نحوه برخورد با عصبانیت بعد از باختن بازی: راهکارهای کاهش خشم حاصل از شکست در کودکان!
نحوه برخورد با عصبانیت بعد از باختن بازی یکی از چالشهایی است که اغلب والدین با کودکان خود دارند. بچهها توانایی چندانی در پذیرفتن شکست در بازیهای کودکانه با همسالان خود را ندارند و این شکست یا از دست دادن میتواند غیرمنتظره و ناراحتکننده باشد. با این حال مهم است کودکان یاد بگیرند چگونه با شکست و حتی پیروز شدن روبرو شوند. در ادامه این مطلب بلاگ مامانینو تصمیم داریم در خصوص شیوه مقابله با خشم پس از باختن بازی از جمله پذیرفتن طبیعی بودن شکست، تلاش برای بهتر شدن و غیره صحبت کنیم.
راهکارهای کاهش خشم حاصل از شکست در بازی
نحوه برخورد با عصبانیت بعد از باختن بازی
همانند هر مهارت عاطفی و احساسی دیگر، کنترل حس رقابت طبیعی مهارتی است که همه ما دائما در حال آموختن هستیم. در سنین کمتر، ما همچنان در حال توسعهی توانایی خود برای حفظ اطلاعات هستیم. این بدان معناست که باختن در بازی میتواند برای سنین پایین ناامیدکننده باشد؛ به ویژه اگر دلیل این باخت صرفا فراموش کردن یکی از قوانین باشد. به همین صورت وقتی کودک به دلیل فراموش کردن یک قانون در کلاس یا خانه توبیخ میشود، برایش ناراحتکننده خواهد بود.
باختن در یک بازی فقط به توانایی ما در به خاطر سپردن قوانین مربوط نمیشود؛ بلکه به تنظیم احساسات نیز مربوط است. کودکان در سنین پایین درک درستی از مفهوم انصاف و همدلی ندارند و یادگیری این مهارتها بخش مهمی از رشد احساسی و اجتماعی آنها است. همان میزان که اهمیت بازی برای کودکان مهم است، کمک به کودک برای مدیریت احساسات هنگام باختن در بازی هم بسیار مهم است و ما در ادامه این مطلب بیشتر در خصوص نحوه برخورد با عصبانیت بعد از باختن بازی صحبت خواهیم کرد.
1. قبل از شروع بازی مطمئن باشید که همه کودکان میدانند یک نفر در بازی برنده است
بچهها معمولا بازیهای دستهجمعی را دوست دارند. برای مثال بازی رقص و ایست یکی از بازیهای محبوب بچههاست که تا زمانی که موسیقی پخش میشود در حرکت هستند و با قطع موسیقی باید کاملا متوقف شوند. پیش از بازی از بچهها بپرسید اگر موسیقی قطع شود و آنها همچنان در حال حرکت باشند چه اتفاقی میافتد؟
آنها می دانند که تا زمان باقی ماندن یک برنده، بقیه از بازی حذف خواهند شد. این نکتهی مهمی برای والدین است چرا که شاید بخواهند اجازه دهند همیشه کودکان در بازی پیروز شوند. اینکه هر بار به کودک خود اجازه دهید پیروز شود به یادگیری مدیریت و نحوه برخورد با عصبانیت از باختن بازی کمک نمیکند.
2. به آنها بگویید عصبانیت و ناراحتی در باخت طبیعی است و روشهای مقابله با این شرایط را به آنها بیاموزید
روشهای نحوه برخورد با عصبانیت بعد از باختن بازی را به کودکان خود بیاموزید. شما میتوانید در مورد احساسات خود و نحوه کنترل آن با کودکان صحبت کنید. مثلا بگویید من وقتی میبازم ناراحت میشوم اما نفس عمیقی میکشم و منتظر بازی بعدی میشوم.
وقتی کودک از باختن در بازای ناراحت میشود، کنار او بنشینید، به او آرامش بدهید و به او کمک کنید تا باخت را بپذیرد. بعلاوه کودک را ترغیب کنید تا سایر کودکانی که هنوز در بازی هستند را تشویق کند. سایر راهبردها و نحوه برخورد با عصبانیت بعد از شکست بازی در کودکان میتواند شامل این موارد باشد:
- نفس عمیق کشیدن
- نوشیدن یک لیوان بزرگ آب
- فشار دادن یک دیوار
- چرخیدن دایرهوار
- کشیدن ناراحتی روی کاغذ و غیره
3. نحوه برخورد با عصبانیت بعد از باختن بازی: به آنها بیاموزید به جای عصبانیت بزرگوارانه شکست را بپذیرند
رفتار یک کودک میتواند بر رفتار سایر کودکان تاثیر بگذارد. اگر یک کودک در بازی رقص و ایست ناراحت شود، ممکن است کودکان دیگر نیز همانطور از شکست خود احساس ناراحتی کنند. آنها ممکن است گریه کنند و یا شکست را نپذیرند.
شکست بزرگوارانه به جای عصبانیت به این معناست که اشتباهات خود را بشناسیم و بدانیم چطور میتوانیم پیشرفت کنیم. همچنین بتوانیم از موفقیت دیگران خوشحال شویم. زمانی که کودک نحوه برخورد با عصبانیت از باختن بازی را یاد بگیرد، بهتر میتواند نتیجه باخت را بپذیرد و به جای سرزنش دیگران، مسئولیتپذیر باشد.
4. به آنها بیاموزید نمیتوانند همیشه بهتر از دیگران باشند
کودکان در بازی، مدرسه و یا سایر فعالیتهای رقابتی همیشه به دنبال بهترین بودن هستند. اگرچه این خوب است اما باید نحوه برخورد با عصبانیت بعد از باختن بازی را نیز بدانند. چرا که شکست به آنها میآموزد نمیتوانند همیشه بهتر از دیگران باشند. این نکته برای شکلگیری روابط متقابل و مفید با اطرافیان کلیدی است.
5. نحوه برخورد با عصبانیت بعد از باختن بازی: به آنها بیاموزید چگونه بزرگوارانه (متواضع) برنده شوند
همانقدر که شیوه مقابله با خشم پس از باختن بازی در کودکان مهم است، نحوه برنده شدن با مهربانی هم اهمیت دارد. شما میتوانید به کودک خود کمک کنید تا بفهمد اگر بخواهد به خود ببالد که بهترین است و طرف مقابل یک بازنده است، احساس خوبی به طرف مقابل نخواهد داد.
بنابراین شاید بهتر باشد ایدههایی در مورد “ورزش خوب” یا “بازی خوب” را با هم در میان بگذارید. برای مثال به کودک خود بیاموزید چیزی برای تعریف و تمجید از سایر شرکتکنندگان پیدا کند.
( از اسباب بازی های مناسب سن کودکتان مطلعید؟ برای اطلاع مطلب انتخاب اسباب بازی مناسب کودک را مطالعه نمایید)
6. به آنها بیاموزید به جای خشمگین بودن افراد همتیمی خود را بشناسند و از آنها حمایت کنند
اگر معمولا همراه با خانواده به تماشای ورزش و مسابقات میپردازید، این بهترین فرصت است که نمونههایی از حمایت همتیمیها از یکدیگر یا نحوه برخورد با عصبانیت بعد از باختن بازی را برای آنها شناسایی کنید. شما میتوانید به واکنش یک تیم هنگام برد یا باخت توجه کنید و اینکه چطور از هم حمایت میکنند.
اگر همتیمیها از هم حمایت نکنند، در پذیرش باخت مشکلات بیشتری خواهند داشت. به کودکان یاد بدهید وقتی شکست میخورند، نسبت به خود مهربان باشند، از اشتباهات خود درس بگیرند و برای تلاش مجدد احساس مثبت داشته باشند. تمرین شفقت به خود میتواند به کودکان کمک کند با خود مهربانتر باشند و درعین حال اعتماد به نفس آنها را تقویت میکند.
7. به آنها بیاموزید شکست میتواند فرصتی برای رشد توانایی بیشتر آنها باشد
یادگیری نحوه برخورد با عصبانیت بعد از باختن بازی به کودکان این امکان را میدهد تا شکست را پایان ندانند. در واقع کودک یاد میگیرد که شکست نیز فرصتی برای بهبود، بلوغ و رشد در جنبههایی از زندگی است که هنوز نیاز به بهتر شدن دارد. به این ترتیب کودکان خیلی راحتتر میتوانند ناامیدی را تحمل کنند و یاد میگیرند چگونه از شکست به نفع خود استفاده کرده و قویتر شوند.
( برای اطلاع از دلایل و راهکارهای مقابله با بددهنی کودکان حتما مطلب راهکارهای جلوگیری از فحاشی کودکان را مطالعه نمایید)
8. شیوه مقابله با خشم پس از باختن بازی: به جای داشتن خشم به آنها تلاش مجدد برای کسب پیروزی بعدی را بیاموزید
کودکان باید یاد بگیرند شکست پایان راه نیست و آنها باید دوباره تلاش کنند. علاوه بر آموزش نحوه برخورد با عصبانیت بعد از شکست بازی در کودکان، به آنها یاد بدهید از اشتباهات خود درس بگیرند و دوباره امتحان کنند. پس از هر تلاش به آنها تبریک بگویید تا برای تلاش مجدد ترغیب شوند. با آموختن نحوه برخورد با عصبانیت بعد از باختن بازی او را برای مقابله با پیش آمدهای آینده آماده می نمایید. جهت آشنایی بیشتر با راهکارهای مقابله با خشم حتما مطلب روش های کنترل خشم در کودکان را مطالعه نمایید.
9. به کوکانتان بیاموزید به جای عصبانیت و خشم از شکست، بیشتر تمرین کنند
بهترین راه برای آموختن، تمرین کردن بیشتر است. بنابراین میتوانید با کودک خود تمرین کنید. بعلاوه استفاده از عبارات مثبت و تشویقی به دیگران را نیز تمرین کنید. برای مثال بگویید: “عالیه”، “کارت حرف نداره”، “تو میتونی” و غیره.
با بازیهای ساده شروع کنید که قوانین پیچیدهای ندارد. به این ترتیب کودک شما میتواند بیشتر روی ورزش تمرکز کند تا استراتژیهای بازی. در مرحلهی بعد با چند دوست بازیها را تمرین کنید. به همین راحتی شما می توانید نحوه برخورد با عصبانیت بعد از باختن بازی را به کودکتان بیاموزید و او را برای پذیرش رفتار صحیح بعد از شکست در بزرگسالی آماده کنید.
10. آنچه را خوب انجام دادهاند تشویق کنید: به آنها یادآوری کنید با وجود شکست در کدام بخش قوی بودهاند
فرزند خود را تشویق کنید تا بعد از بازی به رفتار خود فکر کند. با هم بررسی کنید کجای بازی خوب بود؛ دفعه بعد روی چه چیزی باید بیشتر کار کند و غیره. بعلاوه بر روی چیزهایی که در آنها موفق بوده بازخورد مثبت بدهید و ایدههای سازنده برای بهتر شدن در دفعات بعدی به او بدهید. به همین سادگی شما می توانید نحوه برخورد با عصبانیت بعد از باختن بازی را به کودکتان بیاموزید.
- نحوه برخورد با کودکی که رابطه پدر و مادر دیده...
- اهمیت بازی برای کودکان: چگونه بازی به رشد کودکان کمک...
- کنترل پرخاشگری کودک: 20 تکنیک فوق العاده برای درمان پرخاشگری...
- چگونه والدین صبوری باشیم: 23 راهکار عالی برای تقویت صبوری...
- ایده بازی های آسان برای کودکان: 25 ایده سرگرم کننده...
- جلوگیری از فحاشی کودکان: دلایل + 15 تکنیک عالی برای...