدید نکنید. گاهی اوقات، این عمل میتواند به طور ناخودآگاه و حتی بدون آگاهی خودمان انجام شود. ولی با توجه به خودتان و کودکتان میتوانید از این کار جلوگیری کنید.
7. تحمل کودک برای اضطراب را بالا ببرید
با اینکه شما میتوانید اضطراب در کودکان را کاهش دهید، اما نمیتوانید کامل را از آن را از بین ببرید. بنابراین، با تشویق کودکتان برای مواجه شدن با ترسهایش میتوانید تحمل او برای اضطراب را بیشتر کنید و به او بفهمانید که میتواند این مشکل را مدیریت کند.
8. زمان پیش از مواجهه با اضطراب در کودکان را کاهش دهید
همه ما میدانیم که زمان قبل از مواجه شدن با ترسمان خیلی استرس زا است. برای اضطراب در کودکان هم همینطور است. اگر کودکتان قرار است با چیزی مواجه بشود که از آن میترسد، سعی کنید زمان انتظار او را به حداقل برسانید تا اضطراب او بیشتر نشود.
9. با کودک در مورد ترس و مدیریت مشکل صحبت کنید
گاهی اوقات، در فرآیند درمان انواع اضطراب در کودکان خوب است که با کودکتان در مورد ترس او از مشکل خاصی صحبت کنید. برای مثال، اگر کودک از این ترس داشت که بعد از مدرسه شما به سراغ او نیایید، با او صحبت کنید که چه کار میتواند در این مورد بکند.
برای مثال، میتوانید به او بگویید که به معلم یا مربی خود بگوید که مادر یا پدرش برای برداشتن او از مدرسه نیامدهاند و راههای پیشنهادی دیگر را به او بدهید. به این صورت، کودک شما میداند در این موقعیت چه بکند و اضطرابش کمتر میشود.
10. رفتار الگویی از مدیریت اضطراب از خود نشان دهید
اگر کودک شما ببیند که شما با آرامی و به نحو خوبی اضطراب خود را مدیریت میکنید، از شما الهام میگیرد. برای مثال، اگر شما بدون پرخاش یا با آرامش و اعتماد به نفس استرس یا ترسستان را مدیریت کنید، او هم تشویق میشود که همین کار را بکند. بنابراین، الگو بودن مدیریت اضطراب و استرس اثر خوبی در درمان انواع اضطراب در کودکان خواهد داشت.
سایر راهکارهایی که به کاهش اضطراب در کودکان کمک میکنند
به غیر از روشهای درمان اضطراب در کودکان که ما در بخشهای قبلی توضیح دادیم، شما میتوانید این راهکارها را هم برای درمان انواع اضطراب در کودکان امتحان کنید:
- میتوانید به کودکتان یاد دهید تا نشانههای اضطراب در خودش را شناسایی کند
- با تمرین به او یاد دهید تا اضطراب را بیشتر در خودش مدیریت کند و از دیگران هم در صورت لزوم کمک بگیرد
- به کودکتان کمک کنید که در روز یک برنامه منظم داشته باشد، چون داشتن برنامه منظم به مدیریت اضطرابش بیشتر کمک میکند
- اگر دلیل اضطراب کودکتان از دست دادن عزیز یا رخ دادن حادثهای است، در این موقع شما میتوانید به او فیلمی نشان دهید یا کتابی برای او بخوانید که بهتر احساساتش را درک و اضطرابش را مدیریت کند
- اگر قرار است در زندگی شما و کودکتان تغییر بزرگی به وجود بیاید، قبل از رخ دادن آن کمی با او صحبت و او را برای این تغییر آماده کنید
- قبل از ورود کودک از یک مقطع تحصیلی به مقطع دیگر، او را آماده این تغییر کنید و بعد از ورود به مقطع دیگر از او حمایت کنید
- در نشان دادن مدیریت اضطراب خودتان را خیلی مضطرب یا محافظهکار نشان ندهید
- اگر کودک با سن کمی دارید که مضطرب است، میتوانید از تکنیکهای حواس پرتی مثل بازی سریع برای او استفاده کنید تا اضطرابش کمتر شود
- با استفاده از یک جعبه دستمال کاغذی، یک جعبه نگرانی برای کودکتان بسازید. سپس، به او بگویید که نگرانیهایش را روی کاغذ نوشته و آنها را در جعبه بگذارد. در نهایت، شما میتوانید همراه با کودکتان در پایان روز یا هفته این نگرانیها را از جعبه در بیاورید و با آنها مواجه شوید
نقش والدین در کاهش اضطراب کودکان
به عنوان والدین، شما میتوانید این کارها را برای درمان اضطراب در کودکان انجام دهید:
- یک مشاور یا روانشناس ماهر برای درمان انواع اضطراب در کودکان پیدا کنید و کودکتان را برای مشاوره به پیش او ببرید
- با روانشناس مدام صحبت کنید و از او بپرسید چطور میتوانید به بهترین روش به کودکتان کمک کنید
- به کودکتان کمک کنید تا با ترسها و استرسش مواجه شود
- میتوانید از روانشناس بپرسید که کودکتان در خانه چطور میتواند برای مواجه شدن با ترسش تمرین کند
- به حرفهای کودکتان خوب گوش کنید و با او رابطه همدلانهای داشته باشید. به این صورت، او در مورد احساسات و ترسهایش با شما بیشتر صحبت خواهد کرد
- کودکتان را تشویق کنید که آرام آرام و با قدمهای کوچک با مشکلش روبرو شود
- در برطرف کردن اضطراب کودکتان صبور باشید و به خاطر داشته باشید که این مسئله زمان میبرد
اضطراب کودکان در مدرسه
مدرسه یکی از عوامل مهم استرس زا برای کودکان است. بنابراین، حتماً به نشانه های اضطراب در کودکان در مدرسه توجه داشته باشید. حالا این استرس و اضطراب ممکن است دلایل مختلفی داشته باشد. برای مثال، ترس از معلم، دستشویی رفتن در مدرسه، طرد شدن توسط همکلاسیهای دیگر و غیره چند تا از عوامل این ترس هستند.
بنابراین، اگر دیدید کودکتان تمایل به مدرسه رفتن ندارد، برنامه خوابش تغییر کرده، گوشه گیر شده یا نمرههایش خوب نیستند، شاید به معنای وجود اضطراب در مدرسه است. همچنین، کودکانی که در مدرسه مضطرب هستند، میتوانند علائم جسمی مثل سردرد، معده درد و حالت تهوع را هم از خودشان نشان دهند.
اضطراب در کودکان طلاق
طلاق گرفتن و جدا شدن پدر و مادر تجربه ویرانگری برای هر کودک است. مخصوصاً برای کودکان زیر ۹ سال که به یک یا هر دو والدینشان برای خیلی از کارها وابسته هستند. بعد از طلاق والدین نشانه های اضطراب در کودکان شامل عصبانیت، استرس، بیاعتمادی و پریشانی میشود.
با این حال، برای خیلی از کودکان این دوره گذرا است و بعد از مدتی آنها به این تغییر در زندگیشان عادت میکنند. برخیها هم هستند که هرگز بعد از جدایی پدر مادر به شکل قبل و عادتهایشان برنمیگردند. برای همین، حتماً حواستان باشد و برای آنها از راههای درمانی مثل بردنشان به روانشناس استفاده کنید.
چه زمانی برای درمان اضطراب در کودکان باید از متخصصان و مشاوران کمک گرفت؟
گاهی اوقات، اضطراب در کودکان خیلی شدید است و با روشهای عادی در خانه شما نمیتوانید آن را برطرف کنید. در این زمان است که شما احتیاج به یک کمک حرفهای و یک فرد متخصص دارید. بنابراین، شما میتوانید از روانشناسان کودک در این زمینه کمک بگیرید.
سوالات مهم در خصوص اضطراب در کودکان
در ادامه به برخی از سوالات که ممکن است با خواندن این متن به ذهن تان برسد پاسخ داده ایم:
بهترین راه مقابله با اضطراب کودکان چیست؟
برای مواجه شدن با ترس و برطرف کردن اضطراب در کودکان بهترین راه این است که به آنها کمک کنید تا با ترسشان روبرو شوند. خیلی از والدین شاید زمینه را برای کودکشان فراهم کنند تا از ترسهایشان اجتناب کنند. اما این مسئله در طولانی مدت به نفعشان نیست.
در نتیجه، والدین میتوانند با صحبت کردن با کودکان در مورد احساسات و ترسهایشان و دادن توصیه به آنها مثل تنفس عمیق به کودکان کمک کنند تا اضطرابشان را مدیریت کنند.
چه مدت زمان پس از شروع درمان اضطراب کودکان احساس بهتری خواهند داشت؟
تعیین مدت زمان دقیق درمان اضطراب در کودکان متفاوت است. بسیاری از والدین کودکانشان را بعد از دیدن نشانههای اضطراب به درمان شناختی رفتاری میبرند. در این جلسات درمانی، درمانگرها با استفاده از مهارتهای مقابله مرحلهای به کودکان یاد میدهند تا چگونه اضطرابشان را مدیریت کنند.
در این جلسات خیلی از کودکان به سرعت یاد میگیرند و بعد از چند جلسه اعتماد به نفس و مدیریت اضطرابشان خیلی بهتر میشود. برای برخی از کودکان هم این علائم ممکن است کمتر شود. اما هنوز هم احتیاج به کار دارند.
برای همین، ممکن است مدت بیشتری طول بکشد. همچنین، اگر روانپزشک دارویی را برای کودکتان تجویز کرده باشد، اثر این دارو ممکن است سریع باشد یا چند ماه طول بکشد.
چه چیزی باعث نگرانی کودکان از مدرسه میشود؟
عوامل زیادی وجود دارند که باعث ایجاد اضطراب در کودکان در مدرسه میشوند. برای مثال، ترس از معلمها، امتحانها، دستشویی رفتن در مدرسه یا طرد شدن توسط همکلاسیهای دیگر چند تا از استرسهای رایج کودکان در مدرسه هستند.
واکنش کودکان به طلاق والدینشان چگونه است؟
طلاق برای کودکان رویداد غم انگیزی است و میتواند احساسات منفی زیادی برایشان داشته باشد. البته واکنش آنها به طلاق بسته به سنشان متفاوت است.
میتوان گفت هر چقدر که سن کودک کمتر باشد، استرس و اضطراب در کودکان به خاطر طلاق هم بیشتر خواهد بود. مخصوصاً در کودکان زیر ۹ سال این علائم منفی خیلی شدیدتر است، چون آنها وابستگی خیلی بیشتری به والدین خود دارند.
در نتیجه، غیبت یکی از آنها میتواند تاثیر منفی زیادی روی رفتار و زندگی روزمرهشان داشته باشد.
منبع: healthdirec , childmind, my.clevelandclinic, nhs, kidshealth
- اضطراب در کودکان پیش دبستانی: علائم + درمان اضطراب در...
- شایع ترین اختلالات رفتاری در کودکان: علل + روش درمان...
- علت عصبانیت کودکان: 17 دلیل پرخاشگری کودکان + آموزش برخورد...
- رفتار با کودک حرف گوش نکن: 11 راهکار طلایی در...
- جویدن ناخن در کودکان: دلایل جویدن ناخن در کودکان +...
- علت تیک عصبی در کودکان: روش های درمان تیک عصبی...