مسخره شدن کودک در مدرسه: عواقب خطرناک + 12 مهارت مقابله با مسخره شدن کودک در مدرسه!
مسخره شدن کودک در مدرسه و بولی (bully) شدن موضوعی است که نباید به سادگی از کنار آن گذشت. کودکان ممکن است همسالان خود را به دلیل ویژگیهای ظاهری، تفاوتهای شخصیتی یا دلایل دیگر مسخره کنند و این مساله میتواند تاثیر منفی بر روح و روان کودک داشته باشد. از آسیبهای مسخره شدن در مدرسه میتوان به از بین رفتن اعتماد به دیگران، منزوی شدن و عدم اعتمادبنفس و ناتوانی در ارتباط با دیگران اشاره کرد. در ادامه این مطلب بلاگ مامانینو تصمیم داریم در خصوص تمسخر کودکان و راهکارها و مهارتهای مقابله با آن بیشتر صحبت کنیم.
چرا بچهها یکدیگر را مسخره میکنند؟
شرایط رشد کودکان با یکدیگر متفاوت است. بعضی از بچهها در شرایطی بزرگ میشوند که در آن کنایه زدن یا تمسخر رایج است و همین کار را در مقابله با سایر افراد و همسالان خود نیز انجام میدهند. گاهی اوقات نیز تماشای برنامههای تلویزیونی یا محتواهایی که در آن افراد یکدیگر را به شوخی مسخره میکنند باعث میشود کودک از این رفتار الگوبرداری کرده و ان را تکرار کند.
در خیلی از موارد کودک از اشتباه بودن رفتار خود آگاهی ندارد و نمیداند این رفتار تا چه حد ممکن است تاثیر منفی بر دیگری داشته باشد. به طور کلی نمیتوان مانع این رفتارها از سوی دیگران شد اما شما به عنوان یک والد آگاه میتوانید فرزند خود را به گونهای پرورش دهید که در مقابل رفتارهای تمسخرآمیز دیگران آشفته نشود و بتواند به خوبی از خود دفاع کند.
آسیبهای تمسخر کودکان: آسیبهای مسخره شدن کودک در مدرسه
مسخره شدن کودک در مدرسه به صورت مکرر میتواند تاثیرات منفی زیادی بر روان او داشته باشد. بعلاوه حتی یکبار سابقهی مسخره شدن در مدرسه نیز میتواند همیشه در ذهن کودک بماند. از آسیبهای تمسخر کودکان میتوان به این موارد اشاره کرد:
اعتماد نکردن به دیگران
خاطرهی مسخره شدن در مدرسه متاسفانه در ذهن فرد میماند و تاثیر منفی آن در بزرگسالی نیز مشخص میشود. افرادی که مورد تسمخر قرار میگیرند کمتر به دیگران اعتماد میکنند و بیشتر منزوی و گوشهگیر میشوند. بعلاوه ضعفی که دیگران به کودک نسبت دادهاند، ممکن است بخشی از هویت او شود.
از دستدادن اعتماد به نفس
محیط اجتماعی که کودک در آن رشد میکند تاثیر زیادی بر اعتمادبنفس او دارد. هرچه فرد تجربهی مثبت بیشتری داشته باشد، اعتماد بنفس او نیز بیشتر خواهد بود. اما در مقابل برخوردهای منفی، دریافت حس ناکافی بودن از دیگران یا مورد تمسخر قرار گرفتن به هر دلیلی میتواند اعتماد به نفس فرد را از بین ببرد. مسخره شدن کودک در مدرسه باعث میشود او فکر کند ارزشی ندارد و تواناییهای خود را نادیده بگیرد.
ناتوانی در برقراری ارتباط با دیگران
مسخره شدن کودک در مدرسه از طرف همسالان باعث میشود کودک افکار منفی نسبت به خود پیدا کند. کودک ممکن است تصور کند دیگران همه در مورد او فکر منفی دارند و به همین خاطر از برقراری رابطه با دیگران و یافتن دوستان جدید اجتناب کند.
اشتغال در مشاغل سطح پایین در آینده
مسخره شدن کودک در مدرسه و توسط همسالان باعث میشود حس مبارزه در او سرکوب شود. این مساله در بزرگسالی نیز باعث میشود فرد اعتماد بنفس کافی نداشته باشد و سراغ مشاغلی برود که مطابق با تواناییهای واقعی او نیست و درامد کمی دارد.
کودکی که در مدرسه مورد تمسخر واقع شده چگونه این موضوع را ابراز می کند؟
وقتی کودک برای شما تعریف میکند که در مدرسه مورد تمسخر قرار گرفته و یا دیگران او را دست انداختهاند سعی کنید با دقت به حرفهای او گوش بدهید و در مورد احساسش از او بپرسید. به هیچوجه کودک خود را سرزنش نکنید و دلیل مسخره شدن او را به خودش نسبت ندهید.
بعلاوه اینکه بهتر است به فرزند خود راهحل ندهید. در نقش یک راهنما و مربی سعی کنید به او مهارت زندگی یاد بدهید و نحوه برخورد با رفتارهای بد دیگران را به او بیاموزید. در ادامه در خصوص کودکی که او را مسخره کرده و اتفاقات بین آنها اطلاعات کسب کنید و کودک دیگر را با برچسب “بیادب” یا “بدجنس” توصیف نکنید.
با مسخره شدن کودک در مدرسه چه کنیم؟
وقتی تجربهی مسخره شدن کودک در مدرسه را میشنوید هرگز او را قضاوت نکنید. برخی والدین واکنشهای تند و قضاوتگر دارند و فرزند خود را مقصر میدانند که این کار بسیار اشتباه است. در مقابل بهتر است به کودک خود گوش بدهید و به او کمک کنید تا بتواند از خود دفاع کند.
احساسات فرزندتان را تأیید کنید و به او اجازه دهید بفهمد شما درکش میکنید
وقتی کودک خاطره خود از مسخره شدن در مدرسه را تعریف میکند، احساسات او را تایید کنید. بپذیرید که مسخره شدن آزاردهنده است. به کودک خود نشان دهید که او را درک میکنید. به کودک خود یاد بدهید که احساسات خود را نشان دهد و او را تشویق کنید که وقت خود را با بچههایی بگذراند که به او حس خوب میدهند و او را دوست دارند.
احساس فرزندتان را کوچک نشمارید
مسخره شدن کودک در مدرسه با احساسات منفی و ناراحتی او همراه خواهد بود. در این شرایط وقتی کودک احساسات خود را بیان میکند، این احساسات را نادیده نگیرید. اگر بخواهید برای او توضیح بدهید که دوستش نمیخواسته او را مسخره کند یا حتما قصد دیگری داشته است، فقط احساس کودک خود را نادیده میگیرید.
مسخره شدن کودک در مدرسه: استفاده از تکنیک ایفای نقش
یادگرفتن مهارتهای جدید مستلزم تمرین در محیطی امن است و بازی ایفای نقش میتواند برای این کار بسیار کاربردی باشد. با استفاده از تکنیک ایفای نقش میتوانید به کودک خود کمک کنید تا از کودکان بدجنس دور شده و با آنها تعاملی نداشته باشد. بعلاوه میتوانید به او آموزش دهید ارامش خود را حفظ کرده و ارزشی برای حرفهای منفی که میشنود قائل نشود. اگر لازم است کودک مقابله یا ایستادگی کند، این کار را در قالب ایفای نقش تمرین کنید.
هشدار دادن به کودک مسخره کننده
اگر مسخره شدن کودک در مدرسه به طور مداوم اتفاق میافتد به کودک خود بیاموزید تا از روشی درست برای مقابله استفاده کند. مثلا میتواند به صورت جدی بگوید که دوست ندارد کسی اینطور با او حرف بزند. سپس ارامش خود را حفظ کرده و موقعیت را ترک کند.
مسخره شدن کودک در مدرسه: آموزش عدم افشای هیجانات
برخی بچهها از تمسخر کودکان دیگر لذت میبرند و با دیدن واکنش طرف مقابل این کار را تکرار میکنند. اگر کودک شما در مدرسه مورد تمسخر قرار گرفته با او صحبت کنید و احساسات او را تایید کنید. به او توضیح بدهید که قلدرها با دیدن واکنش دیگران رفتار خود را تکرار میکنند. بنابراین شاید بهتر باشد هیچ واکنش نشان ندهد و خود را در آن موقعیت قوی جلوه دهد.
تقویت تعاملات اجتماعی و ارائه حمایت عاطفی
وقتی کودک تعاملات اجتماعی متعددی دارد و از طرف خانواده حمایتهای عاطفی لازم را دریافت میکند، کمتر در برابر تمسخر و قلدری همسالان در مدرسه قرار میگیرد. وقتی شرایط از همه نظر در زندگی کودک خوب باشد، تاثیر رویدادهای منفی بسیار کم میشود. بنابراین به کودک خود آرامش و حمایت عاطفی بدهید تا آنها را در برابر آسیبهای بیرون از خانه محافظت کنید.
فرزندتان را توانمند کنید تا اعتمادبهنفس بیشتری داشته باشد
یکی از راههایی که میتوانید برای حفاظت در برابر مسخره شدن کودک در مدرسه بکار ببرید، تقویت اعتمادبنفس در او است. به کودک خود توضیح دهید که حرفهای هرکس بر اساس درک خود اوست و هر فرد تفسیر متفاوتی از چیزها دارد. ما نمیتوانیم کنترلی بر افکار دیگران داشته باشیم اما میتوانیم رفتارهای خود را کنترل کنیم. کودک شما باید بداند در شرایط مسخره شدن نباید حس درماندگی و ناتوانی کند. بلکه در مقابل باید حس قدرت و اعتمادبنفس داشته باشد و رفتار افراد مسخرهکننده را متوقف کند.
مسخره شدن کودک در مدرسه: گزارش به معلم یا دیگر مسئولان مدرسه
اگر کودک شما همچنان مورد تمسخر و قلدری همکلاسان یا سایر بچهها قرار میگیرد، از کودک خود بخواهید این رفتارها را به معلم یا مسئولان مدرسه اطلاع بدهد. معلم باید رفتارهای دانشاموزان را بررسی کند و در صورت لزوم با افراد خاطی برخورد کند.
نشستن در نیمکتهای جلویی
نشستن در ردیفهای جلویی کلاس احتمال مسخره شدن کودک در مدرسه را کمتر میکند. بعلاوه کودک میتواند با اعتمادبنفس بیشتری به رفتارهای مسخرهکننده دیگران پاسخ بدهد و حمایت معلم را داشته باشد.
به فرزندتان بیاموزید درخواست کمک کند
کنار آمدن با اذیت و آزار دیگران نیاز به بلوغ زیادی دارد و نمیتوانید از کودک دبستانی خود انتظار داشته باشید که بیتفاوت باشد. اگر او به طور جدی از مسخره شدن در مدرسه ناراحت است و این مسخره شدن کودک در مدرسه به طور مداوم اتفاق میافتد، او و خود شما باید در مورد این مساله با معلم صحبت کنید. یک معلم میتواند با ترویج مهارتهای اجتماعی مثبت و کمک به او برای ایجاد دوستیهای متنوع، از کودک در کلاس حمایت کند.
مسخره شدن کودک در مدرسه: ماندن در کنار دیگر دوستان
داشتن دایره دوستان زیاد و حمایت از سمت همسالان میتواند از میزان تمسخر دیگران کم کند. به کودک خود یاد بدهید در کنار دوستان خود بماند و مهارت کمک گرفتن از دوستان یا همسالان را نیز تمرین کند.
با صحبت نکردن کودک درباره مسخره شدن چه کنیم؟
محیط امن خانواده و دریافت حمایت باعث میشود کودک احساسات و ناراحتیهای خود را به راحتی در میان بگذارد. اما اگر فرزند شما به هر دلیلی مشکلات و ناراحتیهای خود را به اشتراک نمیگذارد، از افراد دیگر که رابطه خوبی با او دارند (مانند خاله، دایی، عمو، عمه و هر کس دیگر) بخواهید که با او صحبت کنند. گاهی اوقات حس منفی مسخره شدن کودک در مدرسه انقدر زیاد است که ترجیح میدهد در مورد آن صحبت نکند پس به هر طریقی شده با او گفتگو کنید.
سوالات متداول در خصوص مسخره شدن کودک در مدرسه
با مسخره شدن فرزند در مدرسه چه کنیم؟
اگر کودک شما توسط همکلاسیها مورد تمسخر قرار گرفته هرگز او را سرزنش نکنید. از تکنیکهای مختلف مانند ایفای نقش، افزایش اعتمادبنفس، مقابله با رفتارها، ماندن در کنار دوستان و روشهای دیگر به او بیاموزید که از خود دفاع کند.
آسیبهای مسخره شدن کودکان در مدرسه چیست؟
مسخره شدن کودک در مدرسه میتواند آسیبهای طولانی مدت مانند از دست رفتن اعتمادبنفس، افسردگی و اضطراب شود.
با گلایه کودک از مسخره شدن در مدرسه چه کنیم؟
وقتی کودک از خاطره مسخره شدن خود تعریف میکند به او گوش بدهید و به جای دادن راهحل، مهارتهای مقابله با افراد زورگو و سوءاستفادهگر را به او بیاموزید.
- جدا کردن اتاق خواب کودک از والدین: بهترین سن +...
- تقویت ایده پردازی در کودکان: روش ها + تکنیک های...
- کودک آزاری جنسی چیست: علائم سو استفاده جنسی از کودکان...
- اختلاف در تربیت فرزند: دلایل + راهکار طلایی برای حل...
- نه گفتن به کودکان: چرا و چگونه باید به کودکان...
- پرورش خلاقیت کودکان: اهمیت + 30 راهکار عالی برای افزایش...