مزایا و معایب مهد کودک برای کودکان: نکاتی که باید درباره سود و زیان مهد کودک بدانید!
مزایا و معایب مهدکودک برای کودکان شما چیست؟ آیا اصلاً بردن آنها به مهد کودک فایدهای دارد؟ بله! مزایا مهدکودک برای کودکان فراوان است! ساختار نظام مند برای آموزش و مراقبت از کودک، داشتن مقررات مشخص و دادن آموزشهای مناسب دوران کودکی از جمله مهمترین این مزایا هستند. اما برخی معایب مهدکودک برای کودکان هم وجود دارند که ممکن است مانع والدین از بردن کودکشان به این مراکز شوند. برای مثال، امکان احتمال ابتلای کودک به بیماری و توجه نکردن مربیان مهد به طور کافی به کودک میتواند جزو این دلایل باشد. بنابراین، اگر شما در مورد فرستادن کودکتان به مهد هنوز دودل هستید و میخواهید آن را سبک و سنگین کنید، با ما در این مقاله از مامانیتو همراه باشید تا در مورد مزایا و معایب مهدکودک برای کودکان صحبت کنیم.
نحوه انتخاب بهترین مهد کودک برای فرزندان
چطور میتوانیم بهترین مهد کودک را برای فرزندمان انتخاب کنیم؟ برای این کار، شما اول باید ویژگیهای آن مهد کودک را بسنجید. سپس، با توجه به نیازهای کودک و شرایط خانوادگی خود آن را انتخاب کنید. برای همین، ما در ادامه در مورد مزایا مهدکودک برای کودکان صحبت خواهیم کرد.
بعد از آن هم در مورد چند تا از معایب مهدکودک برای کودکان توضیح خواهیم داد. به این صورت، شما این خوبیها و بدیهای آن را ارزیابی خواهید کرد و میتوانید انتخاب کنید که آیا میخواهید کودکتان را به مهد کودک بفرستید یا خیر. پیش از این، اجازه دهید که ببینیم اصلاً مهد کودک چیست و چه نقشی در تربیت فرزندتان دارد؟
مهد کودک چیست؟
مهد کودکها فضایی هستند که کودکان در آنها میتوانند به صورت گروهی جمع شوند. سپس، مربیان مهد برنامههای آموزشی و بازیها مخصوص کودکان را برای آنها تدارک میبینند. سنین مراقبت از کودکان در مهد کودک متفاوت است. حتی برخی از مهد کودکها وجود دارند که از کودکان زیر ۵ تا ۶ سال هم مراقبت میکنند.
مزایا مهدکودک برای کودکان فراوان است. با این حال، برخی از والدین در زمان انتخاب معایب مهدکودک برای کودکان را هم میسنجند. با این وجود، شما باید به چه ویژگیهایی برای انتخاب مهد کودک توجه کنید؟
مهمترین ویژگیهای یک مهد کودک ایده آل چیست؟
برای سنجیدن مزایا مهدکودک برای کودکان شما باید چند ویژگی را در نظر بگیرید که آنها عبارتند از:
- داشتن حداقل یک مربی برای هر ۵ کودک
- مربیان مهد باید آموزش دیده و با تجربه باشند و از کار با بچهها لذت ببرند
- کل پرسنل مهد کودک باید سابقه کار قابل توجهی در همان مهد کودک یا مهد کودکهای دیگر داشته باشند
- مربیان مهد کودک باید فرصتهایی برای انجام کارهای خلاقانه را برای کودکان فراهم کنند
- مربیان مهد کودک با کودکان بازیهای فکری کنند و اجازه انجام فعالیتهای جسمی را به آنها بدهند
- مهد کودک باید فضایی برای فعالیتهای جسمی و بازی کودکان در داخل و خارج از ساختمان را داشته باشد
- مهد کودک باید بتواند وسایل طراحی مثل مداد رنگی و اسباب بازیهای مختلف را در اختیار کودک قرار دهد
همچنین شما در بررسی مزایا و معایب مهدکودک برای کودکان باید این سوالات را هم از خودتان بپرسید:
- مربیان مهد کودک مورد نظر چه سطح دانش و تحصیلاتی دارند؟
- در زمان بیماری فرزندم، مهد کودک چه اقداماتی را برای او انجام میدهد؟
- آیا در زمان بازی، مربیان به اندازه کافی از فرزندم مراقبت میکنند؟
- مهد کودک کودکان را چطور دستهبندی میکند؟
- آیا من هر زمانی که بخواهم میتوانم کودکم را در مهد ببینم؟
علاوه بر این موارد، شما وقتی که از خود مهد کودک بازدید کردید، باید حس خودتان را هم در مورد تصمیمگیری در این مورد ارزیابی کنید.
سن مناسب مهدکودک رفتن چه زمانی است؟
اگر مزایا مهدکودک برای کودکان طوری است که شما را متقاعد به فرستادن او به مهد کرده است، حالا باید در مورد سن مناسب مهدکودک تصمیم بگیرید. دقیقاً سن دقیقی برای انجام این کار وجود ندارد.
در آمریکا مرکز ملی آموزش و پرورش آماری انجام داده که نتایج نشان میدهند که ۶ درصد کودکان آمریکایی از ۴ سالگی، ۴۲ درصد بین ۵ تا ۵ و نیم سالگی، ۴۳ درصد بین پنج و نیم تا ۶ سالگی و ۹ درصد کودکان بالای ۶ سال به مهد میروند.
برای همین، شما باید به کودکتان و شرایط او دقت کنید. آیا او از لحاظ روحی آمادگی ورود به یک محیط جدید به غیر از خانوادهاش را دارد؟ همچنین، معایب مهدکودک برای کودکان را هم در نظر بگیرید تا بتوانید تصمیم بهتری در این مورد بگیرید.
معرفی انواع مهد کودک
در بحث مزایا مهدکودک برای کودکان بهتر است که انواع آن را هم بدانید. مهد کودکهای مختلف امکانات متنوعی ارائه میدهند. بنابراین، دستهبندیهای مختلفی هم دارند.
شما با دانستن این دستهبندیها میتوانید مزایا و معایب مهدکودک برای کودکان را بهتر سنجیده و در مورد آنها تصمیم بهتری بگیرید. انواع مهد کودک عبارتند از:
- مهد کودک عادی: بیشتر مهد کودکها از این نوع هستند. در آنها مربیان در کنار مراقبت از کودکان، آموزشهای پایهای مثل نقاشی، کاردستی و سفالگری را به کودکان یاد میدهند.
- مهد کودک دو زبانه: در این نوع مهد کودک، مربیان علاوه بر دادن آموزشهای پایه به کودک به او زبان انگلیسی را هم یاد میدهند.
- خانه بازی کودک: در خانه بازی کودک مربیان مهد بیشتر بر روی بازی و تفریح کودکان تمرکز دارند تا آموزش آنها.
مزایا مهدکودک برای کودکان
مزایا و معایب مهدکودک برای کودکان فراوان هستند. اما ما در این بخش میخواهیم در مورد مزایا مهدکودک برای کودکان شما صحبت کنیم که چند تای آنها عبارتند از:
1. وجود ساختاری نظاممند از مهمترین مزایا مهدکودک برای کودکان
برای اینکه خیالتان راحت باشد، یکی از مزایا مهدکودک برای کودکان رسمی بودن و داشتن ساختار نظاممند آن است. مهد کودکهای رسمی حتما مجوز فعالیت را دارند و سازمان آموزش و پرورش بازرسیهای منظم را از آنها انجام میدهد.
2. فواید مهدکودک برای کودکان: مادران نگران رفتار پرستار کودک نمیباشند
یکی از مزایا مهدکودک برای کودکان داشتن مربیان آموزش دیده است که میدانند چطور با کودک رفتار کنند. بنابراین، شما به عنوان والدین کودک لازم نیست که نگران رفتار پرستار کودک یا سرپرست خانه او باشید و میتوانید با خیال راحت کودکتان را به مهد کودک و مربیان آن بسپارید.
3. داشتن مقررات مشخص از کلیدیترین مزایا مهدکودک برای کودکان
تعیین کردن مقررات معین برای کودکان یکی از مزایا مهدکودک برای کودکان است. برای مثال، مربیان کودک برای کودکان شما زمانهای مشخصی برای بازی، آموزش، استراحت و میان وعده غذایی تعیین میکنند. بنابراین، شما دیگر مجبور نیستید که نگران این مسائل باشید.
4. فواید مهدکودک برای کودکان: مهد ثبات بیشتری دارد
وقتی شما کودکتان را به یک پرستار خانه یا یک آشنا میسپارید، آنها همیشه ممکن است به خاطر بیماری یا مشکل شخصی در دسترس نباشند. اما یکی از مزایا مهدکودک برای کودکان این است که حتی اگر یکی از مربیانش غایب باشد، شما با خیال راحت کودکتان را میتوانید به مربی دیگری بسپارید.
5. استفاده از آموزشهای مناسب دوران کودکی یکی از بهترین مزایا مهدکودک برای کودکان
یک مهد کودک خوب دارای مربیان آموزش دیده و متخصص برای کودکان است. بنابراین، یکی از مزایای مهد کودک برای کودکان دادن آموزشهای مناسب دوران کودکی است.
6. فواید مهدکودک برای کودکان: برنامه روزانه مناسب برای کودک
داشتن برنامههای آموزشی و فعالیتهای مختلف نه تنها سر کودکتان را سرگرم میکند، بلکه میتواند به رشد او کمک کند. برنامههایی مثل درست کردن کاردستی، آموزش موسیقی و داستان گویی جزو مزایا مهدکودک برای کودکان هستند و به پرورش او کمک زیادی میکنند.
7.یادگیری برخی مهارتها از مهمترین مزایا مهدکودک برای کودکان
مهد کودک فقط جای بازی و تفریح برای کودکان نیست، بلکه مربیان به آنها آموزشهایی را هم میدهند که برای رشد و تقویت هوششان مفید هستند. بنابراین، داشتن آموزش و سرگرمی در کنار هم یکی از مهمترین مزایا مهدکودک برای کودکان است.
8. تقویت مهارت اجتماعی: برقراری ارتباط مناسب با دیگر کودکان در مهد کودک
فکرش را بکنید. اگر در منزل پرستار خصوصی استخدام کنید، کودکتان به غیر از او با کودک همسن و سال خودش ارتباط نخواهد داشت. اما در مهد کودک میتواند با کودکان بسیاری دوست شود. بنابراین، تعامل و تقویت مهارتهای اجتماعی یکی از مزایا مهدکودک برای کودکان است.
9. فواید مهدکودک برای کودکان: افزایش مهارتهای فیزیکی کودک
خوب است که فرزند شما از همان سن کم مهارتهای حرکتی و فیزیکی خودش را افزایش دهد. بنابراین یکی از مزایا مهدکودک برای کودکان هم این است که بازیهایی مثل نقاشی، تمرینات ورزشی، مجسمهسازی با خاک رس و بازی با خمیرهای اسلایم میتواند مهارتهای فیزیکی کودکان را افزایش دهد.
10. تقویت قدرت تفکر و تصمیمگیری کودک از کلیدیترین مزایا مهدکودک برای کودکان
در مهد کودک دیگر کودک شما برای تصمیمگیری به شما وابسته نیست! بنابراین، هر مشکلی داشته باشد، میتواند آن را با دوستان یا با مربیان مهد کودک مطرح کرده و خودش در مورد آنها تصمیم بگیرد. در نتیجه، یکی از مزایای مهدکودک برای کودکان تقویت قدرت تفکر و تصمیمگیری آنها است.
11. فواید مهدکودک برای کودکان: بالا رفتن عزت نفس، استقلال شخصیتی کودک
همانطور که گفتیم، محیط مهد کودک محیط خانه نبوده و کودک دیگر به شما وابسته نیست. بنابراین، در مهد کودک او باید خودش تصمیم بگیرد و در مورد مسائل فکر کند که این باعث استقلال شخصیتی او میشود. در نتیجه، یکی از مزایای مهدکودک برای کودکان بالا رفتن عزت نفس و استقلال شخصیتی اوست.
12. فواید مهدکودک برای کودکان: تحصیلات مراقبان
داشتن تحصیلات تخصصی در رابطه با کودکان، مراحل رشد و عواطف و هیجانات آنها یکی از مزایای مهدکودک برای کودکان است. همچنین، میتوان گفت که یکی از الزامات آن هم هست، چون هرچه مربیان بیشتر در این مورد بدانند میتوانند بهتر از کودک شما مراقبت کنند.
13. ایجاد برتری ذهنی در کودکان یکی از بهترین مزایا مهدکودک برای کودکان
بنابر بررسیهای انجام شده، کودکانی که در مهد کودک وقت خود را سپری میکنند و آموزش با کیفیتی دارند، نسبت به کودکانی که در خانه آموزش میبینند یک نوع برتری ذهنی دارند. البته این بستگی به نوع آموزش و با کیفیت بودن آن دارد.
اما در کل، اگر مهد کودک خوب باشد، یکی از مزایا مهدکودک برای کودکان ایجاد برتری ذهنی در کودکان است.
14. فواید مهدکودک برای کودکان: کمک به پدر و مادر شاغل
برای پدر و مادری که هر دو کار میکنند سخت است که هم مراقب بچه باشند و هم در روز به سر کار بروند. اما یکی از مزایا مهدکودک برای کودکان این است که پدر و مادر میتوانند با خیال راحت آنها را در مهد کودک بگذارند و از صبح تا بعد از ظهر به سر کار خود بروند.
15. هزینه مناسبتر نسبت به استخدام پرستار خصوصی
استخدام کردن پرستار خصوصی در ساعات معین میتواند خیلی گرانتر از هزینه مهد کودک باشد. بنابراین، در کل، یکی از مزایا مهدکودک برای کودکان این است که شما آنقدر مجبور نیستید برای مهد کودک خرج کنید.
16. مراقبت کردن و آموزش دادن متناسب با سن کودک
خوبی خیلی از مهد کودکهای امروزی این است که آنها با توجه به سن کودکان برنامههای آموزشی و تفریحی متناسب آنها را تدوین میکنند. بنابراین، دستهبندی و آموزش متناسب با سن کودک یکی از مزایا مهدکودک برای کودکان است.
17. ارتباط با والدین دیگر
محیط مهد کودک محیطی مفید برای آشنا شدن و برقراری ارتباط شما با والدین دیگر است. بنابراین، اگر شما با والدین مشکلات مشترکی در مورد تربیت فرزند دارید، میتوانید با آنها مشورت کنید یا با فرزندان آنها برای کودکان برنامههای تفریحی هم بگذارید. در نتیجه، ارتباط با والدین دیگر جزو مزایا مهدکودک برای کودکان است.
18. تقویت سیستم ایمنی کودکان
درست است که فرستادن کودکتان به مهد کودک و ارتباط او با آدمهای دیگر ریسکی برای سلامتش است. اما باعث تقویت سیستم ایمنیاش هم میشود. این به خاطر آن است که هر چقدر که بدن او با عوامل محیطی بیرون ارتباط بیشتری داشته باشد، سیستم ایمنیاش هم خودش را با این شرایط تطبیق داده و قویتر هم میشود.
بنابراین، تقویت سیستم ایمنی کودکان یکی از مزایا مهدکودک برای کودکان است.
19. آمادهسازی کودک برای مراحل بعدی آموزش
خیلی از مهد کودکها با روشهای تفریح و سرگرمی به کودکان آموزش میدهند. این آموزشها سنگین نیستند و میتوانند به یادگیری راحتتر آنها در مدرسه کمک کنند. بنابراین، یکی از مزایا مهدکودک برای کودکان آمادهسازی آنها برای مراحل بعدی آموزش است.
20. کمک به کودک در کنترل و تنظیم هیجانات و عواطفش
در سال ۲۰۲۱ دانشمندان دانشگاه آکسفورد مطالعهای را انجام دادند که بر طبق نتایج آن، کودکان بین ۲ تا ۴ سال که به مهد کودک میرفتند نسبت به کودکانی که مراقبت خصوصی داشتند میتوانستند بهتر احساسات خود را کنترل کنند.
بنابراین، یکی از مزایا مهدکودک برای کودکان تنظیم هیجانات و عواطفشان برای دستیابی به اهدافشان است.
21. آماده کردن کودک برای رفتن به مدرسه
با این که مهد کودک مدرسه نیست، اما شباهتهای زیادی با آن دارد! برای مثال، کودک شما باید صبح ساعت معینی از خواب بیدار شود و تا مدتی از خانه و والدینش دور بماند. همچنین، برخی از مهد کودکها یک سری آموزشهای پیش دبستانی را به کودکان هم میدهند که میتواند آنها را برای محیط مدرسه و آموزشهای ابتدایی آماده کند.
در نتیجه، آمادهسازی کودک برای رفتن به مدرسه یکی از مزایا مهدکودک برای کودکان است.
معایب مهدکودک برای کودکان
ما در بخش قبلی بیشتر در مورد مزایا مهدکودک برای کودکان صحبت کردیم. با این حال، اجازه دهید که به سراغ معایب مهدکودک برای کودکان هم برویم. چند تا از این معایب عبارتند از:
1. محدودیت ساعت ورود و خروج بچهها در مهد کودک از مهمترین معایب مهدکودک برای کودکان
مهد کودکها برای نگه داشتن کودکان و مراقبت از آنها ساعات معینی دارند. این ساعات برای همه پدر مادرها کافی نیست و برخیها احتیاج به ساعت بیشتری برای مراقبت از کودک دارند. بنابراین، محدودیت ساعت ورود و خروج یکی از معایب مهدکودک برای کودکان است.
2. مشکلات مهد کودک: نداشتن جایگزین
یکی از چشمگیرترین معایب مهدکودک برای کودکان نداشتن جایگزین برای مراقبت کودک است. برای مثال، ممکن است مهد کودک به خاطر مشکلی تعطیل باشد یا خود کودکتان بیمار باشد. در این صورت، شما شاید نتوانید برای مراقبت کودک جایگزینی پیدا کنید یا انتخابهایتان خیلی محدود است.
3. امکان احتمال ابتلا کودک به بیماری از اصلیترین معایب مهدکودک برای کودکان
یکی از مهمترین نگرانیهای کودک والدین برای گذاشتن کودکشان در مهد کودک احتمال ابتلای آنها به بیماری است. این به خاطر آن است که کودک شما با کودکان دیگر و با محیط مهد کودک مدام در حال ارتباط است و اگر بهداشت خود را رعایت نکند، زود میتواند بیمار شود.
بنابراین، احتمال ابتلا به بیماری یکی از معایب مهدکودک برای کودکان است.
4. مشکلات مهد کودک: عدم توجه کافی به کودک در مهد
در مهد کودکها به ازای هر چند کودک یک مربی مسئول است. بنابراین، برای پدر مادرهایی که میخواهند کودکشان توجه کامل و بیقید و شرط را دریافت کند شاید مهد کودک انتخاب خوبی نباشد. در نتیجه، عدم توجه کافی به کودک یکی از معایب مهدکودک برای کودکان است.
5. تداخل تربیتی از کلیدیترین معایب مهدکودک برای کودکان
گاهی اوقات، والدین آموزشهایی که کودکان در مهد کودکان میبینند را دوست ندارند، چون مخالف با ارزشها و اصول تربیتی خودشان است. بنابراین، تداخل تربیتی هم یکی از مهمترین معایب مهدکودک برای کودکان است.
6. مشکلات مهد کودک: تردید و نداشتن اعتماد والدین
به طور کلی، بزرگ کردن بچهها و آموزش دادن آنها احتیاج به توجه و شایستگی زیادی دارد. با این حال، خیلی از پدر و مادرها شاید به مربیان و سرپرستان مهد کودک برای انجام این کار اعتماد نداشته باشند. بنابراین، عدم اعتماد کافی به مربیان هم یکی از معایب مهدکودک برای کودکان است.
7. مشکلات مهد کودک: احتمال تغییر مربیها
وقتی کودکان به یک مربی عادت میکنند، دوست ندارند از او جدا شوند. با این حال، احتمال تغییر مربی به دلایل مختلف در مهد کودک وجود دارد. این مسئله ممکن است باعث استرس و اضطراب کودکتان شود. در نتیجه، احتمال تغییر مربی هم یکی دیگر از معایب مهدکودک برای کودکان است.
8. مهدکودک خوبه یا بد: سپری کردن زمان کمتر با پدر و مادر
این درست است که شما به عنوان والدین باید کودکتان را در مهد بگذارید تا بتوانید به سر کار بروید یا کارهای روزانهتان را انجام دهید. اما این مسئله مانع از سپری کردن زمان بیشتر با کودکتان میشود.
در نتیجه، میتواند یک سری تاثیرات منفی هم در رابطهتان داشته باشد. بنابراین، سپری کردن زمان کمتر با والدین یکی از معایب مهدکودک برای کودکان است.
9. مهدکودک خوبه یا بد: هزینه بالای برخی از مهد کودکها
قبلاً هم گفتیم که مهد کودکها انواع مختلفی با توجه به امکاناتی که ارائه میدهند دارند. بنابراین، با توجه به محلهای که در آن زندگی میکنید یا امکانات مهد کودک مد نظرتان، شاید مجبور باشید هزینه گزافی را بابت آن پرداخت کنید.
از اینرو، صرف هزینه زیاد هم یکی دیگر از معایب مهدکودک برای کودکان محسوب میشود.
10. مهدکودک خوبه یا بد: عدم شناخت کودکان دیگر
به غیر از مربیان، کودک شما با کودکان دیگر هم در ارتباط است. حالا این کودکان ممکن است رفتار خوبی داشته باشند. اما ممکن است بد رفتار باشند یا حتی به کودکتان آسیب بزنند.
بنابراین، برای خیلی از پدر و مادرها این یکی از معایب مهدکودک برای کودکان است که ممکن است آنها را از گذاشتن کودکشان در مهد کودک صرف نظر کند.
والدین برای سازگار شدن کودک با مهد کودک با چه چالشهایی روبرو هستند؟ راهکار چیست!
برای خیلی از ما پدر و مادرها ایدهآلترین گزینه این است که کودکمان را در کنار خودمان و در خانه پرورش دهیم. با این وجود، در خیلی از مواقع شرایط ما را مجبور به انجام کار دیگری میکند که گذاشتن کودک در مهد یکی از آنهاست!
درست است که مزایا مهدکودک برای کودکان زیاد است. اما والدین هم در این مسئله چالشهایی دارند که چند تای آنها عبارتند از:
جدا شدن کودک از والدین
یکی از مهمترین چالشها و معایب مهدکودک برای کودکان جدا شدن آنها از والدین خودشان است. با اینکه مزایا مهدکودک برای کودکان زیاد است، اما اول کار میتواند برایشان خیلی سخت باشد که از والدینشان جدا شوند.
اما این جدایی تدریجی هم برای والدین و هم برای کودک امکانپذیر است و در طولانی مدت هم به نفع کودک است! با این حال، ریشه این مشکل دقیقاً در چیست؟
مشکل کودک از اینکه از والدینشان جدا میشود چیست؟
ترس و اضطراب در مورد امنیت والدین یا ترس کودکان در مورد امنیت خودشان ریشه مشکل آنها برای جدایی از پدر و مادرشان است.
اما اگر شما میخواهید از مزایا مهدکودک برای کودکان خود بهرهمند شوید، باید به طور معقولانه این ترس را در آنها برطرف کنید و در مقابل واکنشهای کودکتان برای نماندن با مربیان مهد کودک تسلیم نشوید.
چگونه میتوان از بروز مشکل پیشگیری نمود؟
برای بهرهبندی از مزایا مهدکودک برای کودکان و کاهش ترس جداییشان، شما میتوانید از این راه حلها استفاده کنید:
- اگر میدانید که فرزندتان قرار است با یکی از کودکان دیگر در مهد دوست شود، او را به خانه خود دعوت کنید تا فرزندتان بیشتر با او آشنا شود
- به کودکتان یک وعده زمانی برای برگشت بدهید؛ برای مثال، میتوانید بگویید: «یک ساعت بعد از ناهارت میآیم و تو را از مهد برمیدارم.»
- قبل از رفتن کودکتان به مهد کودک یا پیش دبستانی کمی در مورد آن با کودکتان صحبت کنید
- به او بگویید که او قرار است کجا برود و شما قرار است به کجا بروید و زمان بازگشتتان کی است
- با کودکان قبل از رفتن به مهد کودک یک بار از آن مکان بازدید کنید تا بیشتر با آن خو بگیرد
- در دفعات اول رفتن کودک به مهد کودک کمی در محیط بمانید و اجازه دهید کودکان دیگر را تماشا کند
- قبل از رفتن کودک به مهد چند بار از آنجا بازدید کنید و هر بار مدت بیشتری بمانید تا کودکتان با محیط اخت بگیرد
- تشویقش کنید تا در فعالیتهای آموزشی و تفریحی مهدکودک مشارکت کند، اما هیچ وقت او را به انجام این کار زور نکنید
همه وسایل مورد نیاز کودک را مهیا نمایید
برای استفاده کامل از امکانات و مزایا مهدکودک برای کودکان حتماً مطمئن شوید که مربی تمام وسایل مورد نیاز کودک را دارد. برای مثال، شما میتوانید به کودکتان بگویید که میتواند اسباب بازی دلخواه یا عروسکی که حتماً بازی با آن به او آرامش میدهد را با خودش به مهد کودک ببرد.
همچنین، برای کاهش ترس جدایی کودکتان میتوانید یک وسیله شخصی را به کودکتان بدهید و به او اطمینان بدهید که حتماً بعد از اتمام مهد کودک برای او برمیگردید.
در مورد پاداشها با کودک صحبت کنید
یک روش کاهش اضطراب و استفاده از مزایا مهدکودک برای کودکانتان پاداش دادن به آنها است. برای مثال، شما میتوانید برای انجام برخی از کارها و رفتارها به کودک در پایان روز پاداش دهید.
علاوه بر این، شما میتوانید این اطلاعات را در اختیار مربی بگذارید تا ببینید کودکتان چه رفتاری در غیاب شما دارد:
- به مربی بگویید که حتماً بعد از خداحافظی با کودکتان سرکار میروید، حتی اگر کودکتان شروع به گریه کردن کند
- از مربی درخواست کنید که مدت زمانی که کودک بعد از رفتن شما آرام میشود را به شما بگوید
- یک لیست از برنامههای روزانه کودک همراه با نیازهای ویژهاش را تهیه کنید
- یک شماره تلفن برای مواقع اضطراری را در اختیار مربی کودک قرار دهید
نکات مهم برای آماده کردن حضور کودک در روز اول مهد کودک
در صورتی که میخواهید از مزایا مهدکودک برای کودکانتان بهترین استفاده را ببرید، این نکات را در ذهن داشته باشید:
دیگران را به کودک معرفی کنید
در هر موقعیت جدیدی کودکتان به حمایت شما نیاز دارد. بنابراین، برای بهرهمندی از مزایا مهدکودک برای کودکان هم در این موقعیتها از کودکتان حمایت کنید. به عنوان مثال، موقعی که او با مربیان یا کودکان دیگر آشنا میشود، او را همراهی کنید و این زمان با او را با گفتگو با دیگران سپری کنید.
سرگرم نمودن کودک با فعالیتهای جذاب
برای آسانتر کردن جدایی کودک از شما، به او فعالیتی پیشنهاد دهید که میدانید از آن خوشش میآید و از ماندن با شما جذابتر است! به این صورت، مزایا مهدکودک برای کودکان هم جذابتر میشود.
به کودک خداحافظ بگویید و بروید
هیچ وقت بدون خداحافظی کودکتان را ترک نکنید! یکی از مهمترین نکات در استفاده از مزایا مهدکودک برای کودکان این است که به او اطمینان خاطر بدهید. برای همین، قبل از ترک کردنش با او خداحافظی کنید و بگویید به کجا میروید و کی برمیگردید.
وقتی که باز میگردید
پس از بازگشتتان و بردن کودک به خانه از او سوالاتی بپرسید. برای مثال، شما میتوانید از او بپرسید که در زمان نبودتان در مهد، کودک چه کارهایی انجام داده یا با چه کسانی آشنا شده است.
به خاطر داشته باشید که با اینکه یکی از مزایا مهدکودک برای کودکان افزایش استقلال او است، اما وقتی که برای اولین بار از شما جدا شده و بار دیگر با شما همراه میشود ممکن است دوباره وابستگیش به شما کمی زیاد شود. البته این امر طبیعی است و به مرور زمان از بین میرود.
مراحل را مرور کنید
یکی از مزایا مهدکودک برای کودکان این است که مربیان روی آنها نظارت دارند. در نتیجه، شما میتوانید یک گزارش روز کودک را از مربی او بگیرید. به این صورت، میدانید که او چه مراحلی را انجام داده است.
بنابراین، در آخر روز میتوانید در ازای کارهای انجام دادهاش به او پاداش دهید. به این صورت، او تشویق میشود که روی کارهایش روی مهد کودک تمرکز کند و دیگر احساس جدایی از شما نداشته باشد.
مقایسه روش مراقبت: مهد کودک بهتر است یا پرستار خانگی؟
با وجود متنوع بودن مزایا مهدکودک برای کودکان، اجازه دهید که در این قسمت روش مراقبت جایگزین برای کودکان خردسال را هم بررسی کنیم. هرچه باشد، شما بسته به شرایط و وضعیت خانوادهتان میتوانید تصمیم بگیرید که کدام روش برای مراقبت فرزندتان بهتر است.
به خاطر داشته باشید که کودکان اگر نیازهایشان سریعتر برآورده شوند، بهتر رشد میکنند. بنابراین، اگر شما کودک خیلی کم سن در حد نوپا و زیر یک سال دارید و میتوانید از پس هزینه آن بر بیایید، میتوانید یک پرستار خانگی را استخدام کنید.
اصولاً برای نوزادان زیر یک سال در ازای هر چهار کودک یک پرستار کافی است که این مسئله در مهد کودکها معمولاً رعایت میشود. اما برای کودکان بالای یک سال هم برای هر هشت کودک یک پرستار معمولاً کافی است.
اقدامات لازم در زمان استخدام مربی کودک در منزل
همانطور که گفتیم، به غیر از مزایا مهدکودک برای کودکان، استخدام مربی کودک در منزل هم میتواند گزینه خیلی خوبی باشد. با این حال، در انتخاب مربی کودک در منزل حتماً به این نکات توجه کنید:
- میزان تجربه مربی کودک
- نوع باورها و ارزشهای اخلاقیش
- انعطاف پذیری او در شرایط مختلف
- اعتقاد داشتن به اصول دینی
همچنین، شما میتوانید این سوالات را هم از او بپرسید:
- سابقه کارش با کودکان چقدر است؟
- دلیل ترک شغل قبلیش چه بوده است؟
- چرا دوست دارد از کودکان مراقبت کند؟
- روشهایش برای تربیت کودک چیست؟
انتخاب روش مناسب مراقبت از کودک با توجه به خصوصیات کودک
حالا که ما در بخشهای قبلی در مورد مزایا مهدکودک برای کودکان و معایب آنها صحبت کردیم و به شما در مورد فواید استخدام مربی کودک هم توضیح دادیم، بیاید ببینیم که هر روش برای چه نوع کودکانی مناسب است.
در نتیجه، اگر کودکان شما این خصوصیات را دارند، میتوانید آنها را به مهد کودک ببرید:
- روحیه اجتماعی دارند
- سنشان بین دو و نیم تا ۵ سال است
- بسیار پر انرژی و فعال هستند
- با بازی و کاوش کردن بهتر یاد میگیرند
- دوست دارند در کنار کودکان دیگر باشند و با آنها یاد بگیرند
از طرف دیگر، اگر کودک شما این خصوصیات را داشته باشد، استخدام مربی منزل برای او بهتر است:
- سنش کمتر از سه سال است
- از جدایی از والدینش ترس و اضطراب زیادی دارد
- دارای نیازهای خاصی است
- دوست دارد که زمان اختصاصی برای خود داشته باشد
لیست برخی از بهترین مهد کودکها در تهران که توسط مامان ها آکادمی معرفی شدند
اگر ساکن تهران هستید و میخواهید از مزایا مهدکودک برای کودکان خود بهرهمند شوید، ما در اینجا فهرستی از بهترین مهد کودکهای تهران را برایتان آوردهایم که ممان های آکادمی پیشنهاد کرده اند:
نام مهد کودک | آدرس | شماره تلفن |
سرزمین رولان | تهران – سعادت آباد، بعد از چهارراه سرو، میدان بهرود، خیابان عابدی، نبش کوچه ۲۷، پلاک ۳۱ | ۰۲۱۲۲۳۷۶۲۷۶ |
وانیا سعادت آباد | تهران – سعادت آباد، بلوار دریا، خیابان مطهری شمالی، کوچه عیسی پور، پلاک ۳ | ۰۲۱۸۸۶۹۶۴۲۱ |
گل پونه پاسداران | تهران – پاسداران، میدان هروی، خیابان وفامنش، خیابان جمالی غربی، پلاک ۳۸ | ۰۲۱۲۲۹۳۳۶۹۶ |
عصر کوچولوها | تهران – خیابان دماوند – چهارراه آیت – میدان امامت – خیابان امامت – کوچه مسجد امام حسن – پلاک ۷ | ۰۲۱۷۷۱۶۰۴۸۶ |
نفس من زعفرانیه | تهران – تجریش – زعفرانیه – اعجازی – رضا علی حسینی – پلاک ۴۶ | ۰۲۱۲۲۴۳۰۳۳۴ |
نسیم مادر در بلوار کشاورز | تهران – خیابان شریعتی، خیابان شهید یزدانیان، خیابان سیما جنوبی، کوچه تقوی، پلاک ۱۱ | ۰۲۱۲۲۲۶۶۹۱۲ |
کیمیا جنت آباد | تهران – جنت آباد – تقاطع ایرانپارش، شهرک مبعث، بهارستان یکم شرقی، پلاک ۱۲ | ۰۲۱۴۴۸۲۸۶۲۴ |
موسسه پرورش فرزندان برتر در یوسف آباد | تهران – نیاوران، خیابان آبکوه چهارم، خیابان شهید لواسانی، پلاک ۱۸۹ | ۰۲۱۲۲۷۳۲۷۳۲ |
آفتاب (تهرانپارس) | تهران – ولنجک، خیابان ۲۲، خیابان گلستان پنجم غربی، پلاک ۳۰ | ۰۲۱۲۲۴۰۷۲۲۰ |
سوالات رایج در مورد مزیت مهدکودک
در رابطه با معایب و مزایا مهدکودک برای کودکان، شما ممکن است این سوالات را داشته باشید:
مهدکودک خوبه یا بد؟
مزایا مهدکودک برای کودکان فراوان هستند. با این وجود، اینکه مهد کودک خوب است یا بد بستگی به شرایط و وضعیت خانوادگی شما دارد و اینکه شما چه انتظاراتی از مهد کودک دارید.
مزایا و معایب مهدکودک برای کودکان چیست؟
برخی از مزایا مهدکودک برای کودکان عبارتند از:
- آموزش دادن مناسب کودک مربوط به سن او
- تعامل داشتن با کودکان دیگر
- آماده کردن او برای مدرسه
- دادن حس استقلال و عزت نفس
همچنین، برخی از معایب مهدکودک برای کودکان شامل این موارد میشوند:
- محدودیتهای ساعتهای گذاشتن و برداشتن کودکان از مهد
- نداشتن جایگزین برای مراقبت کودک
- احتمال ابتلای کودک به بیماری
- توجه نکردن کافی به کودک در مهد
مزایا و معایب مهدکودکهای خصوصی
اگر میتوانید کودک خود را در مهد کودکهای خصوصی بگذارید، مزایا مهدکودک برای کودکان شامل این موارد میشوند:
- احتمال بیشتر پیدا کردن جای خالی برای کودکتان
- داشتن گزینه یادگیری دو زبانه
- توجه کردن بیشتر به کودکان
برخی معایب مهدکودک برای کودکان در مهدهای خصوصی هم عبارتند از:
- هزینه بالای ثبت نام
مزایا و معایب مهدکودکهای دولتی
به غیر از مهد کودکهای خصوصی، شما گزینه ثبت نام کودکتان در مهد کودکهای دولتی را دارید. در این صورت، مزایا مهدکودک برای کودکان شما عبارتند از:
- از لحاظ اقتصادی به صرفهتر است
- مهد کودکهای عمومی هم کارکنان قابل قبولی و با سابقه هم میتوانند داشته باشند
از سوی دیگر، برخی از معایب مهدکودک برای کودکان در مهدهای دولتی شامل این موارد میشوند:
- پیدا کردن جای خالی برای ثبت نام کودکتان سخت خواهد بود
- کیفیت ساختمان و امکانات مهد ایده آل نیست
- شاید توجه کافی به کودکان نشود
مهمترین نکات در انتخاب مهد کودک
با توجه به مزایا مهدکودک برای کودکان، شما باید به یک سری از این نکات هم توجه کنید تا بتوانید بهترین انتخاب مهد را داشته باشید:
- ارزیابی کیفیت مهد کودک: نیازها و برنامههای آموزشی مورد نظر برای کودکان را تعیین کرده و سپس، کیفیت مهد کودک را با توجه به این برنامهها و نیازها بسنجید.
- برخورداری از برنامه جامع و متعادل: برنامههای آموزشی و تفریحی مهد کودک باید متعادل باشند، به طوری که نیازهای جنبههای مختلف رشد ذهنی، عاطفی و فیزیکی کودک را برآورده سازند.
- تخصص قوی و معلمان کارآزموده: مربیان نقش مهمی در رشد اجتماعی و آموزشی کودک دارند. بنابراین، حتماً سابقه و تخصص آنها را بررسی کنید.
- توجه به اندازه کلاس: اگر کلاسهای مهد کوچکتر باشند، مربیان هم میتوانند توجه بیشتری به کودکان کرده و نیازهای آنها را راحتتر برآورده کنند.
- بررسی مسیر یادگیری کودکان: حتماً به نوع یادگیری کودک در مهد کودک دقت کنید. به یاد داشته باشید که کودکان در سن کم با بازی و روشهای نوآورانه بهتر یاد میگیرند.
- تقویت هوش نوزاد از قبل تولد تا 8 ماهگی: عوامل...
- حسادت در کودکان: دلایل و نشانهها + روش درمان حسادت...
- چالش جدایی از مادر در مهد کودک: راهکار مدیریت اضطراب...
- ویژگی های یک مهد کودک خوب: مهم ترین فاکتورهای انتخاب...
- الگوی خواب کودکان: الگوی خواب در سنین مختلف کودکان +...
- مراحل رشد کودک: هفت مرحله رشد کودک چیست + عکس