فرزند جدید و آسیب کودک به خواهر یا برادر کوچک تر

فرزند جدید و آسیب کودک به خواهر یا برادر کوچک تر

همراه با تولد یک کودک شور و نشاط به خانه می آید، حال اگر این کودک فرزند اول باشد میزان اشتیاق اعضای خانواده بیشتر می شود، چون به طور معمول کودکی که فرزند اول خانواده است گل سر سبد  می باشد و دارای محبوبیت خاصی است، به شکلی که هر خواسته ای داشته باشد، در سریع ترین زمان ممکن برای او فراهم می شود از اسباب بازی گرفته تا خوراکی های متفاوت.

به عبارتی ساده تر می توان گفت که فرزند اول خانواده حکم پادشاه خانه را دارد. اما باید فراموش نکند که این فرمانروایی و پادشاهی ممکن است روزی تمام شود تا لحظه‌ای که فرزند بعدی خانواده به دنیا می آید.

وظیفه خانواده این است که در زمان بارداری مادر، کودک را برای به دنیا آمدن فرزند کوچک و عضو جدید خانواده آماده کنند که بعد از بدنیا آمدن کودک مشکلی برای فرزند بزرگتر پیش نیاید.

حسادت در بچه اولی زمانی که خواهر یا برادر جدیدی دارد یک امر طبیعی است و در چنین شرایطی ما باید طوری رفتار کنیم که فرزند جدید تبدیل به یک دوست برای فرزندان قبلی باشد. شما می توانید با این راهنمایی هایی که ما برایتان در نظر گرفتیم  کمک کنید که بچه تان در هر سنی که هست بهترین راه را انتخاب کند.

فرزند جدید و آسیب کودک به خواهر یا برادر کوچک تر

این شرایط را چگونه کنترل کنیم؟

حتما زمانی را برای فرزند قبلی تان در نظر بگیرید که به او محبت کنید و زمانی که سمت شما می آید به او روی خوش نشان دهید.

برای این که فرزند بزرگتر احساس آرامش و امنیت روانی کند باید از ابتدا یک رابطه قوی و پایدار با کودکانتان ایجاد کنید، باید کودکانتان را از هر لحاظی به خصوص از لحاظ روانی پشتیبانی کنید و در هر شرایطی علاقه و محبت خود را بروز دهید. این امر سبب می شود فرزندان شما سلامت روانی بیشتری داشته باشند.

فرزند اول آسیب پذیر تر است.

زمانیکه خانواده فقط یک فرزند دارد تمام توجه آنها نسبت به اوست، در واقع تک فرزند در ثقل خانواده قرار دارد و همین امر باعث می شود که با تولد فرزند بعدی او را رقیب خود ببیند.

در این خانواده تا دیروز فقط این کودک مورد توجه بوده است اما از نظر او گویا قرار است از این به بعد نفر جدیدی وارد خانواده شود که توجه و محبت خانواده بین آنها تقسیم خواهد شد.

فرزند زیر دو سال چگونه ابراز نارضایتی می کنند؟

در چنین سنی فرزندتان هیچ درکی از شرایط ندارد و چون بچه جدیدی وارد خانواده شده است او را کمی سردرگم کرده است. هنگامی که فرزند بزرگتر زیر دو سال است به یک فرزند بزرگ خانواده تبدیل می شود و انتخاب یک خواهر یا برادر جدید شرایط را برای او سخت می کند. هر فرزندی نیاز به محبت و دیده شدن بیشتری از سوی مادر خانواده دارد. به این نکته توجه کنید که اگر بچه بزرگتر وانمود به ناراحتی نمی کند به این معناست که شاید افسوس زندگی پیشین خود را می خورد.

بیشتر ناراحتی ها زمانی بروز می کند که بچه جدید شروع به صحبت کردن، راه رفتن و… می کند. این امر باعث حسودی و لجبازی می شود.

فرزند جدید

زمان مناسب برای تولد فرزند جدید چه زمانی است؟

اگر فاصله سنی این دو فرزند کمتر از سه سال باشد مادر خانواده به دلیل تولد فرزند جدید ممکن است از لحاظ روانی در شرایط خوبی نباشد و یا از نظر تغذیه توجه کافی به اولی نداشته باشد، اما اگر این فاصله بیشتر از سه سال باشد فرزند به پختگی بیشتری رسیده است و مادر می تواند فرزند دوم را با آرامش خاطر بیشتری به دنیا بیاورد.

آماده سازی ذهن فرزند بزرگتر برای حضور کودک جدید

به طور معمول ممکن است از لحاظ روحی و روانی فرزند بزرگ دچار مشکلاتی شود، ولی اگر به این مشکلات رسیدگی کنید می توانید به راحتی فرزندان خوبی را تربیت کنید، طوری که فرزند بزرگ تر احساس نکند بین فرزند جدید با او تفاوتی وجود دارد و یا قسمت عظیمی از توجه والدین به فرزند کوچک است.

به فرزندتان بفهمانید کودک جدید هم بازی جدید او است

والدین باید در طول ۹ ماه بارداری مادر ذهنیتی منحصر به فرد در ذهن کودک ایجاد کنند، به این صورت که می خواهند یک خواهر یا برادر کوچک تر برای او بیاورند که همبازی او باشد و یا آنها را با یکدیگر به پارک ببرند و کودک دیگر تنها نباشد، این سخنان باعث می شود که او به طور غیر مستقیم احساس نکند قرار است کودک بعدی جای او را بگیرد، بلکه قرار است هر دوی آنها کنار یکدیگر قرار گرفته و همدیگر را دوست داشته باشند و یا این که همبازی خوبی برای یکدیگر باشند.

خواهر یا برادر کوچک تر هم بازی اوست

تغییرات جدید را قبل از به دنیا آمدن کودک جدید ایجاد کنید

قدم بعدی که باید والدین برای فرزند بزرگتر بر دارند، این است که کودک بزرگتر فکر نکند تغییراتی در احساسات خانواده ایجاد شده است و قرار است تمام توجه خانواده بر روی فرزند کوچک تر باشد، باید تمامی تغییرات لازم را در زمان ۹ ماه بارداری انجام دهند، به طور مثال می توانند در اتاق خواب و یا گذراندن اوقات فراغت کودک تغییرات مورد نظر را ایجاد نمایند.

باید توجه داشته باشید که یکی از عواملی که ممکن است اعتماد به نفس کودک از بین برود همین امر است که پس از به دنیا آمدن کودک دوم به طور ناگهانی تغییرات اساسی را در زندگی کودک اول ایجاد کنیم. به هیچ عنوان نباید به طور جدی اتاق خواب کودک را تغییر دهیم و وسایلش را برای کودک دوم آماده کنیم مگر در صورتی این کار را انجام دهیم که با رضایت کودک اول انجام شده باشد.

به هیچ وجه نباید در زندگی و تفریحات و اوقات فراغت کودک اول تغییرات جدی و اساسی را ایجاد کنیم، بلکه باید به نحوی رفتار کنیم که زندگی به روال عادی در حال ادامه است و وجود کودک دوم هیچ تاثیری بر روی کودک اول ندارد بلکه ارزش و جایگاه او همان گونه مثل قبل است.

به فرزندتان بیاموزید که کودک کوچک تر نیازمند مراقبت است

حالا که این ذهنیت را در ذهن کودک اول ایجاد کردید که قرار است کودک دوم بیاید که با یکدیگر بازی کنید و همدیگر را دوست داشته باشید، در مرحله بعد ذهن کودک را باید آماده کنید که شما به عنوان فرزند بزرگتر باید مراقب نقص های فرزند کوچک تر باشید، به طور مثال عنوان کنید خواهر یا برادر کوچک تر شما بسیار ضعیف و ناتوان است و شما باید به او رسیدگی کنید و یا از او محافظت کنید که خطری او را تهدید نکند.

مراقبت از فرزند جدید

می توانید به او بگویید که کودک کوچک تر فعلاً نمی تواند هر غذایی بخورد و یا کارهای شخصی اش را انجام دهد و حرف بزند، این وظیفه تو است که مواظب باشی اتفاق بدی او را تهدید نکند و همچنین می توانید به او بفهمانید که اگر متوجه ناراحتی فرزند کوچک تر شد به شما اطلاع رسانی کند.

این مباحثی است که از نظر روانشناسی تایید شده و می تواند ذهنیت کودک را برای تولد کودک بعدی که قرار است خواهر یا برادر او باشد آماده کند، به شکلی که در زمان تولد کودک دوم مشکلی برای او پیش نیاید.
وانمود کردن به اینکه به کمک فرزند بزرگ تر نیاز دارید که خواهر یا برادر کوچک تر را نگهداری کنید بسیار مهم است چون می تواند بر روی رفتار کودک و بزرگ در تاثیرگذار باشد.

5 نکته اساسی که باید هنگام آماده سازی فرزند بزرگتر برای تولد کودک جدید رعایت کنید

مشاوران خانواده بر این باوراند که برای جلوگیری از حسادت بچه بزرگتر نسبت به دیگری برخی نکات را در نظر داشته  و توجه بیشتری به فرزند قبلی خود داشته باشند. در ادامه چند نکته مهم در زمینه رفتار درست والدین با چنین فرزندانی را مطرح می کنیم.

  • چگونه به فرزند بزرگتر اطلاع دهیم که فرزند جدیدی در راه است

فرزند بزرگتر را طوری هیجان زده و کنجکاو کنیم که او برای دیدن خواهر یا برادر جدیدش لحظه شماری کند. سعی کنید به او تلقین کنید که یک فرزند شایسته و قوی است.

توجه به احساسات فرزند بزرگ در عیتن توجه به فرزند جدید

  • به احساسات فرزند بزرگتر توجه کنیم

احساسات زیاد خودتان را برای صاحب فرزند جدید شدن پنهان کنید چون سبب می شود فرزند بزرگ به او حسادت کند. می توانید چنین بروز دهید که بچه جدید هیچ توانایی ندارد و فرزند بزرگ باید به عنوان خواهر یا برادر بزرگ او در غذا خوردن، راه رفتن و… کمک کند. باید حس حسادت نسبت به فرزندان کوچک تر از بین برود وگرنه این حسادت می تواند باعث بروز افسردگی و حتی اختلالات روانی در فرزند بزرگتر شود، فرزند بزرگ نباید فکر کند که جایگاه او در خانواده دچار مشکل شده یا توجه سایر افراد خانواده را از دست داده است.

  • حقوق فرزندان بزرگتر را زیر پا نگذارید

سعی کنید وسایل فرزند جدید را مثل اسباب بازی و اتاق خواب و…  مخصوص او قرار ندهیم و به فرزند بزرگتر هم اجازه استفاده از آن داده شود زیرا اگر چنین نباشد فرزند بزرگتر را تحریک می کند و حسادت بیشتری نسبت به او پیدا می کند.

حقوق فرزندان بزرگتر را زیر پا نگذارید

  • در برابر کودک قبلی به نوزاد جدید کمتر محبت کنیم

هنگامی که فرزند متولد می شود محبت  و کادو هایی که اطرافیان برای او می آورند سبب می شود فرزند بزرگتر حسادت زیادی به فرزند کوچک تر پیدا کند.در چنین شرایطی پدر و مادر ها باید سعی کنند در میان اطرافیان از فرزند بزرگ خود بیشتر تعریف وبه او بیشتر توجه کنند.

  • با فرزند بزرگتر مشارکت کنید و به او یک سری اخیارات بدهید

زمانی که برای خرید وسایل فرزند جدید به بازار می روید فرزند بزرگتر را با خود ببرید و از او بخواهید در خرید وسایل جدید و انتخاب کردن آنها به شما کمک کند. با این کار او احساس می کند نظرش مهم است و در اولویت قرار دارد. به او اجازه دهید فرزند کوچک تر را در آغوش بگیرد تا میزان عشق و علاقه اش به او بیشتر شود.

مقالات مرتبط

نظرات

خدیجه سادات مومنی
۲۹ بهمن ۱۳۹۸

من فعلا فرزند دومی ندارم اما یک ذره هم نمیتونم به این بیاندیشم که اگر فرزند دوم بیاد پسرم اذیتش خواهد کرد چون واقعا مهربونه همه ی بچه های کوچیک رو دوست داره و مثل یک برادر بزرگ همیشه باهلشون رفتار کرده شکر خدا و واسه همین من ترقیب به اوردن یک فرزند دیگه شدم😅

جلیلی
۱۶ بهمن ۱۳۹۸

پیدایش تغییرات در زندگی افراد، پیامدهایی را به همراه دارد و تولد نوزاد کوچک در خانواده از این امر مستثنی نیست و ممکن است در روابط والدین با فرزند اول اختلال ایجاد کرده و باعث ایجاد تغییراتی در رفتار کودک شود. زمانی که فرزند دوم متولد می شود، میزان اقتدار و قدرت فرزند ارشد خانواده کمتر شده و او به اجبار برای جلب توجه والدین و ارضای نیاز وابستگی، با عضو جدید خانواده رقابت می کند. اکثر والدین نیز ناخواسته، به فرزند کوچک خود توجه بیشتری را معطوف می کنند. فرزند اول تاکنون مرکز توجه والدین خود بوده و برای حفظ این جایگاه، بطور غیرارادی به خواهر یا برادر خود حسادت می کند. روان شناسان معتقدند، عدم توجه به تغییرات رفتاری کودکان پس از تولد فرزند دوم، می تواند به صدمه دیدن سلامت روان کودک منجر شود.

جلیلی
۱۶ بهمن ۱۳۹۸

گاهی اوقات سعی می کنید با فرزند بزرگترتان همدردی کنید ولی نباید با این کار خودتان او را به کار بدش تشویق کنید. به حرف های کودک تان درباره ی خواهر یا برادر کوچکترش گوش کنید، ولی به او نگویید که کودک کوچکترتان مزاحم همه است. اگر به کودک تان این حرف را بزنید او احساس می کند هر بلایی که دلش خواست می تواند سر آن بیچاره بیاورد و در این صورت کودک کوچکتر شما احساس یأس و ناامیدی می کند.

  • مهاجرانی
    ۲۰ بهمن ۱۳۹۸

    کاملا درست است. ممنون از نظرتون

اضافه کردن نظر جدید