جویدن ناخن در کودکان: دلایل جویدن ناخن در کودکان + راهکارهای درمان
جویدن ناخن در کودکان اعصابتان را خورد کرده است؟ وقتی این اتفاق میافتد، شاید اولین واکنشتان این باشد که سریع به فرزندتان بگویید «این کار را نکن» یا «دست بردار!» شاید بعضی اوقات این روش کارساز باشد. اما خیلی وقتها هم اینطور نیست. شما اول باید دلیل آن را بفهمید. به عنوان مثال، بیحوصلگی و بیقراری و تقلید عادت دیگران ممکن است کودک شما را به سمت این کار بکشاند. برای برطرف کردن این مسئله در کودکتان راههای مختلفی وجود دارد. برای مثال، شما میتوانید عوامل استرس را را در زندگی شناسایی و در جهت برطرف کردن آنها اقدام کنید، به آنها کمک کنید که از این عادت آگاه شوند و جایگزینی را برای این کار را به آنها ارائه دهید. بنابراین، اگر مشکل ناخن خوردن کودک در خانواده دارید، با ما همراه باشید تا در این مقاله از مامانیتو در مورد دلایل و راههای برطرف کردن آن را برایتان توضیح دهیم.
علت جویدن ناخن در کودکان: چرا بچهها ناخنهایشان را میجوند
دلایل جویدن ناخن در کودکان میتواند بسته به هر کودکی فرق بکند. بنابراین، چند تا از علتهای ناخن جویدن در کودکان عبارتند از:
1. بیحوصلگی یا بیقراری علت اصلی جویدن ناخن در کودکان
یکی از شایعترین دلایل جویدن ناخن در کودکان بیحوصله یا بیقرار بودن آنها است. شاید کودک شما برایش سخت است که مدت طولانی در جایی صبر کند. برای همین هم رو به ناخن جویدن میآورد. این کار برای او به نوعی یک فعالیت فیزیکی آرام است و یک واکنش حسی را هم در او به وجود میآورد.
2. علت کندن ناخن در کودکان: کمالگرایی
امکان دارد که یک دلیل جویدن ناخن در کودکان کمالگرایی باشد. بر طبق نتایج تحقیقات انجام شده در این زمینه افرادی که میخواهند کارها را به طور کامل و بینقص انجام دهند، بیشتر احتمال جویدن ناخنهایشان از زمان کودکی وجود دارد.
3. علت کندن ناخن در کودکان: ژنتیک یکی از دلایل جویدن ناخن در کودکان
ممکن است عادتهای شما به فرزندانتان هم انتقال داده شوند. برای مثال، اگر عادت جویدن ناخن در کودکان در خانوادهتان وجود داشته و خودتان هم این کار را میکردید، این احتمال وجود دارد که فرزندتان هم این کار را انجام دهد.
4. علت کندن ناخن در کودکان: تقلید از عادت دیگران از عوامل کندن ناخن در کودکان
برای کودکان معمول است که از عادات دیگران تقلید کنند. بنابراین، اگر کودکی عادت جویدن ناخن در کودکان دیگر یا حتی خواهر و برادر خود را ببیند، احتمالاٌ این حرکت و رفتار را از آنها پیروی میکند.
5. علت کندن ناخن در کودکان: ترجیحات شخصی
شاید این مسئله برایتان عجیب باشد. ولی امکان دارد که جویدن ناخن در کودکان شما به خاطر ترجیح شخصیشان باشد. برای مثال، اگر ناخن کودکتان بلند شده باشد و او فرم بلند ناخن را دوست نداشته باشد، با جویدنش میخواهد ناخنش را کوتاه نگه دارد.
6. علت کندن ناخن در کودکان: اضطراب
گاهی اوقات، کودکان به خاطر اضطراب ناخنهای خود را میجوند. از آنجایی که عادت جویدن ناخن در کودکان میتواند به آنها کمی حس آرامش دهد، طبیعی است که به خاطر اضطراب این کار را انجام دهند.
7. داشتن وسواس فکری یا ابتلا به بیش فعالی
بیش فعالی یا داشتن وسواس فکری هم میتواند یک دلیل جویدن ناخن در کودکان باشد. روانشناسان این رفتار را گاهی ناشی از وسواس فکری میدانند. اگر کودکتان نتواند روی کارهایش تمرکز کند و برای کمک به تمرکز ناخنهایش را بجود، این میتواند نشانهای از بیشفعالی هم باشد.
چگونه از ناخن جویدن در کودکان جلوگیری کنیم
حالا که کمی در مورد دلایل جویدن ناخن در کودکان صحبت کردیم، بیاید ببینیم که راههای برطرف کردن آن چیست. این روشها عبارتند از:
1. عوامل استرس زا که باعث ناخن جویدن در کودکان میشود را پیدا کنید
ما در بخش دلایل جویدن ناخن در کودکان گفتیم که اضطراب و استرس میتواند یکی از عوامل انجام این کار باشد. بنابراین، اگر شما میخواهید به طور دائم این عادت را در کودکتان از بین ببرید، باید این رفتار را در او ریشه یابی کنید.
بنابراین، باید ببینید که چه اتفاقی باعث شده که استرس و اضطراب در او به وجود بیاید. برای مثال، آیا مشکلی در خانواده پیش آمده یا او با دوستانش در مدرسه مشکل پیدا کرده است؟
2. نق زدن و تنبیه کردن را فراموش کنید
برای ترک عادت جویدن ناخن در کودکان نق زدن و تنبیه کردن زیاد به جایی نمیرسد. هرچه باشد، اگر کودک شما واقعاً نخواهد این عادت را ترک کند، شما نمیتوانید به زور تنبیه او را مجبور کنید. در عوض، میتوانید محدودیتهای منطقی را برای او اعمال کنید.
برای مثال، شما میتوانید به او بگویید که روی میز ناهار و در زمان غذا خوردن نباید ناخن خودش را بجود. اما در کل، بهتر است که ریشه این مشکل را اول پیدا و بعد برای درمان آن اقدام کنید.
3. به آنها کمک کنید تا از این عادت آگاه شوند
آگاه بودن از عادت جویدن ناخن در کودکان میتواند به آنها کمک کند که کمتر آن را انجام دهند. برای مثال، شما میتوانید با لحن آرام بعضی اوقات به او یادآوری کنید یا از کلمات رمزی برای این استفاده کنید.
اگر هم کودکتان مشکلی با یادآوری لمسی مثل لمس کردن بازویش برای نجویدن ناخنش دارد، میتوانید این کار را انجام دهید. با این حال، اول ببینید که کودکتان با این کار راحت است، چون در غیر این صورت، ممکن است حس تنبیه شدن به او دست دهد.
4. روشهای ترک جویدن ناخن در کودکان: در مورد ترک عادتها صحبت کنید.
برای رفع عادت جویدن ناخن در کودکان شما در این مورد هم میتوانید با آنها صحبت کنید. برای مثال، شما میتوانید با او در مورد این حرف بزنید که نقش شما در ترک عادت ناخن خوردن کودکتان چیست.
همچنین، میتوانید با او در میان بگذارید که شما در زمان یادآوری او برای نکردن این کار چه کاری باید انجام دهید. به خاطر داشته باشید که هرچه سن کودک بالاتر میرود، او دخالت کمتری را از والدین میپذیرد. بنابراین، در این مورد باید با او همکاری کنید.
5. چند محدودیت ساده و دور از تنش تعیین کنید
در ترک عادت جویدن ناخن در کودکان مهم است که این مسئله را خیلی بزرگ و حساس نکنید. اما اگر این عادت خیلی شما را آزار میدهد، سعی کنید محدودیتهای سادهای برای کودکان تعیین کنید که قادر و مایل به انجام دادن آنهاست. اما اگر با تنش سعی کنید آنها را به زور وادار به انجام این کار کنید، نتایج خوبی به دست نمیآورید.
6. روشهای ترک جویدن ناخن در کودکان: جایگزینی ارائه دهید
اگر کودکتان به خاطر اینکه حوصلهاش سر میرود ناخنش را میجود، میتوانید در این مواقع به او اسباب بازی بدهید که خودش را با او سرگرم کند. همچنین، بسته به عادت جویدن ناخن در کودکان شما میتوانید روشهای جایگزین دیگری را به آنها ارائه دهید.
برای مثال، اگر کودکتان استرس داشته باشد، میتوانید به او آموزش دهید که به جای جویدن ناخن نفس عمیق بکشد و استرس خودش را کمتر کند.
7. از اهمیت تکنیک حواس پرتی غافل نشوید
در زمان جویدن ناخن در کودکان شما میتوانید حواس او را به فعالیت دیگری پرت کنید. برای مثال، اگر دیدید کودکتان دارد ناخنش را میجود، بلافاصله یک عروسک اسباب بازی به او بدهید و حواسش را به بازی با آن پرت کنید.
8. برای ترک جویدن ناخن در کودکان آنها را کمک و همراهی کنید
در ترک عادت جویدن ناخن در کودکان مهم است که شما از او حمایت عاطفی و روحی بکنید. برای مثال، وقتی که خودش برای این کار پیش قدم میشود ممکن است به کمک شما نیاز داشته باشد.
این به خاطر آن است که ممکن است در مدرسه دوستانش او را مسخره کنند یا اعتماد به نفسش برای انجام این کار پایین باشد. در این زمان به او اطمینان خاطر بدهید و بگویید که صرف نظر از شکل ناخنهایش، همیشه او را دوست دارید و از او حمایت خواهید کرد.
9. مانیکور کردن را امتحان کنید
برای ترک عادت دادن جویدن ناخن در کودکان بد نیست که کودک دخترتان را گاهی اوقات به سالن مانیکور ببرید. دخترها زیبایی را دوست دارند. بنابراین اگر ناخنهایشان را زیبا ببینند، شاید دلشان نخواهد که آنها را بجوند!
10. روشهای ترک جویدن ناخن در کودکان: تکنیکهای تنآرامی را امتحان کنید
خیلی از عادتهای جویدن ناخن در کودکان به استرس و اضطرابشان برمیگردد. در نتیجه، شما میتوانید به آنها تکنیکهای ریلکس کردن را یاد بدهید. برای مثال، شما میتوانید به کودکتان آموزش دهید که به جای جویدن ناخن نفس عمیق بکشد یا به آرامی مشتهایش را باز و بسته کند.
11. سوهان ناخن کشیدن را یادش بدهید
در صورتی که کودک شما به قدری بزرگ شده که بتواند ناخن هایش را سوهان بکشد، میتوانید سوهان ناخن کشیدن را به او یاد بدهید. این روش خوبی است که هم جویدن ناخن در کودکان را از بین ببرد و هم اینکه ناخنهای آنها را زیبا نگه دارد.
12. وقت بازی و فعالیتش را بررسی کنید
بازی و انجام فعالیتهای فیزیکی به کودک شما اجازه میدهد تا انرژیهای عصبی و تنش بدنش را تخلیه کند. بنابراین، برای ترک جویدن ناخن در کودکان حتماً سعی کنید که در برنامه روزانهاش ورزش، بازی و فعالیت تفریحی را بگذارید.
13. از کد استفاده کنید
استفاده از کد برای ترک عادت جویدن ناخن در کودکان میتواند این کار را شبیه به یک بازی یا راز مخفیانه بین شما و او کند. به این ترتیب، استفاده از کد تبدیل به یک فعالیت هیجان انگیز برای او میشود. برای مثال، شما میتوانید از یک کلمه خاص، لمس شانه او یا حتی سوت زدن استفاده کنید.
14. ایجاد سیستم پاداش
ایجاد جدول رفتاری و ارائه تقویت برای ترک عادت جویدن ناخن در کودکان باعث میشود که آنها انگیزه بیشتری برای انجام این کار داشته باشند. برای مثال، اگر کودکتان سنش کم است، میتوانید به او پاداشهای کم مثل برچسب ستارهای بدهید یا ناخنهایش را لاک بزنید.
15. استفاده از لاک ناخن مخصوص را امتحان کنید
اگر هیچ روش دیگری برای ترک عادت جویدن ناخن در کودکان جواب نداد، میتوانید از لاک ناخن مخصوص استفاده کنید. اگر روی ناخنهای کودکتان این لاک را بزنید کودکتان دفعه بعدی که میخواهد ناخنهایش را بجود طعم ناخوشایند لاک را هم میچشد.
برای همین هم دیگر دلش نمیخواهد ناخنهایش را بجود. البته این روش خیلی معمول نیست. برای همین، بهتر است که آن را به عنوان آخرین راه حل استفاده کنید.
16. سعی کنید دوباره امتحان کنید
ترک هر عادتی برای بزرگسالان سخت است، چه برسد به کودکان! برای همین، بهتر است در ترک عادت جویدن ناخن در کودکان زود با اشتباه کردن و شکست کودکتان ناامیده نشوید. بنابراین، اگر در این مسیر او دچار ناامیدی شد یا برایش سخت شد، از حمایت او دست نکشید و سعی کنید که دوباره مسیر را با او طی کنید.
17. چه زمانی نگران جویدن ناخن باشیم
عادت جویدن ناخن در کودکان معمولاً شایع و دورهای است. اما زمانی شما باید نگران آن باشید که این علائم را در کودکتان مشاهده کنید:
- جویدن ناخن در فرزندتان به قدری زیاد است که باعث خونریزی سرانگشتانش میشود
- رفتارهای نگرانکننده دیگری مثل کشیدن مو، مژه یا کندن پوست را انجام میدهد
- خوابش مختل شده است
علاوه بر این، اگر عادت ناخن خوردن کودک شما به طور ناگهانی ظاهر شده و خیلی زود هم شدتش بیشتر شده است غیر عادی است و شاید حتی به نیاز به کمک حرفهای داشته باشد.
18. عوارض جویدن ناخن در کودکان
معمولا عادت جویدن ناخن در کودکان عوارض خیلی جدی را برای سلامت کودک در پی ندارد. اما به طور کلی، نشان دهنده یک مشکل و استرس در کودکان است. همچنین، اگر با شدت و عصبیت این کار انجام شود، میتواند باعث خونریزی و آسیب به سر انگشت کودکتان شود.
همچنین، اگر آنها دستهای آلوده را وارد دهانشان کنند، این کار هم باعث عفونت دهانی و در مواردی هم ممکن است باعث بیماری شود.
19. عفونت ها جزو عوارض جویدن ناخن در کودکان
یکی از عوارض جویدن ناخن در کودکان مبتلا شدن آنها به عفونتها است. فرض کنید که کودک شما در حال بازی با اسباب بازیها است یا در پارک و در خاک دارد بازی میکند. طبیعی است که انگشتان دست او با اشیای محیط و خاک تماس دارند. برای همین هم ممکن است میکروبهای مختلفی روی انگشت دستشان باشد.
برای مثال، انگلهای کرمک از طریق تماس دست و دهان میتوانند وارد بدن کودک شوند و در ناحیه مقعد تخم گذاری کنند. همچنین، ناخن جویدن در کودکان به کوتیکل و اطراف ناخن آنها هم میتواند آسیب بزند که خود این مسئله باعث افزایش ریسک ابتلای کودک به عفونت پوستی اطراف ناخن یا پارونشیا میشود.
20. مشکلات دندانی از عوارض جویدن ناخن در کودکان
اگر عادت ناخن جویدن در کودکان به حدی باشد که باعث شکستن یا کنده شدن ناخنهایشان شود، فشار و گازی که به دندانهایشان وارد میشود میتواند به آنها آسیب برساند. همچنین، یکی از عوارض جویدن ناخن در کودکان هم این است که آنها در معرض افزایش ابتلا به عفونتهای دهانی هم قرار میگیرند.
21. مسائل مربوط به سلامت روان
عادت جویدن ناخن در کودکان برای خیلی از آنها مسئله خجالت آوری است. آنها دوست ندارند که ناخنهای قرمز و ملتهب با شکلهای جویده شده را به کسی نشان دهند. همچنین، در بیشتر اوقات عمل ناخن خوردن کودک به استرس و اضطراب او برمیگردد.
بنابراین، اگر میبینید که خیلی از اوقات کودکتان این کار را میکند، شاید به طور غیر مستقیم میخواهد به شما بگوید اضطراب دارد و نمیداند که چطور آن را برطرف کند.
سوالات مهم در خصوص ناخن خوردن کودک
در رابطه با عادت جویدن ناخن در کودکان چند سوال مهم وجود دارد که آنها عبارتند از:
آیا جویدن ناخن در کودکان میتواند به دندانهای آنها آسیب برساند؟
بله. عادت جویدن ناخن در کودکان اگر به طور مداوم انجام شود، میتواند به مینای دندانهای آنها آسیب بزند.
چگونه میتوان فهمید کودک به دلیل استرس ناخنهایش را میجود؟
به رفتار کودکتان در زمانهای پر استرس و آرام دقت کنید. اگر شما جویدن ناخن در کودکان خود را در زمان پرتنش میبینید، احتمال اینکه او به خاطر استرس و اضطراب این کار را انجام میدهد بیشتر است.
آیا استفاده از لاک ناخن برای جلوگیری از جویدن ناخن در کودکان موثر است؟
بله. مخصوصاً برای کودکان دختر اعمال لاک ناخن میتواند عادت جویدن ناخن در کودکان را کمتر کند. این به خاطر آن است که لاک انگشت آنها را زیباتر کرده و میل آنها برای جویدن ناخنشان را کمتر میکند.
آیا تنبیه کردن کودک به دلیل جویدن ناخن موثر است؟
خیر. معمولا عادت جویدن ناخن در کودکان با تنبیه از بین نمیرود. در خیلی از اوقات اعمال تنبیهی فقط میتوانند استرس و اضطراب کودکتان را بیشتر کنند و تاثیر زیادی هم روی ترک عادت او ندارند.
چه زمانی باید به روانشناس مراجعه کنیم؟
در صورتی که عادت جویدن ناخن در کودکان شما خیلی شدید و به طور مداوم است، باعث بروز آسیبهای جسمی و تشدید آسیبهای روانی در او میشود. در نتیجه، در آن زمان بهتر است که به روانشناس مراجعه کنید.
- شایع ترین اختلالات رفتاری در کودکان: علل + روش درمان...
- علت عصبانیت کودکان: 17 دلیل پرخاشگری کودکان + آموزش برخورد...
- رفتار با کودک حرف گوش نکن: 11 راهکار طلایی در...
- علت تیک عصبی در کودکان: روش های درمان تیک عصبی...
- ترفند دارو دادن به کودک: 15 راهکار طلایی برای دارو...
- کودک ناسازگار کیست: علت ناسازگاری کودکان + روش برخورد