تنبلی چیست و چه نشانه هایی دارد؟

تنبلی چیست و چه نشانه هایی دارد؟
شناخت نشانه های تنبلی

امروزه تنبلی، بی میلی، بی انگیزگی، نبود انرژی، اهمال کاری، مسئولیت پذیر نبودن، برنامه نداشتن، شلخته بودن، کندی در رفتار، بی حالی و … ویژگیهای منفی ای می‌باشد که تعداد زیادی از اعضای جامعه با آنها درگیر هستند.
افراد این ویژگی ها را یا در خود مشاهده می‌کنند یا نزدیکان خویش را درگیر با آنها می‌بینند.

تنبلی در کنار سایر ویژگی های منفی ذکر شده معضلی است که امروزه با افزایش سرعت و ماشینی شدن زندگی، عوارضش بسیاری از والدین و فرزندان را درگیر می‌کند.

در نتیجه وجود این ویژگیهای منفی با داشتن فعالیتهای تفریحی، تحصیلی یا شغلی بدون تحرک در کنار عادات غذایی غلط، عامل رنج اشخاص می‌شود و آنها را مجبور به یافتن راه حلهایی برای رفع یا کاهش آنها می‌سازند.

حیوان تنبل به عنوان نمادی از تنبلی شناخته می شود.

مبارزه با تنبلی و اهمال کاری تنها از طریق شناخت مشکل صورت می پذیرد. پیش از پاسخ به این سوال که چگونه باید با تنبلی خود و فرزندانمان مبارزه کنیم، باید تنبلی یا اهمال کاری را تعریف کنیم و دلایل آن را درک کنیم.

در این مقاله ابتدا به تعریف و بررسی نشانه‌های تنبلی می‌پردازیم و در مقاله بعدی علل ایجاد و تداوم آن را مشخص می‌کنیم. همچنین در هر دو مقاله، منابعی را به شما والدین محترم معرفی می‌کنیم تا با راه حل های کاهش و کنترل تنبلی و اهمالکاری آشنا شوید.

تنبلی و اهمال کاری به چه معنا است؟

اهمال کاری یعنی به آینده موکول کردن کارهایی که تصمیم به انجام آنها در زمان مشخصی گرفته‌ایم. یا حذف هدف‌هایی که به دلیل نداشتن تلاش کافی به آنها نرسیده‌ایم.
به زبان ساده تر تنبلی به تعویق انداختن کارهای از پیش تعیین‌شده در برنامه و یا اصلاً حذف اهداف از قبل تعیین شده در زندگی است.

باید مد نظر داشته باشیم که به تعویق انداختن کارها برای رسیدن به منافع لحظه‌ای و با قربانی کردن اهداف بلندمدت صورت می‌پذیرد و منجر به نتایجی چون کاهش کیفیت عملکرد و احساساتی چون استرس، اضطراب و گناه می‌شود.

نتایج اهمال کاری را می‌توان در کیفیت پایین عملکرد مدرسه و شغل، استرس بالا، مبتلا شدن به بیماریهای بیشتر، عدم پیگیری وضعیت پزشکی و سلامت، پس‌انداز نکردن برای دوران بازنشستگی و … مشاهده کرد.

تمثیل های غلط برای توصیف تنبلی !

انواع اهمال کاری

مابین اهمال کاری که ضرب‌العجلی برای آن تعیین شده است و اهمال کاری که ضرب‌العجلی ندارد، تفاوت وجود دارد.
در نوع اول، افراد با نزدیک شدن به زمان مقرر، ناگهان ترس و وحشت آنها را فرا می‌گیرد و به‌ دلیل ترس و وحشت از شرم یا افتضاح اجتماعی، به انجام کار معوقه در لحظات آخر می‌پردازند. اگرچه معمولاً کار انجام شده در لحظات آخر از کیفیت مطلوبی برخوردار نمی‌باشد.

این افراد در مراحل رشدی خود یاد گرفته‌اند فقط بر اساس تشویق و تنبیه، کاری را انجام دهند و بنابراین انگیزه درونی برای انجام کار ندارند و تنها بر اساس ترس و تنبیه و گاهاً تشویق به انجام کاری می‌پردازند.
به‌طور مثال، تا زمانی که موبایل آنها قطع نشود، در جهت پرداخت قبض اقدام نمی‌کنند و یا تا یک روز مانده به امتحان مطالعه نمی‌کنند.

اما در کاری که هیچ ضرب‌العجلی برای آن وجود ندارد، اهمال کاری می‌تواند تا لحظه مرگ افراد طول بکشد. اهمال کاری بلندمدت باعث ناامیدی و نارضایتی کلی اشخاص از خود و زندگی خواهد شد، زیرا افراد به طور دائمی احساس عدم رشد و موفقیت دارند.
برای مثال هیچ وقت این اشخاص به خلق اثر هنری خود و مطالعه کتابهای مورد علاقه خویش نمی‌پردازند یا به یک رابطه عاطفی آزار دهنده پایان نمی‌دهند.

مطمئنا همه ما در زندگیمان تجربه تنبلی کردن را داریم.

بارها برایتان این سوال پیش آمده که چرا تنبلی می کنیم و دائما کارهایمان را به تعویق می‌اندازیم؟!
مطمئنا همه ما در زندگیمان تجربه تنبلی کردن را داریم. ولی بعضی‌ها هستند که تنبلی و به تعویق انداختن کارها برای آن ها تبدیل به یک عادت خطرناک شده که بیشتر از هر چیزی فرصت یک زندگی شاد و ایده آل را از آن‌ها گرفته است.

نشانه های کودک و نوجوان تنبل و اهمال کار

تا کنون با مفهوم تنبلی و اهمال کاری آشنا شدیم. حال باید نشانه‌های اشخاص تنبل را بشناسیم که در ادامه مهمترین آنها بیان خواهد شد.

نشانه های کودک و نوجوان تنبل و اهمال کار

۱. نداشتن تلاش و تکاپو

افراد تنبل و اهمال کار هیچ گونه تلاشی برای انجام دادن کارهای شخصی و رفع مشکلات خود نمی کنند. دارای پتانسیل پایینی هستند. زمان خواب و استراحت زیادی نسبت به سایرین دارند.
دچار حس مداوم خستگی و کسالت آن هم بدون انجام کار و فعالیت هستند.
دوست دارند به طور دائمی در حالت استراحت یا در عالم رویا به سر ببرند.

نداشتن تلاش و تکاپو از نشانه های تنبلی

۲. شانه خالی کردن از مسئولیت ها و وظایف

افراد اهمال کار به طور دائمی به دنبال راهی برای انجام ندادن مسئولیت هایشان و همچنین انداختن آنها بر دوش سایرین هستند.
در مدرسه برای جواب دادن به سوال های معلم یا در محل کار، برای بر عهده گرفتن وظایف شغلی داوطلب نمی شوند.

از انجام مسئولیتها و تکالیف خویش خودداری می‌کنند. برای کم کاری های خود، بسیار دست به بهانه تراشی می‌زنند. در نتیجه، به طور دائمی از زیر بار مسئولیت‌ها شانه خالی می‌کند.

۳. نیمه رها کردن کارها

اشخاص تنبل و اهمال کار علاقه ای به تمام کردن کاری که شروع کرده اند ندارند. دارای اعتماد به نفس پایینی هستند و این توانایی را در خود نمی‌بینند که کار را تمام کنند. به درستی یاد نگرفته اند که مسئولیت پذیر باشند. این افراد کاری انجام نمی دهند و یا به اتمام نمی رسانند.

نیمه رها کردن کارها از نشانه های تنبلی

۴. کمک گرفتن از دیگران

این افراد تمرکز پایینی بر روی کارها و وظایف شخصی دارند. در عوض بسیار رویا پردازی می‌کنند. کارهایشان را به تنهایی نمی‌توانند انجام دهند و همیشه از دیگران کمک می‌گیرند. بنابراین متکی به خود نیستند و انتظار دائمی کمک از دیگران دارند.

مطالعه بیشتر:

۵. ضعف در مهارتهای فردی

افراد اهمال کار، شلخته و بی نظم هستند.
در تصمیم گیری برای زندگی خود، مشکل دارند. بی توجه و بی دقت هستند. در برنامه ریزی و مدیریت زمان ضعیف هستند. نمی‌توانند فعالیت های حال و آینده خود را تنظیم کنند. همچنین قدرت تمرکز فکری کمی دارند.

نشانه های تنبلی و اهمال کاری

۶. نداشتن علاقه به فعالیت های بدنی و ورزشی

این افراد علاقه ای به تمرینات ورزشی و بازی و تحرک ندارند و حتی برای انجام ندادن کارهای روزانه و فعالیت های بدنی مربوط به کلاس یا محل کار بهانه تراشی می‌کنند. همچنین در حرکت و انجام فعالیتها کند و آهسته هستند.

آیا شما یا فرزندتان فرد تنبلی هستید؟
کدام یک از نشانه‌های بالا را در خود یا فرزندتان مشاهده می‌کنید؟
آیا نشانه و رفتار دیگری را که بیانگر تنبلی و اهمالکاری است، می‌شناسید؟
نظرات و تجارب خود را با سایر خوانندگان در میان بگذارید.

با ما در مسیر شناخت و مبارزه تنبلی و اهمالکاری، همراه باشید.

مقالات مرتبط

نظرات

خدیجه سادات مومنی
۳۰ بهمن ۱۳۹۸

من راستش امیرعلی رو یک روز بردم کلاس ژیمناستیک ورزش و نرمش بدنی انجام میدادند اصلا حاضر نشد انجام بده و گفت از اینجا بریم بیشتر تحرک های زیاد رو دوست داره مثل لاکپشتهای نینجا میخواد بپره بالا شمشیر دست بگیره و ادَ اودو کنه😂

اضافه کردن نظر جدید